Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć,

konto na forum mam od dawna ale przeglądałem tu tylko prace i czytałem posty. Od około 5 miesięcy poważniej podszedłem do rysunku i póki co takie są efekty. Prace zamieszczam chronologicznie, najstarsza na górze.

Póki co staram się za dużo czasu nie poświęcać na osobne grafiki a raczej robić ich więcej. Niektóre z refek a inne z głowy. Wszystkie rysowane na starym wacomie volito (chyba już nie produkują nawet)

Jeśli macie chwile czasu to zajrzyjcie : )

tumblr_mwf5s5VNDw1t24s7bo1_1280.jpgtumblr_mxcqjskVZX1t24s7bo1_r1_1280.jpgtumblr_mwf5vaCZ441t24s7bo1_1280.jpgtumblr_mwnoxyoWjd1t24s7bo1_1280.jpgtumblr_mwkt24A56n1t24s7bo1_r4_1280.jpgtumblr_mwi67hlf371t24s7bo1_r1_1280.jpgtumblr_mwx4uiAKXF1t24s7bo1_1280.jpgtumblr_mxnoo5j7YK1t24s7bo1_r1_1280.jpgtumblr_mz8l9ym4oV1t24s7bo1_1280.jpgtumblr_mz8lajRVoZ1t24s7bo1_1280.jpg

Edytowane przez Jarq
  • Odpowiedzi 18
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

tumblr_mzjlsafBi01t24s7bo1_r2_1280.jpg

Posiedziałem trochę dłużej. Szczególnie chciałem żeby materiał dobrze wyszedł. Jak ktoś tu zajrzy przypadkiem to przygarnę opinie : ) .

edit

poprawiona wersja zmieniona

tumblr_mzkekysTxS1t24s7bo1_1280.jpg

Edytowane przez Jarq
Napisano (edytowane)

Za miękkie pędzle (wszyscy początkujący boją twardszych), problemy z cieniowaniem (brak naturalnych cieni, odbić kolorów), niektóre obrazki trochę krzywe. Dużo pracy przed Tobą, ale życzę wytrwałości i czekamy na kolejne prace. Polecam Ci jeszcze dokładne zapoznanie się z tym tutorialem: http://max3d.pl/tutoriale/297/

Edytowane przez QbisieQ
literówka
Napisano (edytowane)

QbisieQ dzięki za komentarz. Tutorial znam ale chyba muszę go jeszcze dokładniej przestudiować. Praktykuje żeby te zasady weszły w krew bo niby wiem z której strony pada światło oraz gdzie powinien być cień ale to teoria a w praktyce trzeba nieźle się nagłowić żeby grafika wyglądała choć trochę realistycznie : )

Dziś z rana anatomia czworonoga. (Tu też miałem problem z cieniowaniem)

tumblr_mzsxcvopw21t24s7bo1_1280.jpg

Anatomia bardzo uproszczona, nie liczcie kości ; D

Edytowane przez Jarq
Napisano (edytowane)

nie bój się używać hard edges, zwlaszcza tam gdzie ksztalt zagina swiatlo i powstaje cien, pocwicz jeszcze troche rysunek glowy, zrob pare 5 min szkicow zanim zabierzesz sie za dluższa prace :)

Edytowane przez PodwojneD
Napisano

nie napiszę nic odkrywczego w temacie ale

1. nie rysuj z "głowy" usiądź na parę miesięcy na poważnie do martwej natury z natury ( bo są i tacy co ze zdjęć próbują ... ) można na tablecie jak i tradycyjnie. Temat był mielony już setki razy w różnych teczkach ale w skrócie zaczynasz od prostych brył w b&w później dokładasz ich coraz więcej itd , z czasem też kolor tak samo proste bryły do coraz bardziej złożonych kompozycji ( kompozycja to też obszerny temat ale z czasem dojdziesz do pozycji typu np "Framed Ink" ) . Pomocne mogą być materiały z ctrl+paint , Scott Robertson

2. sylwetki i portrety widać że rysujesz na czuja, czyli podstawy anatomii się kłaniają - pomocni będą np panowie , Hampton , Vilppu , Proko , Scott-Eaton - polecam poszukać w sieci jak już opanujesz punkt nr.1

Co do samych pędzli w PS to używaj twardego okrąglaka.

( nazwiska i nazwy sobie wyguglasz ;) )

Pozdro i wytrwałości życzę.

Napisano

Dzięki za cenne rady, zacznę malować martwą. A co do okrąglaka to do ćwiczeń lepiej wyłączyć opacity i flow i dać spokój póki co z przejściami między walorem? Bo miękkiego pędzla nie używam prawie wcale, na tych grafikach jest twardy pędzel z niskim flow.

Napisano (edytowane)

tumblr_n240r9dswa1t24s7bo1_1280.jpg

Taki speed z rana. Natura z natury ; P planuje narysować dużo i zobaczę jaki będzie progress

Edytowane przez Jarq
Napisano (edytowane)

Jako że wrzucam obrazki i tak na serwer zewnętrzny to pozwolę sobię jeszcze jeden zamieścić : ) (można się w to wciągnąć)tumblr_n24s82QyeT1t24s7bo1_r1_1280.jpg

Edytowane przez Jarq
Napisano

Dalsze poczynania. Cały czas maziam martwe i wydaje mi się że to dobrze robi na skilla. A dla odmiany zdarzy mi się narysować dziewcze jak akurat się rozsiądzie na kanapie.

tumblr_n3tnnePAmY1t24s7bo1_1280.jpgtumblr_n34y30VEEy1t24s7bo1_r1_1280.jpgtumblr_n3tnevbvzT1t24s7bo1_r1_1280.jpg

Napisano

W fajną stronę idą te martwe, oby tak dalej :). Miska w martwej z dwoma owocami bardzo przestrzenna, trochę mniej czuję tą przestrzeń w samych owocach. Może trochę więcej miękkich krawędzi/przejść pozwoliłoby ci lepiej pokazać ich okrągłość?

Napisano

Bardzo dobre ćwiczenia z tym malowaniem z natury! Popracuj może nad krawędziami. Po pierwsze żeby były dokładnie zrobione a po drugie, żeby je trochę zróżnicować (twarde, miękkie, rozmyte...) W martwej naturze poobserwował bym też jak poszczególne elementy oddziałują na siebie. Np brakuje mi pomarańczowych odcieni na talerzu pod pomarańczą. Chętnie bym zobaczył więcej takich ćwiczeń!

Napisano

Mały update ode mnie. Próbuje coś działać z teksturami. Wszelkie sugestie mile widziane :-)

makrelożółw:

tumblr_n5fe38ZV5r1t24s7bo1_1280.jpg

Chodzący ziemniak:

tumblr_n5fe2lWHsc1t24s7bo1_1280.jpg

i taka prosta kompozycja:

tumblr_n5fe1bOlvi1t24s7bo1_r1_1280.jpg