Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 witam wszystkich robie Klatke schodowa i bede sie staral jak najblizej podejsc do relanosci:) pomozecie mi w tym?:) narazie wymodelowalem klatke i zrenderowalem brazilem, max 6. pozdrawiam serdecznie wszystkich i z gory dziekuje za pomoc:)
Baton Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Jest niezle, ale brak wyraznego zrodla swiatla.
Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Autor Napisano 19 Wrzesień 2004 oswietlam to mapa hdri ale to bylo moje pierwsze oswietlenie tego typu i narazie nie bardzo rozumiem to wszystko nie wiem co z cieniami naprzyklad przy oswietleniu mapa hdri:) pozdrawiam
Yamakasi Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Przy oswietleniu hdri cienie sie rozmywaja bo swiatlo pada z kazdej strony dla tego powinienes dac jeszcze jedno zrodlo swiatla poztym przydalo by sie wiecej detali w tej scenie.
Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Autor Napisano 19 Wrzesień 2004 Yamakasi detale beda beda:) to jest Work in progess wiec jeszcze detali dodam napewno:):) dziekuje z wytlumaczeniem Hdri masz calkowita racje:) dodaj swiatlo Brazilowskie? bardzoo dziekuje za pomoc:)
illy Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 wyglada na klatke z bloku lat 70/80 a w miedzy czasie instalowano telefony, sieci osiedlowe i inne badziewia, powrzucaj troche kabli, kanalow kablowych itd, na takich klatkach z reguly jest taka zarowka w "sloiku" jesli wiecie o co mi chodzi, no i dzzwonek zawsze mozna bylo pomylic ze wlacznikiem swiatla (bo zle poukladane byly) ale w bloku nie mieszkam wiec to tylko moje obserwacje, daj tabliczke "nie dotykac urzadzenie elektryczne", i napisy markerem typu "Howaj Windows Do Piwnicy, Kocham zosie, **** to ****" hehehehe zartuje
Gość User190 Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Więcej modelingu, mniej materiałów... ogólnie to wszystko troszkę za proste w porównaniu do zjechanych tekstur!!
rowr Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 fajne choc jak dla mnie za czysto podloga ma dziwny material pomysl z markerem Skilo trafiony.Jak chcesz realistyczna klatke obij troche lamperie daj troche brudu bo one nie wygladaly czysto nawet po 1 dniu oddania budynku do uzytku :D
Ka21k Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Klatka wyglada jak nowka sztuka. Za malo brudu. Przeciez farba (nawet swiezo pomalowana) nie ma tak jednolitego koloru. Sciany chyba tez nie sa tak plaskie jak lustro. Przynajmniej u mnie nie sa i swiatlo roznie się na niej zalamuje w wyniku czego powstaja rozne przebarwienia w kolorze na lamperii. Jak ma być realistycznie to trzeba jeszcze troche poprawic to i tamto. I te drzwi ...... jakos sprawia mi to dziwne wrazenie jakby to była makieta a nie prawdziwa klatka. Pozdrawiam.
Ebor Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 no i to ujęcie jakies takie :/ moze lepszy bylby widok np. ze schodow. pozdr.
nielot007 Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 ujecie spoko tylko wez ja troche pobrudz sciany troche zniszcz itp. a bedzie super chociasz i tak juz mi sie podoba
Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Autor Napisano 19 Wrzesień 2004 Chlopaki:):):):) spokojnie heheh Materiałów jeszcze wogole nie nakladalem:) jedynie wycieraczke:) hehe to sa tylko takie przykladowe tekstury:) dopiero mam zamiar nalozyc wszystkie teksturki jak wszystko ladnie wymodeluje i dopracuje:) dziekuje wam za komentarze jak tylko skoncze modeling to umieszcze pracke tutaj a puzniej zabieram sie za materialy:) pozdrawiam serdecznie wszystkich:)
Knysha Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Hehe. Fajnie. Mozesz dodac dzielnicowego Miecia jak zmywa te napisy, co je "siomale" markerami napisaly ;) ( w ramach szkolenia ofkozz zmywa ;)). Joke. ;)
Conrad Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Niewiem czy ktoś to napisał, ale chyba podłoga wydaje sięprzezroczysta czy jakby lustrzana.Wycieraczka wygląda trochę jak z drewna.I ten żółty co za klimacik;) Przydały by się odpryski farby.
Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Autor Napisano 19 Wrzesień 2004 jeszcze bez materialow:) pozdrawiam
Wielka_Siostra Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 Na podłodze to ja bym dała lastriko, a lamperię zrobiłabym bardziej "rzygliwą" - czyli bardziej beżowo-sraczkową;-P Acha, lamperia jest malowana farbą olejną i powinna idealnie oddawać nierówność ścian;-)
kuback Napisano 19 Wrzesień 2004 Napisano 19 Wrzesień 2004 witam .... dopracowałbym skrzynki z licznikami .... wyglądają jak tekstura a nie wymodelowana bryła .... ogólnie zaczyna robić się ciekawi - detale detale detale !!! ..... pozdrawiam miłej pracy
Piotr Dobosz Napisano 19 Wrzesień 2004 Autor Napisano 19 Wrzesień 2004 racja liczniki sa beznadziejne musze to zmienic:(. a teksturki dopiero nalozyc:) w tej pracy jest jeszcze Kuuuuupeeee bledow. pozdrawiam serdecznie:) i bardzo dziekuje za pomoc:)
illy Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 ale juz jest chamsko pociagniety przez administracje/monterow TP kabelek :D
Rascal Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Nie komplikuj sobie pracy, najpierw skoncz w pelni modeling i pozniej materialy oraz oswietlenie. Ja osobiscie na poziomie modelowania uzywam Ambient Occlusion, sprawdza sie rewelacyjnie. Ogolnie wiecej organizacji w swojej pracy, naprawde pomaga m.in userom komentujacym oraz samemu tobie.
Piotr Dobosz Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 Ja osobiscie na poziomie modelowania uzywam Ambient Occlusion, sprawdza sie rewelacyjnie. Ogolnie wiecej organizacji w swojej pracy, naprawde pomaga m.in userom komentujacym oraz samemu tobie. co to jest ambient occlusion? przepraszam ze pytam ale pierwszy raz slysze taki termin:( to jest cos z kolorystyka? pozdrawiam:)
Piotr Dobosz Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 moje dazenie do realnosci leglo w gruzach:( nie potrafie ladnie teksturowac:( musze sie jeszcze wiele nauczyc, przerobie 100 tutoriali i wroce by pokazac czego sie nauczylem narazie mam z tym ogormne problemy by zrobic realna teksture a chcialbym by ta poraca byla naprawde fajna:) zamieszczam moje teksturowanie (beznadziejaa:() ale wszystkiego sie mozna nauczyc:) wiec ide sie uczyc:) pozdrawiam wszystkich i dziekuje za komentarze i wskazowki:)
Rascal Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Ambient Occlusion zostal swego czasu wymyslony przez kilka firm zajmujacych sie m.in efektami specjalnymi. Mowiac w telegraficznym skrocie jest to technika ktora wplywa na efekt oswetlenia obiektow, jak juz pewnie zauwazyles swiatlo rozproszone typu np. Ambient gubi calkiem spora ilosc detali po drodze. AOC daje niezalezny Pass ew. Mape ktorej celem jest wskazanie miejsc do ktorych dociera wiecej lub mniej swiatla rozproszonego. http://www.maxdigital.pl/pictures/forum/other/turtle_renders/2.jpg http://www.maxdigital.pl/pictures/forum/other/turtle_renders/3.jpg
Piotr Dobosz Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 dziekuje bardzo:) musze dowiedziec sie koniecznie cos wiecej na ten temat bardzo ciekawe to jest i napewno bardzo przydatne. dziekuje Rascal:)
chveti Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 ta tekstura ściany rozmyta , podłoga a raczej jej shader do bani , skrzynki gdzie są te rury też...ogólnie leżysz najbardziej z materiałami , poćwicz ;)
Wielka_Siostra Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Wiesz, ja bym tak nie cudowała z tymi teksturami. Na lamperię dałabym zwykły materiał o "plastikowym" świeceniu z nałożonym bumpem jako teksturą. Tę teksturę możesz zrobić w fotoszopie zwykłym pędzlem (na kształt pęknięć i dziur w tynku;) i już. Możesz też dać standardowo noise w kanale bump, ale to wygląda mało realistycznie w przypadku większych powierzchni. Co do tekstury nad lamperią to może być, ale jest trochę przesadzona. Tekstura tablic rozdzielczych (czy jak ich tam zwał) jest abslolutnie do bani. Wymień na jakiś zwykły materiał, ewentualnie metal (ale bez przegiętych rozbłysków;). Co do podłogi, to naprawdę jest bardzo źle. Weź jakiś kamień ze strony z teksturami przypominający lastriko (szaroczarne z małymi kamyczkami, świecące i odbijające). Tylko żeby nie był to granit, bo nie będzie pasowało do siermiężności wnętrza;-)
Piotr Dobosz Napisano 20 Wrzesień 2004 Autor Napisano 20 Wrzesień 2004 Wielka_Siostro masz calkowita racje:) musze tak zrobic w teksurowaniu jestem BEZNADZIEJNY mysze sie jeszcze bardzooo duzo nauczyc:( to byly takie moje proby ale niestety wyszly beznadziejnie ale czego mozna bylos ie spodziewac:( pzodrawiam:)
kap00ch Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 eee tam...nie jest az tak zle :] proponuje wycieczke z aparatem i popstrykanieparu klatek :] beda ladne teksturki:] a co odlupujacejfarby najlatwiejzrobic przez geometrie...pociete powyginane plane'y po malymtuninguladnie sie komponuja..atamgdzie farba sie odlupala to bumbemi bedzie ladnie:] powodzenia
zbuffer Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 Tekstura lamperii mocno przesadzona(wypukłość). Ale skoro już dajesz takie zniekształcenia tynku to dlaczego sam pas farby jest jak od linijki?!
