Joanka Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 Witam. Potrzebna mi jest "maszyna" komputer do szybkiego renderowania grafiki 3d nie chcę już spędzać 10...12 godzin czekając na jeden mały render ... nie znam się na sprzęcie byłam w 2 sklepach we Wrocławiu : Arest i K2 i zaproponowano mi 2 różne zestawy. Bardzo proszę o opinie który zestaw jest lepszy albo propozycję jakiegoś innego zestawienia. Pozdrawiam [ATTACH=CONFIG]92733[/ATTACH] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanka Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 [ATTACH=CONFIG]92736[/ATTACH] zestawienie ze sklepu K2 bez monitora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 [ATTACH=CONFIG]92737[/ATTACH] . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanka Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 http://www.arest.pl/konfiguracja-724593 link do zestawienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanka Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 (edytowane) AREST: http://www.arest.pl/konfiguracja-724593 K2 : PROCESOR- INTEL CORE i7-4770K - 3.50 GHz, turbo 3.90 GHz, x4/8, 8 MB, 84W, HD 4600, BOX, s-1150 PŁYTA GŁÓWNA- ASROCK B85M Pro4 - m-ATX, B85, 4x DDR3, 2x PCI-E 16x, VGA, DVI, HDMI, S-1150 PAMIĘĆ- DDR3 GOODRAM - 8 GB / 1600 (1x 8 GB), CL10, PLAY Red PAMIĘĆ- DDR3 GOODRAM - 8 GB / 1600 (1x 8 GB), CL10, PLAY Red KARTA GRAFICZNA- Gigabyte GTX 760 OC, 2GB GDDR5 (256 Bit), HDMI, DP, DVI, BOX rev 2.0. (GV-N760OC-2GD) DYSK: WESTERN DIGITAL DYSK WD WD10EZEX 1TB WD Blue 64MB SATA III 3,5'' DYSK SSD: Kingston Dysk SSD V300 120GB 2.5" SATA3 (450/450)7mm NAPĘD: OEM LG DVD RW GH24NSBO RBBB BLACK SATA (bez soft) ZASILACZ: OCZ zasilacz MODXSTREM Pro 600W ATX 135mm aPFC Mod. 80+ Box OBUDOWA: CoolerMaster K380 WINDOWS PROFESSIONAL 7 Edytowane 30 Grudzień 2013 przez Joanka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 Pamięci tak z jednego zestawu jak z drugiego są zupełnie bezsensowne spokojnie wystarczy taktowanie 1600mhz nie ma co przepłacać za 1866 bo max w ogóle nie zwraca na to uwagi jak ma taktowane pamięci, następna sprawa nie bierz pamięci z opóźnieniem cl10 tylko cl9 lub cl8, nie bierze się także pojedynczych tylko 2x razy jakaś pojemność np: Pamięć Kingston DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 HyperX Pamięć Crucial DDR3 2x8GB 1600MHz CL9 Ballistix Sport Kolejny elemnt to dysk ssd zaproponowano ci dosyć przeciętny dysk ja polecam: OCz Vertex 3 SSD 2,5cala 120GB 550 MB/s 500 MB/s Czy zamierzasz robić renderingi na karcie graficznej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanka Napisano 30 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 30 Grudzień 2013 Czy zamierzasz robić renderingi na karcie graficznej ? = co to znaczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 (edytowane) możesz renderować przy pomocy procesora lub przez kartę graficzna są renderery pracujące wyłącznie na GPU np octan i wiele innych Co do monitora to Asusu to raczej podrzędne monitory Edytowane 30 Grudzień 2013 przez skalpel3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 30 Grudzień 2013 Share Napisano 30 Grudzień 2013 Opisz w czym pracujesz i do jakiej kwoty szukasz zestawu, obie proponowane konfiguracje nie są moim zdaniem optymalne ani cenowo ani wydajnościowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joanka Napisano 31 Grudzień 2013 Autor Share Napisano 31 Grudzień 2013 Pracuję w programie 3ds max na silniku Vray, obrabiam czasem