Napisano 13 Luty 201411 l Witam serdecznie, to moj pierwszy post z moimi wizualizacjami. Liczę na wasze komentarze, krytykę jak i ożywioną rozmowę :). Edytowane 13 Luty 201411 l przez funkybeat
Napisano 13 Luty 201411 l W ujęciu nocnym ta kaustyka od wody na ścianie to jakoś "markowana" kaustyka czy normalnie liczona przez renderer? Bo wygląda super :) Na drzewach widać trochę maskę a z prawej strony w ogóle coś się z nią schrzaniło. Ale i tak świetnie wygląda.
Napisano 13 Luty 201411 l Autor Dzięki za odpowiedź, kaustyki liczone w v-rayu i to wcale nie jakims kosmicznym kosztem czasu renderingu jest do tego fajny tutorial, jak ktoś będzie chciał udostępnię link :).
Napisano 13 Luty 201411 l MA potencjał natomiast jest tez sporo mankamentów -kiepsko wychodzi ci wtapianie elementów w tło mocno widoczna maska drzew -tło na nocnej jest zapewne 8 bitowe koszmarnie to wygląda -lampiony na trawniku skąd dokoła nich tyle światła skoro one same go nie dają -mapowanie zupełnie nieprzemyślane odnosi się to do dziennego ujecie jak robisz zacieki w pionie to się tego trzymaj -niskie parametry renderera szczególnie mocno to jest widoczne na trawniku -za mocny dirt na budynku zabija porowatość samego betonu -popraw ten fenomen optyczny na drugim planie po prawej stronie nocnego ujęcia :)
Napisano 14 Luty 201411 l Autor skalpel3d, dziękuję a odpowiedz, twoje rady są dla mnie bardzo cenne :). Mam do kilka pytań a mianowicie: -co do wrapiania w tło - renderuję osobno maski w rgb i w szopie je sobie selekcjonuję maski sa dość ostre i wygładzanie jest na prawdę wysokie, też to zauważyłem tylko nie wiem jak sobie z tym poradzic i czy to jest pozostałasc po źle zrobionej masce czy raczej jakies dziwne odbicie przeswitywanie liścia. -nie do końca rozumiem co Ci nie pasuje z tymi zaciekami dalem vray blend material i zmaskowalem drugi material zacieków - co do tego "fenomenu" chodzi ci o kaustyki ? Czemu Ci sie nie podobaja ?
Napisano 14 Luty 201411 l chyba koledze chodzi o dziurę w tle;) a jeżeli nie to mimo to ta dziura wygląda dziwnie
Napisano 14 Luty 201411 l tak mówiłem o dziurze w tle :) czym renderujesz osobne maski? co do zacieków zasadniczo chodziło mi o to ze na ujęciu dziennym masz śliczne zacieki z góry na dół i nagle na prawym narożniku domu zrobiłeś je w poziomie nie pasuje to i zaburza odbiór elewacji
Napisano 16 Luty 201411 l Autor Maski robie w v-rayu, robie osobny plik uzywam skryptu automultimate i wlaczam fixed - 4 do aa dzieki temu maski są bardzo ostre :). Co do zacieków - zamysł architekta zupelnie inny material. Ale dla celów wrażeniowych może to poprawię :)
Napisano 16 Luty 201411 l Autor Próbowałem i nie pamiętam czemu, ale mi nie siadł tnen skrypt ktorego ja uzywam jest o tyle spoko, że automatycznie tworzy maske na karzdy materiał z osobna tylko w 3 kolorach R G B i selekcja w szopie jest prosta i przyjemna :)
Napisano 16 Luty 201411 l To NIE JEST krytyka tworcy tego renderu tylko ogolne spostrzezenie. Sam render bardzo mi sie podoba. Cala ta nowoczesna architektura wyglada jakby projektanci umieli tylko "extrude" uzywac. Wszystkie te domki w lesie (i nie w lesie tez z reszta) sa jednakowe. kanciaste, posklejane pudelka. Zero jakiejs ciekawej formy, zero oblosci, zero spadow. Pierdyknac szescian i porozciagac go troche - juz jest nowoczesnie. Troche jak z ta sztuka nowoczesna - po cholere sie meczyc jak mozna paski walnac na scianie i nazwac to "zagubiony w lesie smutku". Tu to samo - dodac krawedz, extrude i mamy domek... Pomyslec ze jeszcze niedawno ludzie smiali sie z sowieckich "blokow" jakie to pozbawione wyobrazni i brzydkie. Tutaj rendery wygladaja ladnie bo gra swiatel i natura dookola ale same domki wygladaja jak bunkry z odrobina szkla.
Napisano 17 Luty 201411 l Autor Nezumi, mam podobne zdanie do Twojego aczkolwiek z lekkimi modyfikacjami, takie cos fajnie wyglada i fajnie sprzedaje się na wizkach, sam pomysl mieszkania zdala do ludzi w lesie, też jest fajny. Minimalizm wyglada dobrze na obrazku, ale nie chcialbym w czymś takim mieszkać, źle bym sie czuł. Preferuje rodzinne, ciepłe miejsca. Taka archtektura miałaby dobre uzasadnienie jakby była tania, a nie dwa, albo i trzy razy droższa od przeciętnego zwykłego domku ze spadzistym dachem. W tym brudnym betonie to troche też mój zamysł - przyznaje się, ale to raczej tez dla własnego treningu, żeby poćwiczyć sobie blendMtl :).
Napisano 17 Luty 201411 l Nezumi na dzisiejszą modę nic nie poradzisz beton szkło i trochę żelastwa króluje i bryła jak to sam piszesz boxy wszelkiej wielkości :) Błogosławie klienta który przychodzi i mówi panie drewniak z bala mi się marzy :) Co do zamysłu samego brudnego betonu to on się znacznie ładniej prezentuje na tego typu architekturze w wizualizacjach niż czyste świeże postawione budynki :)