Yamakasi Napisano 20 Wrzesień 2004 Napisano 20 Wrzesień 2004 zgadzam sie z zbufferem :) i od siebie dodam ze jak na klatke schodowa w bloku to tam jest za jasno :) i swiatlo nadal kuleje :(
Salvator Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 coś się kaszani pomiędzy mniejszymi skrzynkami, ale całość wygląda teraz dużo lepiej.
MareG Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Ładnie zaczyna wyglądać - w sensie realizmu oczywiście:) Ale wywal tą dziwnie mokrą posadzke i wstaw lastrico jak już sugerowała W.Siostra, cokoły pomaluj czarną olejną. No i pstryczek dzwonka jest zbyt brudny - wręcz przeciwnie ma być szaro-plastikowy i bardziej się "świecić" - jak to plastik - no chyba że go kiedyś pomalowani razem ze ścianami (zdarza się) i teraz taki brudny się stał od macania;) Aha w okolicach - pomiędzy, badź po lewej przy drzwiczkach pionu elektr powinien być jeszcze jeden pstryk - włącznik oświetlenia klatki schodowej. Ok będę tu jeszcze zaglądał! Powodzenia. Pozdr
Muhaho Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Mozesz tez dodac jakoms takom zlota tabliczke z nazwiskami mieszkanców tej budy ;]
Baton Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Fajnie jest, ale jak dla mnie to za jasno. Ja bym dal jedno swiatlo do gory jakby z polpietra i tak samo na dole.
zbuffer Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 Ściany już dużo lepsze, pomijając ten bląd między małymi skrzynkami. Podłoga zdecydowanie za bardzo lustrzana. Czy ten numerek mieszkania nie powinien być jednak w okolicach wizjera?! tak jakoś dziwnie wygląda na tej wysokości w rogu.... Cały czas problem ze światłem.....ja bym zrobił odcinek klatki schodowej od półpiętra niżej do półpiętra wyżej, razem ze schodami, barierami i oknami i wtedy wrzucił światło powierzchniowe zza okien (na jednym półpiętrze i na drugim). Poza tym czy zrobiłeś ściany dookoła??? bo jeżeli nie, to fotony się nie będą miały od czego odbijać! (zakładam użycie GI) Pozdr
Piotr Dobosz Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 :) dziekuje wszystkim a wiec biore sie do dalszej pracy:) Oj ciezkie to teksturowanie:( ale co poradzic? trzeba sie nauczyc jak tylko zrobie teksturki do reszty to napewno umieszcze update:) bardzo dziekuje za wszystkie cenne opinie napewno sie do nich zastosuje:) dziekuje i pzodrawiam
MareG Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 ... co do problemu oświetlenia: Jak widać zamierzasz oświetlać światłem zastanym padającym z okien - bez dodatku oświetlenia elektrycznego klatki (czyt. 40W ledwoświecących żarówek w zasyfionych zdechłymi muchami i komarami kloszach). Wobec tego powinieneś wymodelować większość "komina" klatki schodowej z rozmieszczeniem otworów okiennych oraz z symobolicznymi modelami (bryłami) biegów schodowych - nie jest to dużo roboty, a dzięki temu będziesz mógł się pobawić (nagłowić) z symulacją teoretycznie zgodnych z rzeczywistością warunków oświetleniowych - umieszczając oczywiście źródło światła za ścianą klatki (bloku). Oczywiście nie jest to żadna ścisła zasada - jednak jest to ciekawe doświadczenie, którego efekty z pewnością przydadzą Ci się w przyszłości. Pozdrawiam
Piotr Dobosz Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 Marku masz bardzo dobry pomysl ale to wiazalo by sie z wieksza iloscia obiektow w scenie a jak wiemy im wiecej obiektow tym ciezej zrobic cos realistycznego:( pomysle nad tym ale raczej chyba zrobie osietlenie elektryncze:( nie wiem jeszcze to moja pierwsza taka scenka ktora chce by wygladala bardzo ladnie:( do reszty sie nie staralem az tak bardzo ale tutaj chcialbym ,,oddac calego siebie'':):) wiec jeszcze wiele (pewnie tygodni ) praktyki:( dziekuje bardzo :)
Salvator Napisano 21 Wrzesień 2004 Napisano 21 Wrzesień 2004 a jak wiemy im wiecej obiektow tym ciezej zrobic cos realistycznego:( lol, naprawdę tak sądzisz?!
