Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Tak jak w temacie, czy da się to zrobić? Tak aby nie bejkować layerów tylko je potem jakoś razem połączyć?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma czegoś takiego na standardzie ale jest pewien patent żeby to obejść. Importowanie obj na subtoola z identycznym vertex orderem tylko zmienia położenie vertów i dodatkowo automatycznie przenosi informacje z subdivów.

Testowane na obiektach które nie mają subdivów:

1. Kopiujesz toola przez clone all i kasujesz wszystkie inne subtoole których nie chcesz łączyć. Nazwijmy ten obiekt "klonem".

2. Wszystkie subtoole w "klonie" muszą mieć tą samą ilość layerów.

3. Ustawiasz siłę layerów na 0 i klikasz merge visible. Robi co nowy obiekt, nazwijmy go "baza".

4. Teraz ustawiasz w "klonie" poszczególne layery subtooli na 1 i ponownie robisz merge visible. Powtarzasz dla każdej grupy layerów. Nazwijmy te obiekty "targetami".

5. Eksportujesz wszystkie "targety" jako obj.

6. W "bazie" tworzysz tyle layerów ile masz "targetów".

7. Odpalasz w "bazie" edycje danego layera i importujesz obj z odpowiednim "targetem". Jeśli vertex order się zgadza to deformacja warstwy zostanie dostosowana a bazowy kształt pozostanie taki jak był. Powtarzasz dla każdej grypy layerów.

Na obiektach z subdivami nie próbowałem. Musiałbyś jakoś pobawić się w reconstruct subdiv ale nie daje gwarancji że to wypali bo prawdopodobnie zrobi siekę z vertex orderem.

Napisano

Po co chcesz połączyć te subtoole? Ja bym zrobił na połączonych nowy layer i na tym layerze project all z nie połączonych z włączonymi layerami. No chyba że masz duże zmiany na tych layerach, to project all odpada.

Edytowane przez diabelt

Napisano
  • Autor

Pomysł diabelt'a przychodził mi do głowy już wcześniej ale chciałem zachować wszystkie layery. Monio :) Jak Ty do tego doszedłeś? Twój patent jest tak spasiony że przetestuję sobie go na deser w ramach relaksu wieczornego, dziękuję! ;) (btw. co z tymi pluginami? Napisz je proszę Cię.)

Napisano

Możesz zachować wszystkie layery, tylko będziesz musiał robić project all tyle razy ile masz layerów. Na gęstych subtoolach może trochę potrwać:D.

Napisano
  gryzon napisał:
co z tymi pluginami? Napisz je proszę Cię
Sorry że temat się rozmył ale zupełnie nie mam czasu. Do czerwca muszę zrobić zupełnie nowe folio i nie zapowiada się żebym wcześniej się za to zabrał. :(

Jakiś tydzień po napisaniu tamtego wątku ogarnąłem się jak bardzo źle oszacowałem ilość roboty. Kod który mam napisany działa ale w określonych, mi znanych sytuacjach. Żeby dostosować to do osób które nie znają bebechów zetki i sposobu działania mojego skryptu będę musiał poświęcić n-razy więcej roboty. Na pewno dam ci znać jak już będę miał jakąś betę. :)