chveti Napisano 10 Listopad 2014 Share Napisano 10 Listopad 2014 Witam, Long time no see. :) Ale jak to się mówi, jak trwoga to na forum. Od klienta jest zapotrzebowanie na animację odpakowywania czekolady, problem w tym, że czekolada nie jest zapakowana w opakowanie składane tylko zgrzewane. Całość musi odbyć się naturalnie, od wierzchołków zgrzewu wzdłuż czekolady aż do kompletnego otwarcia. Podejrzewam, że może cloth by sobie mógł z tym poradzić albo coś pochodnego? Póki co moje próby spełzają na crashowaniu maxa bez większego efektu. Nie mam pojęcia jak to rozmontować, nigdy nie siedziałem w takich rzeczach. Każdy pomysł się liczy. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reanimator Napisano 10 Listopad 2014 Share Napisano 10 Listopad 2014 Robilem kiedys cos takiego na strone Wedla. Uzylem morphow, albo animowalem bezposrednio vertexy (nie pamietam dokladnie). Dalbym sobie zupelnie spokoj z symulacjami clotha. Material jest sztywny, zrobisz to szybciej z palca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 10 Listopad 2014 Autor Share Napisano 10 Listopad 2014 Czyli jednak. :) Dzięki za szybką odpowiedź! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 10 Listopad 2014 Share Napisano 10 Listopad 2014 moze spróbuj lattice, powinno dac bardzo elegancką animację i łatwą w kontroli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SUPER_OkO Napisano 12 Listopad 2014 Share Napisano 12 Listopad 2014 Jeżeli to ma być coś w rodzaju zamka błyskawicznego. To wystarczy zrobić obiekt zamknięty i morpha do tego z otwartym opakowaniem. Spiąc całośc za pomocą volume Selecta i zanimować obiekt, który by otwierał zamykał czekoladę, np. Boxa skalowanego. W volume select oczywiście, żeby było wszystko płynne, użyj soft selectiona. Jeżeli do tego mają dojść różnego rodzaju wyginania, to wystarczy zrobić prostego rigga, najlepiej ze strechami i masz wtedy pełną kontrolę. Zapomnij o jakichkolwiek symulacjach, za dużo czasu na to stracisz a i tak się to nie uda. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chveti Napisano 17 Listopad 2014 Autor Share Napisano 17 Listopad 2014 Podziękował za całą pomoc! Przydała się. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hris Napisano 17 Listopad 2014 Share Napisano 17 Listopad 2014 Jeżeli to ma być coś w rodzaju zamka błyskawicznego. To wystarczy zrobić obiekt zamknięty i morpha do tego z otwartym opakowaniem. Spiąc całośc za pomocą volume Selecta i zanimować obiekt, który by otwierał zamykał czekoladę, np. Boxa skalowanego. W volume select oczywiście, żeby było wszystko płynne, użyj soft selectiona. Jeżeli do tego mają dojść różnego rodzaju wyginania, to wystarczy zrobić prostego rigga, najlepiej ze strechami i masz wtedy pełną kontrolę. Zapomnij o jakichkolwiek symulacjach, za dużo czasu na to stracisz a i tak się to nie uda. Pozdrawiam To nie ja pytałem, ale tez bardzo mocno dziękuję:) Człowiek życie całe wizki robi i jak animacja się pojawi to zdziwienie...i takie zdziwienie już właśnie przeżyłem ostatnio kurcze - i patrz - ktoś znał odpowiedź, szkoda że nie zapytałem:( Szacun i jeszcze raz dzięki za wiedzę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi