Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Pracują sobie ostatnio nad taką scenką. Doszedłem do etapu unwrapowania, po sesyjce paru godzinnej zapisałem i wyłączyłem Maxa, następnego dnia, gdy włączyłem Maxa i chciałem załadować tą scenę to wyskakuje mi informacja, że wyskoczył błąd i czy chcę zapisać scenę nad którą pracowałem. Dałem zapisz, po uruchomieniu pojawia mi się moja scena bez paru obiektów które zastępują dummies o ich nazwach.

Pomyślałem trudno, zrestartowałem Maxa, komputer i zreinstalowałem Maxa, to nic nie dało.

Wczytałem wcześniejszą scenę, naprawiłem szkody i zapisywałem na oddzielnym pliku, i dziś spotyka mnie to samo.

Mam Maxa 2012 wszystkie apdejty, Win 7 64 bity. Czy może ktoś z was ma jakiś pomysł, czy może już do końca nie mogę wyłączać Maxa ? :/

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Dodam jeszcze, że Maxiu ostatnio robi mi różne niemiłe niespodzianki, ale dziś, z tym przeszedł samego siebie :P

• Odpowiedzi 9
  • Wyświetleń 1,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Niestety raz na jakis czas, ale rzadko, wlasnie tak sie dzieje. Reistalacja nic nie pomoze, bo to problem pliku a nie programu. Mozesz probowac otworzyc w innych wyzszych wersjach, ale nie licz na szczescie :) Sposobu na odzyskanie chyba nie znajdziesz. Trzeba sie nauczyc unikac takich sytuacji. Najlepiej ustawic sobie autosave co 5min na i dodatkowo samemu zapisywac co jakis czas.

Napisano

Ogólnie w takich sytuacjach najlepiej od razu sprawdzić w folderze 'autoback' czy nie stworzyły się odpowiednie kopie do których możemy się cofnąć, ale u Ciebie już na to za późno bo tych próbach i reinstalacjach.

Napisano
  • Autor

A jak mogę unikać tej sytuacji ? Bo muszę powiedzieć, że pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.

Pozdrawiam.

Napisano
A jak mogę unikać tej sytuacji ? Bo muszę powiedzieć, że pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło.

Pozdrawiam.

Serio? Ja mam raz na miesiąc;) Niestety jedynym ratunkiem jest ustawienie Autozapisu w krótkich odstępach czasu. Np 20 plików co 3 min i masz godzinę pracy wstecz zabezpieczoną. Aczkolwiek kiedyś wywalił mi się zaraz po włączeniu to wtedy już kaplica była ;/

Napisano

Jak masz plik to spróbuj opcji merge i po kolei z osobna mergować modele z pliku. Zobaczysz wtedy co ci wywala maxa. Większość może uratujesz. Jeśli plik waży kilka kilobajtów to już po 'ptokach'

Napisano

Pozdrawiam.

Procz autosave'u staraj sie trzymac scene w sensowny sposob. Kiedys bralem udzial w dziwnym chaotycznym projekcie, kazdy pracowal na tej samej scenie, przy kazdej poprawce mergowalo sie to razem. Pliki wazyly kilkaset mb i obrastaly smieciami. I po jakims czasie sie okazuje ze sceny nie mozna otworzyc. Chaos.

Jak sobie wyrobisz jakis workflow to nie powinno ci tak czesto wywalac. Wiele osob nie pracuje w porzadku i na sile sobie utrudniaja mergujac wszystko razem i niczego nie nazywajac. Rob tez wlasne porzadki, wecej porzadku na scenie, to wiecej porzadku w glowie i projekt idzie plynniej i w razie jakichs zmian nie musisz zwieracza sciskac.

P.S. Znalem tez i takiego ktory za kazdym razem walił w obudowe komputera jak mu przymulał, twierdzac ze to pomoze maxowi ruszyc....

Napisano
  • Autor

Hmm, odratowałem scenę, da się mniej więcej na niej pracować. Ale niektóre obiekty są jakby "skażone" dopóki ich nie ruszam to jest w porządku. Jednak jak chce jeden z nich edytować to wywala Maxa :/

Mogę coś z tym zrobić ? ;(

Pozdrawiam.

Napisano

Otworz nowa scene, i zaladuj stara za pomoca Merge. Wtedy bedziesz pracowal na czysciochu.

Napisano
  • Autor

Rozumiem, dzięki wielkie. A jakichś zewnętrznych programów/wtyczek które czyszczą tego typu błędy w scenie nie ma zapewne ?

Pozdrawiam.