kowalskikamil Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Witam wszystkich forumowiczów, mój problem jest następujący odkąd pamiętam zawsze miałem problem z uzyskaniem właściwych miękkich cieni w wizualizacjach wnętrza. Przez co większość z gotowych już ujęć miała dosyć "plastikowy" wygląd i mało realistyczny. Czy uzyskanie odpowiednio miękkich cieni zależy głównie od oświetlenia, czy np uzyskuje się je w postprodukcji dodając maskę ambient occlusion? Jakim oświetleniem najlepiej uzyskać odpowiednie doświetlenie wnętrza, zazwyczaj w swoich pracach uzywam Vray sun+ Vray light dome z hdrką. Czy są jakieś żelazne zasady, parametry których nie można przekroczyć przy ustawianiu vray sun? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kramon Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 (edytowane) AO w przypadku GI jest zbed e mozna dodac odrobine ale to tyle. Miekkie cienie? Duze zrodla swiatla swiatlo z wielu zrodel, swiatlo odbite. Itp. Po obserwoj nature i zycie a bedziesz mial odp. :) // za co minus? Edytowane 4 Listopad 2013 przez Kramon
stormwind Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Miękkie cienie używając vray sun uzyskasz przez zwiększenie samego słońca - size multiplayer w parametrach vray sun. Zapoznaj sie z przykładami na stronach pomocy vraya. http://help.chaosgroup.com/vray/help/200R1/examples_vraysun_sky.htm http://help.chaosgroup.com/vray/help/200R1/examples_lights.htm
deshu Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Jak w naturze: wieksze źródło światla - mieksze cienie. No poza słońcem, które dla ułatwienia uznajemy, że daje światło równoległe.
skalpel3d Napisano 4 Listopad 2013 Napisano 4 Listopad 2013 Raz to co ci Stormwind polecił czyli size multiplier w vray sun dwa niekoniecznie zawsze należy w scenie dawać vraysun jeśli już ja oświetlasz hdri, dobrej klasy hdri dają naprawdę dobre i realistyczne cieniowanie i vraysun jest całkowicie zbędny
Rekomendowane odpowiedzi