Skocz do zawartości

MAX 2014 - Viewport Background

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zainstalowałem ostatnio nową wersję Max-a i nie udaje mi się ustawić blueprintów w viewportach. Zmieniono trochę okno tej funkcji i nie mogę się połapać dlaczego nie wyświetla mi się obraz w viewporcie :/

Oto moje ustawienia

olgn.png

• Odpowiedzi 10
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano
a zaznaczyłeś w samym views->viewport background-> custom image file 14 bez tego potrafi nie wyświetlać obrazu

To się powinno ustawić automatycznie po kliknięciu ok, no ale warto sprawdzić.

Lukas jaki masz ustawiony "Display Driver" ? Może tam coś masz źle ustawione. Ja mam Legacy Direct3D i u mnie działa.

Zrób screen to porównam jak to wygląda u mnie.

Możesz jeszcze zresetować ustawienia 3ds Max przez skasowanie folderu znajdującego się w >>> "C:\Users\username\AppData\Local\Autodesk"

Wtedy będziesz miał pewność, że niczego nie poprzestawiałeś, zrób sobie wcześniej kopię zapasową, nie chcę abyś obarczał mnie, że straciłeś swoje ulubione kolory czy cokolwiek tam zmieniałeś! :)

Masz zainstalowane wszystkie łatki? >>> http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=9241178#section1

Napisano

Na ustawieniach Legacy Direct3D jest jeszcze gorzej (odwrócone światło, wolne działanie programu) i blueprintów nadal nie widać.

Zainstalowałem SP3 do Max-a, usunąłem folder z ustawieniami i blueprinty zaczęły się wyświetlać :)

Teraz tylko nie wiem jak ustawić, żeby blueprinty miały ten sam rozmiar co samochód w podglądzie :/ Aktualnie nie są dopasowane rozmiarem do jego wielkości i przy przybliżaniu/oddalaniu widoku blueprint ma cały czas ten sam rozmiar. A nie ma już funkcji "lock zoom/pan".

Napisano

Dziwne, u mnie Legacy Direct3D działa zdecydowanie szybciej niż Nitrous Direct 3D, sprawdzałeś jak to wygląda po zainstalowaniu SP3?

Lukas możesz zrobic screen Viewportu? Ciekawi mnie jak to u Ciebie wygląda!

Napisano

No kapuję, ale warto spróbować tej techniki, ja ją bardzo lubię!

Jakbyś zmienił zdanie to tu masz proszę bardzo fajny tutorial jak to zrobić w 3ds Max bez pomocy programu 2D.

Osobiście wolę to zrobić w Photoshopie, ale ta metoda też jest spoko!

Należy pamiętać jeszcze o jednej ważnej sprawie, jeśli pracujesz w Nitrous Direct3D, to koniecznie musisz zmienić ustawienia na takie jak na poniższym screen, inaczej blueprint'y będą rozmazane.

No może nie tyle co rozmazane, co ich ostrość będzie słaba :)

OyBOCVE.jpg

Napisano

No dobrze. A gdzie się podziały opcje Pan/Zoom w pozostałych oknach? Nie zawsze wstawia się tylko blueprinty. A jeśli chce się dopasować coś do zdjęcia? Też tego ostatnio szukałem.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności