SabaruPL Posted August 23, 2013 Share Posted August 23, 2013 Mam wymodelowane dwa obiekty w 3ds max 9, drogę i górę. W górze wyciąłem koryto na taką samą szerokość i długość drogi. W wzdłuż koryta po jednej stronie chciałem zaznaczyć wszystkie edge. Więc zaznaczyłem jedno edge i kliknąłem na lop. Niestety zaznaczyło się tylko kilka edge. Wygląda to tak jak na obrazku po niżej. Ktoś wie w czym leży problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajtek Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Chyba wiem, ale nie jestem pewien. Bo to zależy trochę od tego jak tworzyłeś obiekt. A tutaj widać że miałeś zwykłego plane z segmentami i wyciąłeś w nich dziurę, a loopy pewnie układają się według tych początkowych segmentów a przy tych wyciętych nie wie jak to zaznaczyć do końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariushO Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 loop tutaj nie zadziała, przełącz sie na vertex i zobaczysz ze masz na krawędziach dodatkowe vertexy nie połączone edgami po przekątnej wtedy loop działa jak u Ciebie. Z siatka jaka powstala po wyciecu koryta zostaje Ci tylko reczne zaznaczanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciastuch Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Jak rzekł wcześniej MariushO, loop nie zadziała jak masz wielokąty ( vertexy na krawędziach). Żeby zaznaczyć, spróbuj zaznaczać nie z poziomu krawędzi, a z poziomu border. Nie wiem, jak do końca wygląda geometria obiektu, bowiem nie zawsze taki sposób jest lepszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts