Skocz do zawartości

Normal Map, jaki program polecacie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

http://4.bp.blogspot.com/-kwYH0qP-C-0/Uy2KFUYhHpI/AAAAAAAADlo/lLFFFnDHEkI/s1600/01TeksturaKora.jpg a na tej teksturze da się uzyskać wgłębienia?Jestem świeży w tym normal map i jakoś nie potrafię dobrze tego ustawić. Tak patrzę na filmikach z youtube, to wydaje mi się że trial jest okrojoną wersją chyba? Edytowane przez albinoski1989

no i sobie nałóż na korę którąś z normal map. Dla mnie to nie wygląda dobrze. Oprócz tego po lewej, ale to chyba jest tylko zdjęcie, bez normal map. Na obrazku 3 od lewej widać, że przebija normal map przez teksturę. Jakoś na tej korze normal map się nie sprawdza. Nie wiem, może ktoś wie jak dobry efekt uzyskać. Jak dla mnie nDo dał najlepsze efekty z tych wszystkich programów. Tu

nvidii używa. Rozmazuje sobie jak mu coś nie pasuje. Ja bym chciał pędzlem nadawać głębi i wypukłości na normal map, ale nie wiem jak. Z nDo i edycją ręczną fragmentów na teksturze, byłbym w stanie uzyskać zamierzone efekty na korze.

@albinoski1989 to działa na takiej samej zasadzie jak plugin Nvidii. bo tam też masz opcje do ustawień.

zapytałeś o "Normal Map, jaki program polecacie? " Trzeba było od początku napisać że chodzi o PSa. ;)

nie nie nie:P chodzi o to, że normal map mi nie dawało konkretnych efektów na korze. Ale już mi się udało w tym nDo uzyskać to co chciałem. Co do opcji bevel, jakoś mi nie działa. Maziam i nie działa tak jak sculptis w nDo. Nvidia nie potrafi tego co komercyjne programy;) W sumie bez normal map tej teksturze jest lepiej zdecydowanie.

Po lewej pierwsze jest z normal map. Po prawej są bez. Jak mówiłem ten zabieg nie ma sensu. No ale przynajmniej nie przebija Normal map przez teksturę.

http://2.bp.blogspot.com/-roq0iParnu8/Uy38NbQfz4I/AAAAAAAADmM/soWrYRrawsE/s1600/normal+map.jpg

http://1.bp.blogspot.com/-OszozSsEg6U/Uy38HijOFoI/AAAAAAAADmE/sFtC_Rg_PzA/s1600/udalosiemadafaka.jpg

Muszę lepszych drzew poszukać w lesie. Takie kory drzew to tylko problemy stwarzają. Lepiej coś jednolitego dać, nie ma wtedy problemu ze powtarzalnością tekstury, bo szybko można załatać. Ktoś w ogóle normal map używa na korze? Ogólnie to te drzewa wyglądają, jakby miały głębokie dziury w korze, a w rzeczywistości nie miały takich.

Edytowane przez albinoski1989

1.Wyglądają jakby miały głębokie dziury bo tworzysz na podstawie zdjęcia. A na zdjęciu masz głębokie cienie i program interpetuje je jako zagłębienia.Jak chcesz lepszy efekt ze zdjęcia to musisz się nakombinować w NDO i PS, nie ma lekko.

2. Normal map to tylko taki lepszy bump. Jak chcesz naprawdę dobry efekt to potrzebujesz displacement. I najlepiej nie ze zdjęcia, odpalaj zbrusha i rzeźb kore ręcznie. Potem ze sculptu robisz bake i masz poprawną normal mape czy displace. Poza tym zobacz jakie masz płaty tej kory na swoich drzewkach, 5 razy za wielkie, nic dziwnego że słabo wygląda, trzeba ustawić tilling jakoś normalnie.

3. Profesjonaliści robią zdjęcia do takich celów z filtrami polaryzacyjnymi czy tam czymś innym, z odpowiednim oświetleniem itd.

4. Spróbuj 123dcatch. Robisz zdjęcia kory z różnych kątów a program spróbuje ci odtworzyć obiekt 3D. Taki tani skaner 3d dla zwykłych śmiertelników;). Potem z takiego skanu wypalasz normal mapę.

http://www.123dapp.com/catch

Gdzieś kiedyś widziałem pień drzewa zrobiony w 123dcath i wyglądało bardzo dobrze.