spyman Napisano 23 Sierpień 2013 Share Napisano 23 Sierpień 2013 Witam. Ja z grupy amatorskiej, proszę więc o wyrozumiałość w moim, może niefachowym, języku :-) Dostałem pewne obiekty składające się z wielu elementów, które importuję do maxa z formatu .dwg. Z tego co się orientuję to obiekty te zostały wykonane w jakimś jeszcze innym programie. Mój problem polega na tym że zaimportowany obiekt jest jako jedna całość. Po zaznaczeniu obiektu w zakładce Modify jest włączone Editable Mesh. W jednym z importowanych plików wystarczyło że kliknąłem na wybrany element, np. śrubkę i podświetlała się cała. Było łatwo nałożyć materiał. Niestety wszystkie pozostałe pliki nie dają mi takiej możliwości.... Mimo zaznaczenia "element" po kliknięciu na przykładową śrubkę zaznacza mi się wyłącznie po jednym poligonie... Czyli muszę każdą jedną śrubkę i każdą inną rzecz z obiektu zaznaczać poligonami.... Czy jest jakiś prosty sposób żeby ułatwić sobie życie? Może jakieś ustawienia przy imporcie? A może jest to zależne od sposobu w jaki obiekty te są zapisywane przez ludzi, którzy je przygotowują? Chciałbym sobie jakoś ułatwić pracę a elementów składowych w każdym importowanym obiekcie jest serio sporo. Z góry dziękuję za jakieś wyjaśnienia. Krytyka mojej amatorszczyzny też może być ale bez bicia, okej? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 23 Sierpień 2013 Share Napisano 23 Sierpień 2013 Zaznacz weld przy imporcie, możliwe że będziesz musiał potestować z współczynnikiem weld treshold w zależności od skali obiektu i jednostek export/import. Przejrzyj help maxa odnosicie importu dwg. Zapoznaj sie z trybami, bo jezeli twoja śrubka jest blokiem w dwg, to możesz je na przykład zaimportować wszystkie jako instancje. Możesz też użyć przy imporcie trybu legacy autocad, jest prostszy w obsłudze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyman Napisano 23 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 23 Sierpień 2013 Dzięki stormwind, niestety po różnych próbach nadal jestem bez sukcesu... Widać trzeba mi się oswoić z myślą że nauki jeszcze przede mną cała masa. Importuję te wszystkie pliki i będę kolejno nakładał jak puzzle :/ Muszę się też oswoić z myślą że czeka mnie masakrycznie mrówcza robota. Przećwiczę swoją cierpliwość :) Oczywiście jakby pojawiły się jeszcze jakieś łopatologicznie wyjaśnione porady to będę "dźwięczny" :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 (edytowane) Przy samym imporcie pliku DWG do Max masz możliwość wyboru sposobu importu - np. wg. warstw, obiektów itd. Nie mam teraz możliwości sprawdzenia ale na pewno na pierwszej zakładce opcji importu jest lista rozwijana z tymi właśnie ustawieniami. Wypróbuj. Może się uda. Jest niestety jednak szansa, że to nieprawidłowo wyekspotowany plik np. z Archicada (co niestety bardzo często się dzieje). edit. Derive AutoCAD Primitives by. Edytowane 24 Sierpień 2013 przez Dynamico Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 24 Sierpień 2013 Share Napisano 24 Sierpień 2013 Możesz tez juz po zaimportowaniu spróbować tego: >> Zaznaczasz wszystkie vertexy w zaimportowanym obiekcie >> w okienku obok weld wpisać np: 0,00001 (po zatwierdzeniu enterem końcówka liczby może zniknąć - zależnie od ustawień wyświetlania cześci po przecinku - jednak mimo tego, że się nie wyświetla, nadal tam jest) >> kliknąć weld to powinno połączyć wszystkie punkty znajdujące się w tych samych miejscach, co generalnie spowoduje, ze poligony będą tworzyć całe elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyman Napisano 25 Sierpień 2013 Autor Share Napisano 25 Sierpień 2013 (edytowane) Dzięki za kolejne podpowiedzi. Faktycznie coś kojarzę że gość chyba wymienił w rozmowie Archicada. Prawdopodobnie z niego eksportują do .dwg. Wcześniej miałem problemy że mi się wysypywał import ale doszedłem że mają nowszą wersję programu. Zrobili ponowny eksport do wersji starszej i teraz przynajmniej mogę importować obiekty. Niestety, z rozwijaną listą o której napisałeś Dynamico walczyłem wcześniej bez sukcesu... Spróbowałem też metody podanej przez deshu i nie zadziałało :( Ech... A znowu zaiskrzyła we mnie nadzieja :) Walczę na piechotę. Z czasem jakoś nabieram wprawy, zaznaczam całe elementy, później z Altem wywalam niepotrzebnie zaznaczone inne poligony i puzelek po puzelku jakoś się materiał nakłada :) Kilka całych obiektów już wyrenderowałem. Ale marzeniem byłoby ułatwić sobie tą pracę. Jeszcze raz dzięki i wiecie... Jakby co, to tu zaglądam :) A jeszcze tak odnośnie tego co napisał Dynamico, że to może być nieprawidłowo wyeksportowany plik, np. z Archicada. Możecie mi napisać co ewentualnie powiedzieć osobie która zapisuje te pliki (eksportuje). Może wystarczy że zaznaczą jakąś funkcję i następne będą już dobre. Tylko głupio mi rozmawiać bo nie znam się na tym a chciałbym użyć jakiegoś fachowego języka :) Edytowane 25 Sierpień 2013 przez spyman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi