Napisano 2 Kwiecień 201411 l Jak co roku Adobe podczas targów NAB w Las Vegas będzie prezentowało swoje programy. W tym roku nowe funkcje i możliwości programów dookoła wideo, animacji i audio zostaną zaprezentowane. Już dziś można zerknąć na to co zostanie zaprezentowane i czego możemy się spodziewać po przyszłej aktualizacji Creative Cloud. Adobe After Effects: http://motionfreaks.pl/teksty/newsy/item/894-adobe-after-effects-nowe-funkcje-nab-2014 Adobe Premiere Pro: http://motionfreaks.pl/teksty/newsy/item/895-co-nowego-w-adobe-premiere-pro-nab-2014 ... SpeedGrade, AME, Audition: http://motionfreaks.pl/teksty/newsy/item/896-co-nowego-w-adobe-creative-cloud-nab-2014
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Omg, wywalenie zapisu video z AE, do Encodera. Jak Encoder nie dostał wsparcia GPU to ruch genialny jak te Autodesku. Reszta chyba juz dostepna pod roznymi pruginami, poza kopiowanie maski.
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Autor Omg, wywalenie zapisu video z AE, do Encodera. Jak Encoder nie dostał wsparcia GPU to ruch genialny jak te Autodesku. Reszta chyba juz dostepna pod roznymi pruginami, poza kopiowanie maski. Nie jest to wywalenie zapisu video z AE - to tylko ograniczenie formatów do których można renderować. Osobiście i tak render do plików końcowych/wynikowych wykonywałem własnie w AME dzięki czemu mogłem dalej pracować nad AE gdy inne pliki się renderowały. A co do wsparcia GPU to AME posiada (będzie posiadać) wsparcie GPU ze strony Mercury Playback Engine. A pluginy - oczywiście większość można pluginami ogarnąć - problem w tymże dodatkowe pluginy to dodatkoe PLNy.
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Nie jest tak źle. "Najnowsza wersja programu Adobe Media Encoder renderuje zawartość, wykorzystując procesor graficzny. Obsługiwane są zarówno CUDA jak i OpenCL. Najnowsze wydanie AME korzysta z procesora graficznego w ramach następujących typów renderowania."
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Zgadzam sie z tym nie-wykorzystywaniem ale Encoder bez GPU to porazka wydajnosciowa i wolałem go unikać w wiekszosci wypadkow. Dobrze, ze pomysleli o wsparciu gpu moze faktycznie wyjdzie lepiej. Wypada poczekac.
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Autor To o czym napisał Monio jest właściwością już dostępną w wersji 7.1 - czyli dostepnej dla każdego już w tej chwili. To o czym ja pisałem to jeszcze większe przyspieszenie i nowa zmiana która będzie dostępna w stepnej - najnowszej wersji.
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Effect to Mask - genialna zmiana. Filozofia już stosowana np. w dawnym Lustre, czyli nie maska do efektu ale efekt do maski. Ale wywalenie renderowania do AME ... zakładam, ze będzie się to działo z poziomu AE, z wyborem jaką kompozycję i w jakim zakresie chcemy renderować. Zobaczymy.
Napisano 2 Kwiecień 201411 l Autor Ale wywalenie renderowania do AME ... zakładam, ze będzie się to działo z poziomu AE, z wyborem jaką kompozycję i w jakim zakresie chcemy renderować. Zobaczymy. Ale to już w tym momencie jest dostępne. Pisałem o tym powyżej. Jedyne co w tej chwili się zmieni to to że niektóre formaty końcowe (mocno kompresujące) takie jak h264, swf czy flv nie będą renderowane przez AE a będziemy to robili przy pomocy AME. Osobiście w tej chwil właśnie tak pracowałem więc dla mnie się za dużo nie zmienia - renderując pliki pracy/sekwencje plików - robiłem to w AE (najczęściej), a gdy plik był już renderowany do różnych mediów Youtube, FLV na stronę czy mpeg2 na płytę wrzucałem do AME renderuje z jednego wątku i śmiga zdecydowanie szybciej niż w AE.
Napisano 4 Kwiecień 201411 l Autor Adek - dubelek Ci się przytrafił w newsie na stronie głównej. Wstawiłeś 2x film o PPro a braki filmu o AE. Edytowane 4 Kwiecień 201411 l przez splasz
Napisano 5 Kwiecień 201411 l A czy nowy Media Encoder potrafi w końcu wyrenderować sekwencję klatek z paletą kolorów wyższą niż 8 bit ?