LukasDesign Napisano 25 Grudzień 2013 Napisano 25 Grudzień 2013 Witam. Zainstalowałem ostatnio nową wersję Max-a i nie udaje mi się ustawić blueprintów w viewportach. Zmieniono trochę okno tej funkcji i nie mogę się połapać dlaczego nie wyświetla mi się obraz w viewporcie :/ Oto moje ustawienia
skalpel3d Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 a zaznaczyłeś w samym views->viewport background-> custom image file 14 bez tego potrafi nie wyświetlać obrazu
2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 a zaznaczyłeś w samym views->viewport background-> custom image file 14 bez tego potrafi nie wyświetlać obrazu To się powinno ustawić automatycznie po kliknięciu ok, no ale warto sprawdzić. Lukas jaki masz ustawiony "Display Driver" ? Może tam coś masz źle ustawione. Ja mam Legacy Direct3D i u mnie działa. Zrób screen to porównam jak to wygląda u mnie. Możesz jeszcze zresetować ustawienia 3ds Max przez skasowanie folderu znajdującego się w >>> "C:\Users\username\AppData\Local\Autodesk" Wtedy będziesz miał pewność, że niczego nie poprzestawiałeś, zrób sobie wcześniej kopię zapasową, nie chcę abyś obarczał mnie, że straciłeś swoje ulubione kolory czy cokolwiek tam zmieniałeś! :) Masz zainstalowane wszystkie łatki? >>> http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/dl/index?siteID=123112&id=2334435&linkID=9241178#section1
LukasDesign Napisano 26 Grudzień 2013 Autor Napisano 26 Grudzień 2013 Na ustawieniach Legacy Direct3D jest jeszcze gorzej (odwrócone światło, wolne działanie programu) i blueprintów nadal nie widać. Zainstalowałem SP3 do Max-a, usunąłem folder z ustawieniami i blueprinty zaczęły się wyświetlać :) Teraz tylko nie wiem jak ustawić, żeby blueprinty miały ten sam rozmiar co samochód w podglądzie :/ Aktualnie nie są dopasowane rozmiarem do jego wielkości i przy przybliżaniu/oddalaniu widoku blueprint ma cały czas ten sam rozmiar. A nie ma już funkcji "lock zoom/pan".
skalpel3d Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 niestety masz na to miejsce funkcje 2D Pan Zoom Mode i działa ona tylko w oknie perspective http://docs.autodesk.com/3DSMAX/16/ENU/3ds-Max-Help/index.html?url=files/GUID-99485729-B016-43BB-8035-3887D76771A8.htm,topicNumber=d30e16532
2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Dziwne, u mnie Legacy Direct3D działa zdecydowanie szybciej niż Nitrous Direct 3D, sprawdzałeś jak to wygląda po zainstalowaniu SP3? Lukas możesz zrobic screen Viewportu? Ciekawi mnie jak to u Ciebie wygląda!
LukasDesign Napisano 26 Grudzień 2013 Autor Napisano 26 Grudzień 2013 Dopasowałem sobie zoomem rozmiar i wygląda to tak: Ale dy tylko chciałbym sobie przybliżyć widok w viewporcie, to wygląda to tak:
2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 A tak nie byłoby lepiej abyś sobie printy rozłożył? No ja tak wolę :)
LukasDesign Napisano 26 Grudzień 2013 Autor Napisano 26 Grudzień 2013 Zawsze robiłem na viewportach i chyba za bardzo się przyzwyczaiłem :/
2013 Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 No kapuję, ale warto spróbować tej techniki, ja ją bardzo lubię! Jakbyś zmienił zdanie to tu masz proszę bardzo fajny tutorial jak to zrobić w 3ds Max bez pomocy programu 2D. Osobiście wolę to zrobić w Photoshopie, ale ta metoda też jest spoko! Należy pamiętać jeszcze o jednej ważnej sprawie, jeśli pracujesz w Nitrous Direct3D, to koniecznie musisz zmienić ustawienia na takie jak na poniższym screen, inaczej blueprint'y będą rozmazane. No może nie tyle co rozmazane, co ich ostrość będzie słaba :)
Ajgor Napisano 26 Grudzień 2013 Napisano 26 Grudzień 2013 No dobrze. A gdzie się podziały opcje Pan/Zoom w pozostałych oknach? Nie zawsze wstawia się tylko blueprinty. A jeśli chce się dopasować coś do zdjęcia? Też tego ostatnio szukałem.
Rekomendowane odpowiedzi