Napisano 23 Sierpień 201311 l Mam wymodelowane dwa obiekty w 3ds max 9, drogę i górę. W górze wyciąłem koryto na taką samą szerokość i długość drogi. W wzdłuż koryta po jednej stronie chciałem zaznaczyć wszystkie edge. Więc zaznaczyłem jedno edge i kliknąłem na lop. Niestety zaznaczyło się tylko kilka edge. Wygląda to tak jak na obrazku po niżej. Ktoś wie w czym leży problem?
Napisano 24 Sierpień 201311 l Chyba wiem, ale nie jestem pewien. Bo to zależy trochę od tego jak tworzyłeś obiekt. A tutaj widać że miałeś zwykłego plane z segmentami i wyciąłeś w nich dziurę, a loopy pewnie układają się według tych początkowych segmentów a przy tych wyciętych nie wie jak to zaznaczyć do końca.
Napisano 24 Sierpień 201311 l loop tutaj nie zadziała, przełącz sie na vertex i zobaczysz ze masz na krawędziach dodatkowe vertexy nie połączone edgami po przekątnej wtedy loop działa jak u Ciebie. Z siatka jaka powstala po wyciecu koryta zostaje Ci tylko reczne zaznaczanie.
Napisano 24 Sierpień 201311 l Jak rzekł wcześniej MariushO, loop nie zadziała jak masz wielokąty ( vertexy na krawędziach). Żeby zaznaczyć, spróbuj zaznaczać nie z poziomu krawędzi, a z poziomu border. Nie wiem, jak do końca wygląda geometria obiektu, bowiem nie zawsze taki sposób jest lepszy.