Napisano 26 Marzec 201411 l Tak więc zacząłem przygodę z danym tematem. Mam pare pytań. Mam już kilka postaci zrigowanych bipedem, wiec pierwsze moje pytanie: 1. czy zna ktoś jakąś stronę z ładnymi mocap .bip ? Chodzi mi o bieg. Te darmowe co znalazłem dotychczas biegają jak połamane. 2. Mam wiele plików bvh (z ładnym płynym biegiem) ale w konfrontacji z moim bipedem wychodzą mutanty. Czy zna ktoś dobry konverter z bvh na bip ? Kombinowałem z pewnym bvhhackerem, ale bvh ma o jeden krąg kręgosłupa mniej i wciąż mi wychodzi zniekształcenie, do tego bez rąk. 3. Jak to robią profesjonaliści ? Najpierw importują bvh by biped był w odpowiedniej liczebności i proporcji kostnej, a potem riggują ? A tak na marginesie to w czym animujecie postacie ? Na razie się uczę 3d maxa i nie wiem na jaki kolejny program wskoczyć, bo zapewne 3d max nie jest najlepszym programem na świecie... ? Edytowane 26 Marzec 201411 l przez satach
Napisano 26 Marzec 201411 l O mo-capie wiem tyle co nic, o animacji odrobinę... Wiec niewiele pomogę, ale zainteresuj się może programem MotionBuilder, też ze stajni Autodesk. :)
Napisano 26 Marzec 201411 l @satach Może nie będę się rozpisywał: 1.Przykładowa strona 2-3. Najlepiej używać Motionbuildera, bo jest wydajny i przeznaczony do tego typu rzeczy(viewport). Choć inne programy jak Maya czy Blender też mają narzędzia do retargetingu. Ten program świetnie współpracuje z 3dsMaxem, jest tam template dla szkieletu Bipeda. 4. Z mocapem można zrobić wiele, ale ten darmowy z reguły nie jest wyczyszczony. Są różne metody pracy. W sieci jest co nie co tutoriali na ten temat, a z doświadczeniem wypracujesz swój własny sposób. Animacji i obróbki mocapu nie nauczysz się robić szybko i dobrze. Jedno z dwóch. Trzeba czasu.
Napisano 27 Marzec 201411 l Autor a Pisalem wczoraj ale się nie wysłała odpowiedz widocznie. Dziękuje za dorawdztwo. Program już przetestowany. Wreszcie prawidłowo przerobiłem sobie bvh na bipeda i mam ładny bieg o jaki mi chodziło.