emimari Napisano 30 Sierpień 2014 Napisano 30 Sierpień 2014 Cześć, Jako początkujący grafik 3d nie mam wielu zleceń, jednak żeby się rozwijać robię sporo tutoriali. Chciałabym także rozbudowywać portfolio i tu pojawia się moje pytanie natury bardziej moralnej: czy mogę te prace umieszczać w portfolio.
Camel Napisano 30 Sierpień 2014 Napisano 30 Sierpień 2014 Jeśli wymyślisz coś swojego, nauczywszy się czegoś z tutoriali, to spoko, możesz. Nie zrzynaj żywcem wszystkiego dokładnie tak samo. Co szkodzi trochę projekt zmienić? :)
2013 Napisano 31 Sierpień 2014 Napisano 31 Sierpień 2014 Moja rada to nigdy nie robić tego samego co w tutorialu. W tutorialu modelowany jest widelec, Ty robisz widły. Mam na myśli to aby wykorzystywać nauczone techniki, i stawiać sobie wyzwania, w modelowaniu jest wiele takich wyzwań, każda skomplikowana bryła wymaga wcześniejszej analizy, rozłożenia na części, i dopiero po takim zastanowieniu można modelować. Zatem zawsze rób coś innego, wtedy i lepiej się nauczysz i nikt nie powie, że byłeś prowadzony za rączkę.
Shogun 3D Napisano 4 Wrzesień 2014 Napisano 4 Wrzesień 2014 Jak zrozumiesz treść tutoriala, to pozyskasz zdolności, dzięki którym wymodelujesz co chcesz, a nie tylko to, co w tutorialu. Tak więc staraj się przede wszystkim zrozumieć, potem już będzie łatwiej.
Rekomendowane odpowiedzi