Piotr Dobosz Napisano 21 Wrzesień 2004 Autor Napisano 21 Wrzesień 2004 nie wiem sam boje sie poprostu modelowac dalej zeby czegos nie zwalic:( narazie sprobuje ladnie to oteksturowac a jak ladnie wyjdzie:) to wtedy napewno zrobie reszte :):) pozdrawiam
Badyl Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 no to ja sie doloze i powiem ze wizjer w dzwiach powinien byc nizej, na jakis 60% wysokosci. numerek mieszkania natomiast nad wizjerem, jak to ktos juz zasugrował. lamperia na scianach swieci sie zbyt mocno (chyba, że to nie są odblaski tylko jakieś przetarcia itd.) to tyle, poza tym git. jeszcze moze jakies smieci w tych skrzynkach, czesto tam jakies paczki po fajkach leza... :) przez te dzirki byloby to widac.
Piotr Dobosz Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Napisano 22 Wrzesień 2004 masz racje z tymi smieciami swietny pomysl:) wizjer tez poprawie ale numerek drzwi niech zostanie:( bo tak jest zrobiony niestety naprawde:( ale narazie mam ogormny problem nie moge do tego dojsc jak w photoshopie ustawic kanal alpha chce by zolta farba przykrywala teksture metalu ale zeby w niektorych miejscach bylo widac ten metal i chce do tego zastosowac mape budu jako kanal alpha i nie wiem jak to zrobic:( to chyba jest za proste zeby byly o tym tutki:( (choc szukalem:)) ale pokombinuje choc taka rzecz by sie przydala:( pozdrawiam serdecznie
KLICEK Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 qrcze patrzac na ten ostatni render mam caly czas jedno uczucie , ze to jest poprostu dziwnie nieproporcjonalnie , wizjer dziwnie wysoko wczuj sie tak jak bys ty stal przy tych dzwiach i trzymal za klamke az czuc ze dzwi powinny byc chociaz troche wyzsze do tego ta farba olejna ktora poteguje to wrazenie. Do tego te liczniki podczas ich otwierania musial bym miec chyba taboret ? mowie o tych gornych. Moze pokazal bys zdjecie czy cos z czego to robiles ? ps. wyprowadz mnie z bledu jesli sie myle
Marcin Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Pjter - masz taka klatke schodowa za drzwiami ? jak tak to wes metrowke i zmierz wszystko ...
Piotr Dobosz Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Napisano 22 Wrzesień 2004 kiedys mieszkalem na takiej klatce:) teraz mieszkam w domku. do tych licznikow na gorze to naprawde potrzeby jest taboret:) a wizjer juz poprawilem:) zaraz umieszcze update i zaczne robic wreszcie oswietlenie:)
KLICEK Napisano 22 Wrzesień 2004 Napisano 22 Wrzesień 2004 Piotrku mi sie wydaje ze jezeli dazysz do "realnosci" to pierwsze od czego powinienes zaczac to proporcje bo tylko przeznie jestesmy w stanie uwierzyc w to co widzimy.
Piotr Dobosz Napisano 22 Wrzesień 2004 Autor Napisano 22 Wrzesień 2004 poejchalem tam i sprawdzalem wszystko i proporcje sa oki i to bardzo. nie wiem czemu to sprawia takie wrazaenie :( pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi