Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Myślałem nad zmianą kompa w najbliższym czasie lub trochę dalszym (ale w tym roku) i przyglądałem się stacjom roboczym od Della. Czy taki T5400 ma sens? To dual quad core z 24mb cache. Grafika wiadomo lipna, więc można wrzucić jakiegoś GTX, 8gb ramu styknie na razie i SSD pod system i Blendera. Zawsze można w coś pograć, tylko rozbudowa ramu to kosmos predator dla portfela...

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 1,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ale przecież to jest poprzednia generacja, szukaj czegoś opartego na Nehalemach przynajmniej, to są zwykłe stare Quad Core.

Napisano
  Marcolini napisał:
Ale przecież to jest poprzednia generacja, szukaj czegoś opartego na Nehalemach przynajmniej, to są zwykłe stare Quad Core.

może i poprzednia generacja ale tysiaka za 8 rdzeni i chyba 8 wątków czyli powiedzmy taki laptopowy i5 chyba.. bo to ma taktowanie 2.5 gHz... to jesli kupisz np 6 to masz render farmę :D o całkiem pokaźnej mocy chociaż mogę się mylić.

Napisano
  • Autor

Ja nie mówię, że to taki super pomysł, tylko właśnie 8 rdzeni, 8 wątków i 24mb cache aż za taką cenę to nie dużo. Popatrz na Mac'a Pro z Nehalem'ami. Cena to kosmos, którego nie szło wtedy jak i teraz udźwignąć...

Napisano

To jest zabytek sprzed 7 lat , brak tb i ht, ładowanie w to pieniędzy w ramach rozbudowy mija się z celem pamięci typu ddr2 aktualnie 8gb w cenie bdobrej klasy 16gb ddr3 :)

Napisano

Nie wiem kto ciągle mnie minusuje ale to już jest idiotyzm, co ciekawe skalpel napisał dokładnie to samo i dostał podziękowanie.

Cytat
Popatrz na Mac'a Pro z Nehalem'ami. Cena to kosmos, którego nie szło wtedy jak i teraz udźwignąć.

A kto Ci każe kupować Maca Pro ?

http://allegro.pl/dell-precision-t3500-x5650-6x2660-6gb-160-rw-7-pro-i4046300036.html

Napisano
  Cytat
Ta stacja ma procek Xeon X5650, tak sobie patrzę i widzę że ma 12 wątków, czy to oznacza że w V-Ray naraz renderuje 12 bucketów? Jak tak to za 2 koła to jest idealne pudełko do farmy.

Zgadza się, problem tylko że w Polsce spekulanci strasznie podbijają ceny sprzętu na LGA1366.

Ale jak już brać to ja bym szukał modelu T7500 który ma płytę dwuprocesorową i sprzedawany był z rewelacyjnym zasilaczem o mocy 1100W.

http://allegro.pl/plyta-glowna-dell-6fw8p-precision-t7500-fv-gwr-i4135541952.html

A dokładniej to do płyty jest specjalna "riser card" z drugim procesorem, kupowanie jej osobno jest trudne i raczej kosztowne także najlepiej zadbać żeby była w komplecie.