Napisano 29 Maj 201410 l Hej mam do was pytanie, chcę stworzyć wisiorek w kształcie kostki gitarowej z wyciętym logiem w środku. Zasadniczo udało mi się ale mam wrażenie, że robię to na około :-) . Tworzę bryłę o pożądanym kształcie tworzę też bryłę w kształcie logo i wycinam (boolean) i wszystko jest porządku do czasu aż chcę żeby model był gładki i obły. Próbuje na dwa sposoby albo turbosmooth albo nurbsy ale za każdym razem ściąga model do środka tak że z wyciętego loga robią się krzaki. Drugi sposób - robię bryłę o pożądanym kształcie na to narzucam modyfikator i dopiero potem wycinam logo no ale tu oczywiście nie działa boolean ani proboolean :-) ostatecznie poradziłem sobie tak że zrobiłem bryłę wyciąłem cutem wzdłuż splinu kształt i usunąłem poligony (to jest własnie ta droga na około). Macie jakieś cenne rady jak zrobić to normalnie bez całego tego cyrku? Dzięki za pomoc :-)
Napisano 29 Maj 201410 l Inaczej się nie da za bardzo ;) Wybór to albo mocno zagęszczony już model i na to boolean albo wycięcie splinem. 3 wybór to całkiem możliwe, że działający w takim przypadku MeshFusion z Modo.
Napisano 29 Maj 201410 l A nie możesz po prostu zrobić boxa, dodać mu kilka spline'ów i porozciągać? A co do wciągania środka to dlatego, że zapewne na środku nie masz żadnych splinów tylko jeden płaski plane. Musisz połączyć ze sobą linie i wtedy dawać turbosmootha.
Napisano 29 Maj 201410 l Dzięki za wskazówki :-) @GreenScreen niestety w zamyśle nie może być płaskiego plane poniewasz wisiorek jest minimalnie ale jednak obły. Jak tylko będę przy komputerze na którym pracuję to wam wyśle o co chodzi. Dodam też, że niestety nie mogę za bardzo oszukiwać wizualnie bo model ma trafić do druku 3D także musi być zrobione dokładnie tak jak będzie wyglądało w rzeczywistości.
Napisano 29 Maj 201410 l Jeżeli zależy Ci na jak najlepszej jakości modelu wspomniana przez Ciebie droga na około jest najbliższa słusznej drodze. Jeśli nie jesteś jeszcze tak obeznany z subdivision modeling aby stworzyć od razu siatkę z wyciętym logiem, najwygodniej jest zbudować prostą podstawę modelu pod turbosmooth/meshsmooth, dodać modyfikator z jedną lub dwiema interracjami aby uzyskać pożądaną bazę i nie za gęstą siatkę. Wyciąć kształt mając w zamyśle późniejsze ponowne wygładzinie ts/ms, pilnować aby poligony miały 3 lub 4 krawędzie, dodać dodatkowe krawędzie, zachować proporcje zbliżone do kwadratu itd. Oczywiście techniki przygotowania siatki pod smooth trzeba się nauczyć praktykując. Z każdym kolejnym modelem będzie coraz lepsza.