Napisano 11 Maj 201410 l Witam wszystkich na forum Założyłem drugiego użytkownika przed chwilą, ponieważ z tamtego nie mam pojęcia czemu, nie mogę pisać postów. Robiłem już kilka/kilkanaście scen w Maxie + V-ray'u, jednakże te programy wciąż mnie zaskakują. Tym razem postanowiłem zrobić wieżowiec (swoją aranżację) na podstawie tutoriala SKYSCRAPER kolegi Pawła Podwojewskiego, niesamowicie irytuje mnie oteksturowanie szkła - wykonałem dokładnie tak jak w jego tutorialu, natomiast u mnie szkło wygląda jak lustro. Gwoli ścisłości chodzi o to, żeby było transparentne (pod nim są tekstury z oknami) i jednocześnie odbijało światło na niebiesko. Próbowałem przestawiać różne parametry i wciąż nie udaje mi się uzyskać takiego efektu jakiego bym się spodziewał. Zwracam więc o pomoc i pozdrawiam Budynek Materiał
Napisano 12 Maj 201410 l Sprawdź czy masz dobrze odwrócone "normale". Często miałem ten sam problem, pomimo ustawienia przeźroczystości w maxie miałęm w 100% odbijającą powierzchnię zamiast ładnej szyby. Rozumiem, że szkło ma grubość ? Zaznacz cały obiekt i spójrz czy w trybie zaznaczania polygonów jasno czerwony kolor jest odwrócony w stronę kamery. Jeżeli będziesz miał ciemnoczerwony to po prostu kliknij funkcję "flip". Trochę to skomplikowanie napisałem ale nie mam dostepu do maxa teraz, jak nie zrozumiesz to wrzucę potem printscreena :)
Napisano 12 Maj 201410 l Witaj Tiger. Nie wiem co to są owe normalne, ale jeśli dobrze Cie rozumiem, polygony były dobrze obrócone - jaśniejszym czerwonym w stronę kamery, a ciemniejszym do środka. Na wszelki wypadek zaznaczyłem wszystkie szyby frontowej elewacji wieży, kliknąłem flip - tym samym obróciłem je do środka, i efekt lustra stał się jeszcze mocniejszy. Pytałem znajomych i nikt nie ma pomysłu co jest nie tak. Ustawienia są standardowe ew. takie jak w tutorialu. Załączam plik porównawczy PS. Okna posiadają grubość około 2cm Po lewej standard, a po prawej 'normale' na froncie wieży sflipowane (jeśli można to tak nazwać)
Napisano 12 Maj 201410 l Czy świecąca tekstura okien ma odpowiednią jasność? Jeśli wewnątrz budynku będzie ciemno, to będziesz miał właśnie taki lustrzany efekt, bo szyby będą odbijały dużo jaśniejsze otoczenie.
Napisano 12 Maj 201410 l Pokaż ustawienia swojego materiału szkła i zrób tak jak mówi Kozioo, wsadź do środka jakieś światła i podkręć ich moc żeby zobaczyć czy cokolwiek bezie widać.
Napisano 12 Maj 201410 l Textura w tle jest wlozona jako Enviroment - Screen dlatego masz takie "lustro"
Napisano 12 Maj 201410 l Dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi. Mam nadzieję że z Waszą pomocą uda mi się rozwiązać ten problem, co do tego co napisał kozioo, ja celowo dałem takie ciemne tekstury (jak w tutorialu) aby uzyskać efekt świecących świateł pod wieczór/w nocy. Screen modelu: Natomiast po dodaniu światła uzyskuje nie do końca zadowalający efekt. Podkręcałem, regulowałem, ale to chyba wciąż nie tutaj tkwi problem Tutaj z dużym planem o wysokiej mocy na frontowej elewacji pomiędzy rdzeniem a szkłem Zaciekawiło mnie to co napisał mirach, tylko jak pozbyć się na stałe HDRI ze sceny? odhaczyłem w enviroment i w enviroment render setup, tło zniknęło a odbicia dalej siedzą. PS. Ustawienia materiału szkła są takie jak podałem w pierwszym poście na screenie. Potrzeba więcej informacji? Jeśli tak to zrobię screena albo opiszę. Pozdro