Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich :)

Chciałem zaprezentować swoją ostatnią pracę, wykonaną w całości w Blenderze 2.68 za pomocą silnika Cycles. Dość pobieżnie, ale jednak bazowałem na motorze Yamaha Royal Star Venture 1300. Wykorzystałem materiały, które można znaleźć na stronie Blend Swap ( http://www.blendswap.com ), ponieważ nie do końca jeszcze radzę sobie z systemem Nodes, a zależało mi na czasie. Sam model jednak jest w całości mojego autorstwa, koncepcję pojazdu również opracowałem samodzielnie. Finalny render za pomocą dopasowań obrobiłem w Photoshopie CS6.

Prosiłbym o trochę konstruktywnej krytyki, ponieważ render ( pewno z innego ujęcia ) miałem zamiar wydrukować w formacie 50x70 cm. Jeżeli coś daje po oczach, albo mogło by być zrobione lepiej lub inaczej, dobrze byłoby wiedzieć ;)

QR3mN1m.jpg

Rzut górny, frontalny i boczny w jakości że tak powiem symbolicznej, dorzucam dla podglądu:

zW6mV2D.jpg

3PbuO4Y.jpg

wiwPpGp.jpg

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dla mnie diody trochę dziwnie wyglądają w niektórych miejscach na niektórych ujęciach. Tak jakby bloom był jakby taki nierównomierny, chyba, że może o tak efekt chodziło ?

No i swoją drogą, to koncept naprawdę bardzo fajny :D

Mam nadzieję, że potrzymasz wersję do druku troszkę dłużej w tym Cyclesie bo przydałoby się też więcej sampli.

Pozdrawiam.

Napisano

model świetny, ale paskudnie prezentuje się na całkiem białym tle, jak ostatni render. A to co zrobiłeś z lusterkiem widocznym przez szybę, to co to w ogóle jest?

Napisano
  • Autor

To lusterko za szkłem to rzeczywiście nieporozumienie, musiało mi się coś machnąć przy edycji w PSie. Co do tła, to w dalszym ciągu zastanawiam się nad jakimś rozwiązaniem. Być może ostatecznie zrobię je takie, jakie miało być pierwotnie.

Dołożyłem tło, lusterko w normie:

BLHX5MP.jpg

Edytowane przez PerMorgan

Napisano

Szyba trochę dziwnie wygląda, jakby była odlana z cukru, i jeśli chromowana obudowa przedniej lampy jest jednym elementem, to odbicia powinny przechodzić płynnie, a tutaj widać że są to dwa osobne elementy przecinające się. A jeśli to mają być osobne elementy to przydałaby by się przerwa między nimi. Schowek obok siedzenia pasażera, a konkretnie linia między czerwonym a chromowanym materiałem wymaga poprawy. Oprócz tego sam model ciekawy, jednak ja bym jeszcze dodał detali do silnika/turbiny czy czegoś tam.

Jeśli planujesz zostawić takie tło jak powyżej to warto by dodać jakąś podstawkę pod modelem bo teraz ciężko oku umieścić model w przestrzeni.

Napisano
  • Autor

Rzeczywiście użyłem funkcji Edge Split zamiast zagęścić siatkę na lampie ( już to poprawiłem ). Nie bardzo natomiast rozumiem o co ci chodzi w przypadku schowka. Co do silnika - chyba rzeczywiście wpakuje tam kilka śrubek i wcięć. Co do podstawki również się zgadzam, dodam ją.

Rzut na tył, jeszcze przed drobnymi poprawkami:

gQt1Rta.jpg

Napisano

Tutaj

qhya.jpg

Zaznaczyłem ci jeszcze miejsca gdzie siatka najbardziej odstaje

3od6.jpg

Nie zaszkodziłoby również zagęścić siatkę na elemencie za nagłówkiem pasażera ;)