Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam, mam do was pytanko o m贸j niestabilny (?) viewport. Mianowice sprawa wygl膮da nast臋puj膮co. Mam scen臋, naciskam ALT+艢PM i zaczynam kr臋ci膰 myszk膮, jest chwilowa zwiecha (1-2 sec) i po tej chwili scena ju偶 zaczyna lata膰 bez najmniejszej 艣cinki po 70+ FPS'贸w. P贸藕niej puszczam przyciski i zn贸w chc臋 orbitowa膰 wok贸艂 modelu i sprawa si臋 powtarza :/

Moja karta to Nvidia GTS 450, a sterowniki w Maxie to Nitrous. Max 2012 wszystkie apdejty i SP'ki.

Czy da si臋 co艣 z tym zrobi膰 ?

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 21
  • Wy艣wietle艅 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na niekt贸ych komputerach max tak mia艂. 2013 ju偶 nie ma tego problemu. Zainstaluj service packi.

Napisano
  • Autor

Czyli je艣li mam wszystkie Service Packi i problem ci膮gle wyst臋puje to nic ju偶 nie mog臋 na to poradzi膰 ? Jedyne co mi zostaje to przesi膮艣膰 si臋 na 2013 albo 2014 ?

Napisano

Sci膮gnij triala 2013 i sprawd藕. Jak masz wersj臋 edukacyjn膮 to przesiadk臋 masz za free...2013 jest lepszy od 2012, nic nie stracisz.

Napisano

Jakich niedor贸bek? W 2013 mam wszystkie update i nie widz臋 偶adnych bug贸w. By艂 problem z wadliwym uodate ale podmienili na poprawiony po kilu dniach.

Napisano

Jak dla mnie takie akcje to jest kompromitacja firmy. Soft za 20 patoli powinien dzia艂a膰 i umie膰 si臋 updejtowa膰.

Napisano
  Kramon napisa艂:
Soft za 20 patoli powinien dzia艂a膰 i umie膰 si臋 updejtowa膰.

Umie膰? Nie wiem co ma umie膰, sam si臋 nie updejtuje.

Viewport zosta艂 przepisany w ca艂o艣ci od nowa. Oczywiste 偶e zdarzaj膮 si臋 b艂臋dy na niekt贸rych konfiguracjach. W odwodzie masz star膮 wersj臋, prze艂膮czasz w opcjach na direct3d albo ogl w wypadku problem贸w.

Poka偶 mi soft bez bug贸w. Chyba notepad...

Firma ma gdzie艣 kompromitacje. Maj膮 95% rynku media entertainment a wi臋kszo艣膰 kasy i tak zarabiaj膮 na autocadach itp. Maya,max,mudbox,XSI to dla nich tylko kwaitek do ko偶ucha - pewnie 5% zysk贸w. Jak ich najdzie ochota to sobie kupi膮 co艣 jeszcze na dok艂adk臋.

Napisano
  • Autor

Musz臋 wam powiedzie膰, 偶e 艣ci膮gn膮艂em wersj臋 2013 ze wszystkimi apdejtami no i wygl膮da to 艣wietnie ! Naprawd臋 spora r贸偶nica w stosunku do 2012. Nie mia艂em poj臋cia, 偶e mo偶na tak komfortowo pracowa膰 na scenach ponad 1kk poly xD A my艣la艂em, 偶e to wina mojej karty graficznej albo procka.

Dzi臋ki wielkie za pomoc :)

@Edit: Kramon ma troch臋 racji, fajnie by by艂o jakby Max potrafi艂 si臋 apdejtowa膰 sam (tzn. po w艂膮czeniu go pojawia艂by si臋 komunikat o apdejcie no i by si臋 pobiera艂.) Na razie jest taka opcja tylko przy instalacji :P

Chocia偶 ja tam nie wiem jak to jest od strony technicznej, Maxio to spory program, nawet te SP'ki s膮 w jakich艣 formatach .mpo a nie standardowych .exe :P

Napisano
  diabelt napisa艂:
Umie膰? Nie wiem co ma umie膰, sam si臋 nie updejtuje.

Viewport zosta艂 przepisany w ca艂o艣ci od nowa. Oczywiste 偶e zdarzaj膮 si臋 b艂臋dy na niekt贸rych konfiguracjach. W odwodzie masz star膮 wersj臋, prze艂膮czasz w opcjach na direct3d albo ogl w wypadku problem贸w.

Poka偶 mi soft bez bug贸w. Chyba notepad...

Firma ma gdzie艣 kompromitacje. Maj膮 95% rynku media entertainment a wi臋kszo艣膰 kasy i tak zarabiaj膮 na autocadach itp. Maya,max,mudbox,XSI to dla nich tylko kwaitek do ko偶ucha - pewnie 5% zysk贸w. Jak ich najdzie ochota to sobie kupi膮 co艣 jeszcze na dok艂adk臋.

Spokojnie nie denerwuj si臋 bo si臋 tylko wrzod贸w nabawisz Kolega Kramon ma fobie /obsesje na punkcie maxa nale偶y to zlekcewa偶y膰 i traktowa膰 jak typowy troling. Co do mankament贸w 2014 to nie che mi si臋 ich tu wylicz膮 bo niedawno by艂 temat na forum http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=91539

Edytowane przez skalpel3d

Napisano

Kto si臋 denerwuje? Poda艂em fakty. Fobie i obsesje internaut贸w mnie nie interesuj膮, co najwy偶ej bawi mnie brak wiedzy. W temacie o maxie 2014 nie widz臋 nic wartego uwagi, 99% uwag to niewiedza u偶ytkownik贸w. Oczywiste 偶e s膮 bugi i g艂upie rozwi膮zania w maxie, ale akurat nie te z tego w膮tku.

