Zernat Napisano 29 Październik 2014 Share Napisano 29 Październik 2014 Witam. Mam kolejny problem ze smooth groupami w moim modelu. Jest to kopuła, chciałem aby cała była ładnie wygładzona ale nie daje żadnych efektów ani umieszczanie wszystkich poly na jednej grupie, ani klikanie opcji "auto" ani "sztuczka" z daniem MeshSmootha na 0 iterations. Co mogę na to poradzić ? I jak mogę uniknąć takich problemów w przyszłości ? Jakiś skrypt czy coś ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 29 Październik 2014 Share Napisano 29 Październik 2014 Może wierzchołki nie są połączone. Spróbuj najpierw "weld" zastosować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 29 Październik 2014 Share Napisano 29 Październik 2014 Najlepiej udostępnij model, inaczej można tylko zgadywać :) Wyślij mi na priv. to sprawdzę dlaczego się nie wygładza prawidłowo. Smooth groups są po to aby nie korzystać z Mesh Smooth czy Turbo smooth, no nie tylko oczywiście. Generalnie to wygląda tak, że czasem trzeba współdzielić ten sam kawałek modelu w 2 grupach wygładzania, wtedy da się osiągnąć gładziutkie przejścia. Auto wygładzanie jest dobre na start, co prawda czasem działa idealnie, warto jednak poświęcić chwilę i wprowadzić poprawki ręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
deshu Napisano 29 Październik 2014 Share Napisano 29 Październik 2014 Smooth groups są po to aby nie korzystać z Mesh Smooth czy Turbo smooth, no nie tylko oczywiście. No nie wiem:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2013 Napisano 29 Październik 2014 Share Napisano 29 Październik 2014 Faktycznie źle się wypowiedziałem :) Można włączyć grupy wygładzania podczas korzystania z TurboSmooth. Miałem na myśli to, że równie gładki obiekt można uzyskać za pomocą grup wygładzania i z pewnej odległości nie widać różnicy. @deshu następnym razem mógłbyś coś więcej napisać :p Zresztą napisz o co Ci chodziło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
illusion Napisano 30 Październik 2014 Share Napisano 30 Październik 2014 jeśli wierzchołki są połączone, i wygląda ogólnie ze jest ok, a nie jest, to spróbuj dodać modyfikator edit normals i pokombinuj z opcją unify lub reset... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi