Napisano 10 Listopad 201410 l Witam, Long time no see. :) Ale jak to się mówi, jak trwoga to na forum. Od klienta jest zapotrzebowanie na animację odpakowywania czekolady, problem w tym, że czekolada nie jest zapakowana w opakowanie składane tylko zgrzewane. Całość musi odbyć się naturalnie, od wierzchołków zgrzewu wzdłuż czekolady aż do kompletnego otwarcia. Podejrzewam, że może cloth by sobie mógł z tym poradzić albo coś pochodnego? Póki co moje próby spełzają na crashowaniu maxa bez większego efektu. Nie mam pojęcia jak to rozmontować, nigdy nie siedziałem w takich rzeczach. Każdy pomysł się liczy. Z góry dzięki!
Napisano 10 Listopad 201410 l Robilem kiedys cos takiego na strone Wedla. Uzylem morphow, albo animowalem bezposrednio vertexy (nie pamietam dokladnie). Dalbym sobie zupelnie spokoj z symulacjami clotha. Material jest sztywny, zrobisz to szybciej z palca.
Napisano 10 Listopad 201410 l moze spróbuj lattice, powinno dac bardzo elegancką animację i łatwą w kontroli.
Napisano 12 Listopad 201410 l Jeżeli to ma być coś w rodzaju zamka błyskawicznego. To wystarczy zrobić obiekt zamknięty i morpha do tego z otwartym opakowaniem. Spiąc całośc za pomocą volume Selecta i zanimować obiekt, który by otwierał zamykał czekoladę, np. Boxa skalowanego. W volume select oczywiście, żeby było wszystko płynne, użyj soft selectiona. Jeżeli do tego mają dojść różnego rodzaju wyginania, to wystarczy zrobić prostego rigga, najlepiej ze strechami i masz wtedy pełną kontrolę. Zapomnij o jakichkolwiek symulacjach, za dużo czasu na to stracisz a i tak się to nie uda. Pozdrawiam
Napisano 17 Listopad 201410 l Jeżeli to ma być coś w rodzaju zamka błyskawicznego. To wystarczy zrobić obiekt zamknięty i morpha do tego z otwartym opakowaniem. Spiąc całośc za pomocą volume Selecta i zanimować obiekt, który by otwierał zamykał czekoladę, np. Boxa skalowanego. W volume select oczywiście, żeby było wszystko płynne, użyj soft selectiona. Jeżeli do tego mają dojść różnego rodzaju wyginania, to wystarczy zrobić prostego rigga, najlepiej ze strechami i masz wtedy pełną kontrolę. Zapomnij o jakichkolwiek symulacjach, za dużo czasu na to stracisz a i tak się to nie uda. Pozdrawiam To nie ja pytałem, ale tez bardzo mocno dziękuję:) Człowiek życie całe wizki robi i jak animacja się pojawi to zdziwienie...i takie zdziwienie już właśnie przeżyłem ostatnio kurcze - i patrz - ktoś znał odpowiedź, szkoda że nie zapytałem:( Szacun i jeszcze raz dzięki za wiedzę!