Napisano
  diabelt napisa艂:
Kto si臋 denerwuje? Poda艂em fakty. Fobie i obsesje internaut贸w mnie nie interesuj膮, co najwy偶ej bawi mnie brak wiedzy. W temacie o maxie 2014 nie widz臋 nic wartego uwagi, 99% uwag to niewiedza u偶ytkownik贸w. Oczywiste 偶e s膮 bugi i g艂upie rozwi膮zania w maxie, ale akurat nie te z tego w膮tku.
hmm na twoim miejscu bym najpierw zerkn膮艂 czy wypowiadaj膮 si臋 tam osoby zielone w u偶ytkowaniu maxia, a do tego ze max jest niestabilny fosiasty to raczej ka偶dy z nas jest przyzwyczajony. Dwa gdzie艣 tu wcze艣niej piszesz ze mankamenty wynikaj ze z艂ej konfiguracji mo偶e zamiast og贸lnik贸w sprzedasz na forum ten z艂oty super 艣rodek na to aby max by艂 super i cacy i nie robi艂 ro偶nych wyskok贸w s膮dze ze zostaniesz wr臋cz za to oz艂ocony przez wi臋kszo艣膰 jego u偶ytkownik贸w :)
Napisano

Nie napisa艂em 偶e nie ma bug贸w w maxie. Napisa艂em 偶e rzeczy opisane w w膮tku kt贸ry poda艂e艣 to w 99% niewiedza u偶ytkownik贸w. Nie widz臋 tam 偶adnego nowego buga wprowadzonego w wersji 2014. Widz臋 u偶ytkownik贸w kt贸rzy nie przeczytali nawet zak艂adki "what new" w helpie. Plus kilka przyk艂ad贸w kt贸re s膮 tak samo skopane w 2013.

Z艂oty 艣rodek? max w wersji 2011 i 2012 mia艂 problem z "viewport lag" na niekt贸rych konfiguracjach sprz臋tu. Niekt贸rym lagowa艂o innym nie. Nikt nie wiedzia艂 o co chodzi. Naprawili to w wersji 2013. Co ma do tego z艂oty 艣rodek?

By艂o masa w膮tk贸w o viewport lag : http://forums.cgsociety.org/showthread.php?t=990134

Napisano

Akurat ani z maxem 2012 ani z 2013 po zainstalowaniu up 6 nie mia艂em 偶adnych problem贸w natomiast prze jego pojawianiem si臋 viewport mia艂em mu艂owaty przekoszmarnie. Jestem ciekaw z jakiej to mojej niewiedzy wynika wywalanie si臋 maxa 2014 przy otwieraniu material edytora czy przy pr贸bie wy艣wietlenia hdri 24000x12000 kt贸ra w max 2013 艣miga idealnie bez 偶adnych problem贸w bo niedobor贸w sprz臋towych zapewne nie mam :)

Napisano

Napisa艂em - viewport lag na niekt贸rych konfiguracjach. To co opisa艂 Zernat w pierwszym po艣cie to w艂a艣nie viewport lag. U mnie problem znikn膮艂 w wersji 2013.

Material editor u mnie si臋 nie wywala. HDRI nie wiem , sprawdz臋. Powod贸w mog膮 by膰 setki, ram, pluginy, skrypty, b艂臋dy na dysku, cokolwiek.

PS. Nie zauwa偶y艂em przedtem twojego postu o mat editorze i hdri w tamtym w膮tku. Chyba jedyne nowe prawdziwe bugi w ca艂ym w膮tku;)

Edytowane przez diabelt

Napisano

i to w艂a艣nie jest g艂贸wny mankament maxa ze on si臋 nawet na dw贸ch takich samych komputerach nie zachowuje tak samo :) niestety wszytko co wyliczy艂e艣 mog臋 wykluczy膰 :) "cokolwiek" jest chyba najlepsza odpowiedzi膮 :)

Napisano

Z ciekawo艣ci sprawdzi艂em pr臋dko艣膰 otwierania material editor w 2013 vs 2014, bo kto艣 w tamtym w膮tku narzeka艂 na 2014. Tymczasem u mnie odwrotnie, w 2014 otwiera si臋 10x szybciej ni偶 w 2013. Bez sensu:D

Napisano

U mnie r贸wnie偶 jest zwiecha przy otwieraniu material edytora w 2014, nawet przy pustej scenie!!!!!! Oraz przy dodawaniu tekstur. To jaka艣 paranoja;/ M贸j sprz臋t: 2x e5-2689, gtx 760, 32 gb ram....

Napisano
  lukasjogabonito napisa艂:
U mnie r贸wnie偶 jest zwiecha przy otwieraniu material edytora w 2014, nawet przy pustej scenie!!!!!! Oraz przy dodawaniu tekstur. To jaka艣 paranoja;/ M贸j sprz臋t: 2x e5-2689, gtx 760, 32 gb ram....

Wydawa艂o mi si臋, 偶e jest to spowodowane pr臋dko艣ci膮 HDD.

A jak wygl膮da u Ciebie otwieranie "graphite modeling tools", d艂ugo si臋 艂aduje?

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci