Napisano 12 Styczeń 201411 l Witam. Mam do was takie pytanko. Chcę nawinąć trochę liany na poręcz. Sprawa jest zbyt delikatna aby korzystać z IvyGeneratora, a jednocześnie dosyć czasochłonna i upierdliwa przy robieniu tego ręcznie. Zastanawiam się czy mogę sobie jakoś ułatwić pracę czy pozostaje mi cylinder + extrude ? Pozdrawiam.
Napisano 12 Styczeń 201411 l Może wykorzystaj "spring" (dynamics object), lub helix z tą samą wartością radius 1 i 2.
Napisano 12 Styczeń 201411 l Jak masz wersje maxa co posiada Graphite Modeling Tools to w zakładce Freeform masz możliwość rysowania krzywych na innym obiekcie. Nie pamiętam już dokładnie ale powinn być tez opcja offset co ustawia te krzywa w pewnej odległości od powierzchni obiektu na którym malujesz i wtedy ustawiasz sobie te wartość w zaleznosci og grubości liany. Jest tam tez opcja Branch, to możesz pokombinować z nimi PS.Poczytaj o tym w helpie bo ja już nie pamiętam dokładnie co i jak.
Napisano 12 Styczeń 201411 l Jak masz wersje maxa co posiada Graphite Modeling Tools to w zakładce Freeform masz możliwość rysowania krzywych na innym obiekcie. Nie pamiętam już dokładnie ale powinn być tez opcja offset co ustawia te krzywa w pewnej odległości od powierzchni obiektu na którym malujesz i wtedy ustawiasz sobie te wartość w zaleznosci og grubości liany. Jest tam tez opcja Branch, to możesz pokombinować z nimi PS.Poczytaj o tym w helpie bo ja już nie pamiętam dokładnie co i jak. To ja powiem jak :) 1. Wybierasz obiekt na którym chcesz malowac, w Twoim przypadku "Draw on" Surface" 2. Klikasz "Pick" i wybierasz model do malowania. 3. Ustawiasz wartośc offset. 4. Wybierasz "Splines" i zaczynasz malowac spline po modelu. Możesz jeszcze skorzystac z "Path Deform Modifier (WSM)
Napisano 12 Styczeń 201411 l Autor Dzięki wielkie. Graphite Modeling Tools zadziałał świetne, nie wiedziałem, że jest tam taka świetna funkcja ^^ Pozdrawiam.