Napisano 1 Lipiec 201410 l Witam! Zdecydowałem się na zakup nowego komputera. Aż tak się na wszystkich podzespołach nie znam, dlatego trafiłem tutaj, gdyż chciałbym usłyszeć różne opinie. :) Początkowo chciałem się zamknąć w 5 tysiącach. Teraz zdecydowałem że jest to za mało i granica powędrowała do 6-7 tysięcy. Póki co złożyłem coś takiego: Wyszło mi aż 8 tysięcy. Jest to trochę za dużo. Więc pierwszym pytaniem jest. Który podzespół najlepiej trochę "osłabić" na korzyść końcowej ceny? A drugim pytaniem jest to, czy ogólnie wszystko spisze się dobrze. Pozdrawiam.
Napisano 2 Lipiec 201410 l jak nie zamierzasz podkręcać to nie jest Tobie potrzebna takie drogie chłodzenie i zasilacz. Kartę pewnie tez możesz (musisz) mieć słabszą. Jak zajmujesz się 3D to SSD możesz odpuścić (jak szukasz oszczędności). Kupowałem jakieś podzespoły pol roku temu - podrożało :/ ew. po prostu nauczysz sie zyc z 4770k i reszta będzie taka jak chcesz.
Napisano 2 Lipiec 201410 l Autor Właśnie kupując ten procesor chyba będę chciał podkręcać, więc wolałbym żeby chłodzenie zostało to. Pomyślę nad zasilaniem. A jeśli chodzi o kartę. To na jaką? Planuje przeznaczyć ten komputer przede wszystkim do grafiki 3d. I przy okazji żeby można było pobawić się od czasu do czasu włączając jakieś dobre gry.
Napisano 2 Lipiec 201410 l Na jakich programach będziesz pracował czym zamierzasz renderować bo od tego należy uzależnić czy potrzebujesz takiej drogiej karty graficznej zerknij na te http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-770-4gb-ddr5-256-bit-hdmi-dp-dvi-n770-tf-4gd5-oc-599665/, http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-cuda-gtx760oc-tf-4gb-ddr5-256bit-2dvi-hdmi-n760-tf-4gd5-oc-597751/ , Co do zasilacza to z niego nie rezygnuj oczywiście jeśli zostawisz ta kartę graficzna ma ona całkiem spory pobór w przypadku gdy ja obciążysz. Co do chłodzenie też z niego nie rezygnuj jeśli cenisz sobie cichą prace i zapewnieni odpowiedniej temperatury na procku Edytowane 2 Lipiec 201410 l przez skalpel3d
Napisano 2 Lipiec 201410 l Autor Najwięcej czasu będę spędzał w 3dsmaxie i ps. Pobocznie pewnie zbrush, Ai oraz inne graficzne, jeśli będą potrzebne. Renderowanie to vray. Popatrzyłem na te karty które zaproponowałeś i się zacząłem zastanawiać nad tym. Zastanawia mnie również czy lepsze jest zainwestowanie w lepszy procesor czy jednak w lepszą kartę graficzną? Oczywiste jest że najlepiej właśnie po równo to rozłożyć. Ale no w przypadku kiedy fundusze ograniczają możliwości. :)
Napisano 3 Lipiec 201410 l Inwestowanie kasy rzędu 2k w kartę graficzna której możliwości i tak nie będziesz wykorzystywał jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto, w przypadku jeśli masz renderować tylko i wyłącznie vrayem który jest oparty na procesorze należy zainwestować w mocniejszy procesor jednak 12 wątków renderujących to nie osiem ;). Karty graficzne przeze mnie wymienione będą sobie bardzo dobrze radziły z softem jakiego zamierzasz używać, szczególnie że te które wymieniłeś praktycznie nie korzystają z technologi Cuda no z małym wyjątkiem jakim jest Vray rt i After Effect( o ile go będziesz używał) natomiast Photoshop kocha Opencl ;) W tak kartę graficzna jak gtx780 warto inwestować jeśli byś zamierzał zająć się renderingiem profesjonalnym na gpu np popularny Octane tam ta karta się świetnie sprawdza:)
Napisano 4 Lipiec 201410 l Zmień grafikę na GTX 770 4GB od Gigabyte i będziesz miał w okolicach 7000, albo nawet GTX760 4GB - za rok lub dwa zmienisz sobie na mocniejszą i nowszą, pewnie będzie to GTX8xx lub GTX9xx
Napisano 10 Lipiec 201410 l Autor Siedziałem trochę i się zastanawiałem i zmieniłem tą kartę graficzną. Jednak to wciąż za dużo wychodzi, ponieważ muszę się zmieścić do 6 tysięcy. Więc niestety będę musiał zmienić procesor. Dlatego zwracam się z pytaniem na jaki najlepiej? I wchodzi w grę również zmiana płyty głównej, ponieważ jeśli o to chodzi, to nie orientuje się w tym w ogóle, a jesli nie wpływało by to niekorzystnie to cieszyłbym się również z takiej płyty, która miałaby wifi, żebym mógł od razu bezprzewodowo móc się łączyć. Z góry dziękuję za pomoc :)
Napisano 11 Lipiec 201410 l Ja tylko wypowiem się odnośnie Windowsa... weź lepiej już niż te cudo ;/...
Napisano 11 Lipiec 201410 l Nie zmieniaj procesora, zmień kartę graficzną na GTX760 4GB i nie kupuj tego chłodzenia Noctua, pojedziesz chwilowo na fabrycznym lub mniej wydajnym chłodzeniu jak FERA 1224. Tu będziesz mieć lekko ponad 6k. Potem sobie dokupisz lepsze chłodzenie i już będziesz mógł kręcić procka.
Napisano 11 Lipiec 201410 l Autor Wrzuciłem nie to zdjęcie co planowałem. Tutaj jest przedstawiony ten zestaw po "zmianach". Ale wciąż jest ponad 6 tyś.
Napisano 15 Lipiec 201410 l Autor Witam ponownie :) Zmieniłem procesor na Intel Core i7-4790k. Do zakończenia składania brakuje mi już tylko plyty głównej. Chyba że ta, którą wybrałem jest w porządku? Jest to ostatnie czego mi brakuje, a chciałbym w tym tygodniu już wszystko zamówić. Byłbym bardzo wdzięczny gdybyście jeszcze w tej jednej rzeczy pomogli mi w wyborze :)
Napisano 16 Lipiec 201410 l Zmień płytę na coś z socketem 2011, to co masz jest dobre tylko na 4790k co najwyżej. Edytowane 16 Lipiec 201410 l przez Marcolini
Napisano 23 Lipiec 201410 l Jeśli zostajesz na i7-4790K to płytę weź na chipsecie Z97, np MSI Z97 Gaming 7 lub Gigabyte GA-Z97X-Gaming 7