Napisano 6 Maj 201410 l Autor dzieki :) . Jakis czas temu pokazywalem co chlopaki wydlubali podczas tworczych piatkow. Ork Konraa jest w koncowym etapie przygotowania do produkcji :) . Na razie szybka fota "z reki" - jak tylk bede mial chwile zrobie lepsze zdjecia na stole bezcieniowym: Wydalismy glowki w turbanach. Podglad mozna zobaczyc tutaj: Na warsztacie w ekstra czasie byl tez projekt fanowski - modele z intro do Cyberpunka. To rzecz totalnie fanowska, filmik jest tak zacny (zwlaszcza jesli ktos gral w klasycznego rpg CP2020), ze nie moglismy sie powstrzymac (projekt niekomercyjny, nie chcemy w zaden sposob naruszyc praw CD Projekt RED). Standardowo za rzezbe odpowiedzialny jest Konrad za bronie i drobiazgi Kuba. W tej chwili siedzimy nad policjantem, babeczka juz prawie gotowa: Mam tez wrazenie, ze nie pokazywalem "wezy" do kolczykow:
Napisano 8 Grudzień 201410 l Autor dopadlo mnie jakies wredne przeziebienie, ale nie ma tego zlego co by .... ;) . Najwyzszy czas odswiezyc nieco temat i pokazac co sie ostatnio w naszej pracowni dzialo. W skrocie - mnostwo roboty. Przygotowujemy tone modeli do Kickstartera, kompletna armia orkow w klimacie armii US WW2 . Elementy mechaniczne to zazwyczaj robota Kuby (Rhino), organiczne Konrada (Zbrush). Jest tez nieco elementow zrobionych w Modo (w nim tez robimy szybkie rendery). Wdrozenie tych figurek do produkcji to rowniez solidne wyzwanie - ale nic z czym nie dalibysmy sobie rady :) . Wiekszosc modeli jest juz wydrukowana i przygotowujemy do nich formy: Zeby nieco odciazyc nasz sprzet czesc rzeczy drukowalismy w firmie zewnetrzenej - ale w drodze jest juz druga maszyna do naszej pracowni :) . Pewnie bede mial czym sie bawic w swieta ;) . Edytowane 8 Grudzień 201410 l przez Przemas
Napisano 9 Grudzień 201410 l Autor Chorobsko ma jednak pewna zalete - w koncu i ja mam mozliwosc troche podlubac ;) . Postanowilem podszlifowac troche moje umiejetnosci modelowania sds - mimo, ze temat bylby prostszy na nurbsach dziergam rewolwer dla naszych modeli :) .
Napisano 11 Grudzień 201410 l Autor @Gnacik - tak jak napisalem, to juz sie stalo . Przygotowalismy projekt majacy na celu zrobienie kompletnej armii orkow w klimacie armii amerykanskiej WW2 :) . Teraz jestesmy na etapie realizacji - do wyrzezbienia zostalo juz niewiele, np specjalny bohater, gen. Smacton na podstawie szkicu przygotowanego przez Zuzanne Lapies: Czesc modeli jest juz w produkcji - np. podstawowe oddzialy sa juz zaformowane i mamy juz troche kopii metalowych. To na pewno nie jest nasz ostatni KS - mamy juz w planach co nieco :) .
Napisano 3 Styczeń 201510 l Czy temat modifikatorów był poruszany? JAk to z nimi jest ? CZy jesli zastosuje w blenderze modyfikator mirror to wydrukuje mi tylko polowe modelu? jestem poczatkujacy i bawie sie w blenderze. Wydruk bedzie wygladał jak widok z object mode czy jak siatka poligonów z edit mode ? pozdrawiam
Napisano 4 Styczeń 201510 l Autor ciezko mi sie wypowiedziec , bo nie korzystamy z Blendera i nie wiem jak dzialaja w nim narzedzia (kibicuje Blenderowi i podgladam co sie w nim dzieje, ale UI totalnie mi nie podpasowal). W skrocie - wszystkie deformacje musisz "zamrozic", czyli zamienic na rzeczywista geometrie. Zadnych "sztuczek" (np. bump map) drukarka tez nie lyknie. Edytowane 4 Styczeń 201510 l przez Przemas
Napisano 6 Styczeń 201510 l Jest to zrobione za pomocą rigowania, ale mozna coś więcej na ten temat? ACS . Jestem nowy i nie wiem co to jest. Da rade cos takiego w blenderze ?(pytanie do kogos z forum ) jesteście geniuszami PS. JeXXć GW
Napisano 6 Styczeń 201510 l Lesio- Nie rób bałagnu. :) Takie rozległe pytania nie w tematach z pracami. Szczególnie że Przemas nie korzysta z blendera. Napisz nowy temat w dziale blendera to postaramy ci się pomóc. Przemas- OMG. Ja chcę taką figurkę tej pani z Cyberpunka! Jest piękna! :D Planujecie odlewy czy na druku się skończy? Będzie jakakolwiek możliwość (w niekomercyjny i nienaruszający praw CDPR ;) ) wejść w posiadanie takiej figurki? :P
Napisano 6 Styczeń 201510 l Autor @Monio - dzieki , ze pomozesz Lesiowi . Tak jak pisalem , mi w kwestii Blendera ciezko by bylo cos doradzic poza jakimis ogolnikami (lepiej znam Modo / Rhino / Zbrusha, moglbym tez o 3dsMaxa dopytac Kube w pracowni). Co do Cyberpunka - plan jest taki zeby zrobic mini scenke. Wydrukowac modele ,odlac w zywicy (wydruk jest zbyt delikatny do dalszej obrobki) i pomalowac :) . Na razie jednak przystopowalismy w tej kwestii - Kickstarter dal nam czadu z robota (+zlecenia). @Lesio: mysle, ze spokojnie da rade :) . Nie rozpedzalabym sie ze stwierdzeniem , ze to rigowanie. W tym konkretnym przypadku skorzystalismy z gotowca (ACS) w Modo, ale zazwyczaj wystarcza proste wpiecie kosci i pose tool. Do pozowania nie potrzebujemy bardzo zaawansowanej kontroli, pose tool wystarcza. Troche zaluje , ze pominelismy upgrade do Modo 801 i czekam na 901 - mam juz pomysl na usprawnienie pracy dzieki narzedziom , ktore sie po 701 pojawily.
Napisano 14 Styczeń 201510 l a ja mam pytanko do Kolegi. Przpraszam za byc moze prostote pytania, ale chodzi mianowicie o nastepujace: czy istotna jest wielksoc wykonywanego projektu pod druk w programie 3d. Powiedmzy korzystam ze zbrusha czy wazne sa jednsotki miary? Czy ten parametr zostanie skalibrowany bezposrednio przy wydruku juz(ustalony przez drukarke). Czy jesli cche wykonac cos w rodzaju szkatulki otwieranej w ksztalcie powiedzmy czaszki to czy konieczne jest ustalenie grubosci scianki? pozdrawiam
Napisano 14 Styczeń 201510 l Autor Oczywiscie, ze jest :D . Jesli wyslesz niewyskalowany obiekt firma wykonujaca wydruk moze sie zdziwic , ze np. dostali model 2-metrowy. To jeszcze pol biedy , po pewnie sie zorientuja , ze cos nie gra i dopytaja. Gorzej gdy np. wyslesz model 150mm, podczas gdy tak naprawde chcesz 50mm. "Drukarnia" sie moze nie zorientowac, a ty dostaniesz wycene do duzo wiekszego modelu (a jesli zaplacisz dostaniesz cos czego nie chciales). Stad tez rada - zanim wyslesz model to sprawdz go 5 razy. Ludzie w modelarni nie sa jasnowidzami i nie wiedza, czego oczekujesz ;) . Dodatkowo dobra praktyka jest wpisywanie parametrow wydruku (np. oczekiwanych wymiarow ) w tresci wiadomosci. Zwlaszcza biorac pod uwage , ze np. Zbrush mopze rzadzi jesli chodzi o rzezbienie, ale jesli chodzi o prace na rzeczywistych jednostkach to juz zdecydowanie nie ;) ...
Napisano 10 Luty 201510 l Autor Nasza druga drukarka 3d wyszla juz z fazy testow i robimy na niej pierwsze modele produkcyjne. Fajnie, bo byla okazja na zrobienie czegos wiekszego - np. goblinskiego popiersia :) To byla szybka robota - powiekszylismy jeden z modeli zrobionych przez Konrada i ciachnelismy gdzie trzeba :) . Z innych "niusow" - rosnie na biurku sklad "zabawek" z naszej kampanii kickstarterowek. Mialem tone frajdy gdy dostalem te pojazdy w rece:
Napisano 16 Luty 201510 l Autor testujac nowa maszyne wydrukowalem tez super fajowy model opublikowany na profilu FB "Dying Light" (swietny gest z ich strony, ze cos takiego udostepnili): Kuba moze ciut przegial z podporami, ale to nie problem - podpory sa wpiete w gladkie powierzchnie wiec, nie uszkodza zadnego detalu podczas ich usuwania.
Napisano 21 Luty 201510 l Autor testow nowej maszyny ciag dalszy - wydruk przodu ciezarowki (modelowania - Kuba , Rhino3d): Coraz bardziej lubie nowa drukarke :) . Eksperymentalna mieszanka fotoutwardzalnej zywicy spisuje sie coraz lepiej (powoli przebija zywice "fabryczna"). Musze pogadac z Kuba na temat optymalizacji podpor.
Napisano 21 Luty 201510 l Bieznik taki wyszedl z maszyny? Rewelacyjny. Miło sie to ogląda. Czemu drukowane pod kątem? Ze wzgledu na bieznik i detale?
Napisano 21 Luty 201510 l Autor ulozenie pod katem powoduje ze mniejsza sila jest potrzebna do odklejenia modelu po utwardzeniu kolejnej warstwy, co bywa istotne w przypadku wydrukow testowych, gdy jeszcze nie jestes pewien jak dane parametry sie spisza (byloby lyso gdyby model przyczepil sie do zbiornika z zywica :D ). Poki co, parametry do nowej maszyny / zywicy mam coraz lepiej dobrane. Teraz to kwestia optymalizacji - np. jak mocno moge skrocic czasy naswietlania, czy mozna wygladzic przejscia miedzy stopniami na etapie druku (chociaz to drobiazg - przy obecnej rozdzielczosci w wiekszosci wypadkow nalozenie podkladu zalatwia sprawe) itd.
Napisano 17 Marzec 201510 l Autor w koncu mialem chwile , zeby zaczac pracowac nad kolejnymi prezentacjami oddzialow do GreenAlliance: Exosuits to w tej chwili jedne z moich ulubionych modeli do kampanii. Do tego swietnie pokazauja jak fajnie moze dzialac wymiana miedzy dwoma odmiennymi aplikacjami - jak to czesto u nas bywa Rhino i Zbrush. Kuba i Konrad dzialaja razem tak jak chcialem zeby to funkcjonowalo :) . Juz mnie korci zeby dalej rozwinac sposob w jaki pracujemy :) .
Napisano 26 Sierpień 20159 l Autor lekka aktualizacja projektu "orkowego" ww2 - motorki i weterani: Zdjecie zlozonego odlewu jeepa: A na dokladke ostatnio wydany model czolgu wzorowany na KV2: