Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, otóż mój problem nie wynika z jakiegoś błędu, każdy tak ma, tylko chcę wiedzieć czy, a właściwie jak (bo nie wierzę że się nie da) to zmienić, tak żeby było dobrze.

O co chodzi:

Mam np. Boxa, a suwak animacji mam np. od 0 do 100, klikam na Boxa, ustawiam pasek animacji na liczbie 100, włączam autokey, następnie przesuwam Boxa po osi np. Y o jakąś tam odległość, mam teraz zanimowanego Boxa, wiadomo o co chodzi.

ALE, teraz popatrzmy klatka po klatce co sie dzieje z tym Boxem...otóż zaczyna on iść po tej linii Y na początku wolno, potem szybciej, i pod koniec animacji znowu zwalnia, jak sie puści Play animation to tego zbytnio nie widać, ale jak się popatrzy po klatkach, to widać wyraźnie że pierwsze lilka klatek przesuwa się o małą odległość, potem przesuwa się o większą odległość aż do kilku klatek pod koniec gdzie znowu przesuwa się o mniejszą odległość z każdą klatką.

Jak zrobić żeby w animacji kluczowej od klucza na klatce 0, do klucza na klatce 100 (oczywiście jak można się domyślić żadnych dodatkowych nie chcę pomiędzy), Box przesuwał sie w każdej klatce o taką samą odległość????

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Oczywiście, że się da. To, co opisujesz, jest to ruch sinusoidalny, który jest po prostu naturalny w naturze, dlatego ustawiony jako domyślny.

Jest kilka sposobów, żeby to zmienić. Najprościej: przechodzisz na paletę Motion (tam, gdzie masz narzędzia edycyjne itp po prawej stronie klikasz zakładkę z ikonką jak by koła w ruchu), i tu masz sekcję Key Info (Basic) a w niej graficznie przedstawione sposoby podejścia do klucza po jego prawej i lewej stronie. Wystarczy ustawić animację na kluczu początkowym, kliknąć obrazek i wybrać sposób podejścia zarówno dla In, jak Out. Następnie to samo dla klucza końcowego.

Inny sposób, dający większą kontrolę: otwierasz okno Curve Editor (na górnym pasku gdzieś po prawej stronie) i tu masz krzywe dla każdego parametru z zaznaczonymi kluczami. Klikasz na kluczu prawym klawiszem myszki i otworzy się okno z tymi samymi narzędziami edycyjnymi, które opisałem wyżej. Dalej postępujesz identycznie. Zobaczysz na początku, że krzywe ruchu mają kształt sinusoidy. Muszisz wybrać takie ustawienia, żeby krzywe były proste ;) Wtedy będziesz miał ruch jednostajny.

Napisano

Albo przed ustawieniem animacji w ogóle zmienić ikonke "falki" w linie prostą, gdzieś w pobliżu guzika play.

Napisano
  • Autor

Zmienianie obrazków prezentujących krzywe w Motion -> Key Info (Basic) nic nie daje, a i tak nawet nie ma tam prostej linii.

W Curve Editor nie sprawdza się ani Simplify Curve, ani Edit -> Controller -> Out Of Range Types, gdzie też nie ma prostej linii, za to zaznaczenie w Curve Editor kluczy na wykresie i następnie kliknięcie na (powyżej, gdzie się wybiera spośród przycisków prezentujacych linie) Set Tangents to Linear już przynosi oczekiwany efekt.:)

"Albo przed ustawieniem animacji w ogóle zmienić ikonke "falki" w linie prostą, gdzieś w pobliżu guzika play." - fakt, działa, i już będę tak robił.

Napisano

Oczywiście, że jest tam prosta linia :) Tylko trzeba zrozumieć, jak to działa i jak jest reprezentowane. Obrazek w In pokazuje prostą linię Z JEDNEJ STRONY klucza, a krzywą z drugiej, natomiast w Out to samo, tylko odwrotnie. W sumie linia na tym obrazku wygląda jak kosa :) I musi działać.