Napisano 2 Marzec 20169 l Autor Dzięki za komentarze :D Anatomie postaram się ogarnąć jak już podstawy będę miał opanowane :D Ostatnio cierpię na brak czasu, ale staram się wyciągnąć ile mogę z malowania. Edytowane 3 Marzec 20169 l przez Wojsuj
Napisano 4 Kwiecień 20169 l Autor Eksperyment z gradacją :D tylko mam wrażenie że zrypałem coś z walorem nieba :D
Napisano 5 Kwiecień 20169 l Może spróbuj sobie najpierw narysować naprawdę dobry szkic, w sumie u podstaw malarstwa leży dobry rysunek. Jak nie idzie Ci od razu plamą to narysuj sobie scenę, wyczyść ładnie szkic, żeby sobie to uporządkować chociaż trochę. No i koniecznie na warstwach pracuj, albo przynajmniej warstwowo sobie nakładaj plany, co by nie było takich historii jak wchodzące niebo na te belki, chyba że termity pracują ostro :p jak będziesz miał rozłożone niebo, góry, różne pozostałe elementy itd na oddzielnych warstwach to nawet łatwiej Ci będzie poszczególne rzeczy rozjaśnić/zmienić kolor/przyciemnić itd nie ingerując w pozostałe elementy. Dobry szkic zaś pomoże Ci od razu zdefiniować docelowe, albo prawie docelowe, kształty, które możesz potem np zablokować i cieniować (oczywiście pod warunkiem, ze zrobisz to na oddzielnej warstwie)
Napisano 12 Kwiecień 20168 l Potrzebujesz poćwiczyć metody na łapanie proporcji. Proporcje to bardzo wazna podstawa, bo nawet osoba "slepa" ktora nie rysuje i nie powie ze walor zle, ze kolory brudne, zauwazy ze proporcje są skopane. Posze parco: http://www.ctrlpaint.com/videos/visual-measuring http://www.ctrlpaint.com/videos/visual-measuring-proportion Powpisuj sobie na yt "measuring" i zobacz jakie sztuczki ludzie proponuja
Napisano 21 Maj 20168 l Autor Dzięki :D Macie racje - sknociłem całkiem to ostatnie - nigdy więcej! :D No i pora na studia z zdjęcia :D
Napisano 6 Lipiec 20168 l Autor Kolejna porcja :D Ta martwa trochę nieudana, bo zgubiłem się trochę przez to, że tak mocno odbijało światło. Krótkie studium - kolor nieba, a kolor innych przedmiotów. Troche nie pykło, bo zapomniałem zrobić konkretne notatki no i wiele rzeczy z tego zapomniałem. Przynajmniej mam nauczkę, żeby ZAWSZE robić notatki. No i swoje ekperymenty :D
Napisano 14 Wrzesień 20168 l Autor Takie małe pytanko. Czy mogę parę razy gruntować płótno? to znaczy namalować obraz, gruntować, jeszcze raz namalować obraz na tym samym płótnie, zagruntować itd?
Napisano 16 Wrzesień 20168 l Sam tak niejednokrotnie robiłem i to dobrze działa ;) Dobrze, że ćwiczysz, pochwal się obrazem na płótnie jak skończysz.
Napisano 16 Wrzesień 20168 l Autor Dzięki, staram się :). Znasz może jakieś tutoriale czy coś w tym stylu co pomogłoby mi zrozumieć "mechanizmy" malowania tradycyjnego? Mam na myśli o przełożeniu języka digitalowego na tradycyjny, tak bym mógl wykorzystywać to medium w 100%. Oczywiście praktyka jest najważniejsza, ale chciałbym jakoś bardziej świadomie podejść do tego medium.
Napisano 18 Wrzesień 20168 l Mi przy malarstwie olejnym (portretowym szczególnie) dało niezłego kopa jak ograniczyłem paletę do minimum kolorów. W moim przypadku rozkminiałem Zorna i jego - biel tytanową, czerń kostną, ochrę i czerwień kadmowa jasna. Zauważ, że nie masz w tej palecie żadnych zimnych kolorów ale możesz je uzyskać po przez zestwienie zdesaturowanych barw (mix bieli i czerni) z tymi ciepłymi. Dzięki temu bardzo szybko można nauczyć się operowania szarościami. W olejach skup się przede wszystkim na kolorze - mieszaj farby tak żeby uzyskać maksymalnie zbliżony dany kolor, analizuj. Nie maluj z głowy, zawsze znajdź dobrą refkę. Staraj się najlepiej malować alla prima, co pozwoli szybciej podejmować decyzje. To tylko takie moje spostrzeżenia, sam mam skrajnie mało czasu na olej, a z tutoriali które mogę polecić to koniecznie Alla Prima - Richarda Schmida. No i samemu branie na warsztat obrazów konkretnych mistrzów (google art bezcenne) i analizowanie w jaki sposób oni to namalowali - przede wszystkim jaką metodą, laserunek, alla prima, czy na tłusto czy na chudo i dlaczego tak a nie inaczej. Próbuj sobie zawsze obraz rozbijać na paletę jakiej mogli użyć, ile kolorów mieli w tubkach a ile uzyskali mieszając. Szukaj w necie informacji o paletach poszczególnych artystów, naśladuj ich. Bo oleje są trudne i zupełnie inne niż digital, im szybciej ogarniesz jakimi metodami się rządzą tym lepiej. :)