Napisano 30 Grudzień 201311 l Witam Od zawsze mam problem z wolnym miejscem na dysku systemowym. Ostatnio udało mi się wywalczyć niecałe 2GB wolnego miejsca. Pracując w 3ds maxie zostawało około 200MB. Ostatnio pracując przy modelu coś mi się przycięło na dłużej, dlatego postanowiłem zresetować kompa i po tym restarcie ciągle mam 200MB wolnego na dysku systemowym zamiast swoich 2GB tak jakby scena była wczytana cały czas. Domyśla się ktoś w jaki sposób można przywrócić "zjedzone" wolne miejsce?
Napisano 30 Grudzień 201311 l Na pewno (jeśli nie korzystasz) warto wyłączyć hibernację. Usługa hibernacji na wszelki wypadek "zaklepuje" sobie na dysku miejsce odpowiadające przynajmniej 75 procentom ilości Twojego ramu. Czyli - jeśli masz 16 gigabajtów - łatwo policzyć ile ramu Ci zajmuje. ;) Co do folderów z maxowymi plikami tymczasowymi - dokładnie Ci nie powiem, bo zmieniłem swoją domyślną lokalizację tych plików. Sprawdź jednak tą ścieżkę: C:\Users\(twoja nazwa użytkownika)\AppData\Local\Autodesk\3dsMax\2014 - 64bit\ENU\temp Chyba musisz "pokazać ukryte pliki i foldery" żeby to zobaczyć. Pozdrawiam!
Napisano 30 Grudzień 201311 l Uruchom program FilePro 1.0.0 build 201 i przeskanuj cały dysk systemowy. Dostaniesz statystyki co do zajętości dysku przez określone rodzaje plików. W programie tym możesz także usuwać pliki, więc uważaj co robisz!. Możesz też przenieść plik stronicowania z partycji systemowej, na inną (jeżeli taką posiadasz). Doraźnie, jak już napisano wyżej, usuń pliki tymczasowe 3dsMax'a.
Napisano 30 Grudzień 201311 l Dodatkowo, jeśli pracujesz nad większymi pliczkami - warto sobie usuwać autobackupy - jeśli wiesz że wszystko jest ok. Przede wszystkim tyczy się to sytuacji, kiedy masz liczbę autobackupów ustawioną na np. 10. Wtedy dziesięć pliczków po powiedzmy 300mb i już masz 3 giga mniej miejsca na dysku. ;)
Napisano 30 Grudzień 201311 l Autor Usunąłem pliki tymczasowe Maxa i przeczyściłem Ccleaner'em - 3,64GB wolnego miejsca ;) wcześniej nie mogłem tego znaleźć bo były ukryte Hibernacja - była wyłączona Autobackupy - wyłączone już wcześniej, czasami robię sobie kopie plików na inną partycje i tym się ratuje w razie czego Dzięki za pomoc!
Napisano 30 Grudzień 201311 l Łooo. To lepiej sobie je włącz, tylko pilnuj żeby nie zalegały niepotrzebnie na dysku. Backup plików roboczych to co innego niż autobackup - który zapisuje Ci efekty Twojej pracy podczas używania maxa. No, chyba że Cię praca nie wciąga na maxa i jesteś w stanie dość często save'ować. ;) Pozdrawiam!
Napisano 30 Grudzień 201311 l Przede wszystkim NIGDY NIC nie instaluj na dysku systemowym. Ja w ogóle nie rozumiem, jak można mieć problem z miejscem na partycji systemowej. Nigdy nic na niej się nie instaluje, i już. Regularnie się czyści programami typu CCleaner, czy Odkurzacz, i miejsce zawsze będzie.