bardzo duże projekty w photoshopie korzystam też z programu after effects, autocad. W 3ds robię wnętrza zewnętrza animacje wszystko co się da. Jestem studentką ciągle się uczę nie chcę się fixować tylko na gtych programach nie chcę zeby sprzęt mnie ograniczał. szukam sprzętu ( łącznie z monitorem) do 10 000 max ....wolała bym mniej koło 8 000 zależy mi na szybkim renderowaniu jeżeli te konfiguracje nie są wydajne bardzo proszę o jakąś inną propozycje Ja mam jeszcze jedno zestawienie tańsze dużo ale podobno rozsądne i wydajne ... http://www.arest.pl/wydrukuj-zestaw/?postid=724433 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 (edytowane) Ktoś stale na siłę próbuje ci wciskać pamięci wysoko taktowane do twojej pracy zupełny bezsens programy który używasz nie będą szybciej pracowały tylko dlatego ze da się im taktowanie pamięci powyżej 1800 tak jak wcześniej pisałem zwracaj uwagę na współczynnik CL czyli opóźnienia im mniejszy tym lepiej wszytko powyżej 9 nie należy brać szczególnie jeśli wykorzystujesz go do pracy a nie grania. Podałaś dwa programy które są żarte na pamięć photoshop i AE także raczej dobra podstawą będzie 32 GB jeśli planujesz większą ilość pamięci to na pewno razem z procesorem 6 rdzeniowym czyli i7 4930. Nastepna sprawa to ostania maniera wciskania wszystkim zasilaczy 700W i wzwyż zupełny zbytek maksymalnie 630-650W i to już będzie spory zapas i na 100% stabilna praca komputera. Przy tym co piszesz zasadniczo chyba bym się ukierunkowywał na 6 rdzeniowy procesor na początek 32 GB ramu , tańszą kartę graficzna skoro nie renderujesz przez GPU Edytowane 31 Grudzień 2013 przez skalpel3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacekszy0 Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 tańszą kartę graficzna skoro nie renderujesz przez GPU Pozwolę się podłączyć i tylko spytać: skalpel a jaką kartę graficzną rekomendujesz przy renderze na CPU (zakładając optymalny stosunek ceny do jakości) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 Jak napisal @skalpel3d, procek 6-rdzeni, tansza karta graficzna i po mojemu 16G ramu na poczatek powinno w zupelnosci starczyc(oczywiscie tanszej na taktowaniu 1600 i CL9 anie CL11). Nie wiem dlaczego niektorzy maja taki fetysz na punkcie Ramu. Przy pracy, jaka opisalas wczesniej spokojnie starczy 16G, jak zobaczysz, ze zaczyna brakowac, wtedy mozna dokupic. Zaoszczedzona kase z Ramu i grafiki dolozysz do lepszego procka. Vray na tym skorzysta! - - - Połączono posty - - - Pozwolę się podłączyć i tylko spytać: skalpel a jaką kartę graficzną rekomendujesz przy renderze na CPU (zakładając optymalny stosunek ceny do jakości) ? Do maxa w zupelnosci wystarczy gtx z seri 4xx, 5xx. Keplerowska architektura wcale nie jest tak wydajna jak to opisuja na stronie nvidii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 31 Grudzień 2013 Share Napisano 31 Grudzień 2013 Akurat ja mówiłem o tańszej z tych które autorce proponowano natomiast z serii 5 to chyba patrząc na cenę i zdolności to wchodziłaby w grę gtx560 wyższe model są sporo droższe./ Co do pamięci proponowałem 32 tylkoz tego powodu ze dziewczyna pisze ze robi duże projekty w photoshopie i AE a one zawsze ramu nie szanują ale na początek Mariusz ma całkowita racje spokojnie starczy 16GB szczególnie ze ramu można sobie dołożyć w każdym momencie a przy procesorze 6 rdzeniowym płyty obsługują do 64Gb także jest się gdzie rozwijać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi