Szczepenson Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Hej! Pracuję w tej chwili nad wizualizacją wnętrza. Jednym z wymogów jest to, aby scena zawierała jakiś szklany obiekt. Takie ćwiczenia z renderingu i oświetlenia. Nie chciałem jednak robić dzbanka albo szklanki (każdy to robi :D), więc na obiekt wybrałem... bongo. Konkretnie takie: Wydawało mi się równie proste co wspomniany wyżej przykładowy dzbanek, ale napotkałem problem. Konkretnie w miejscu łączącym cybuch z tą "bańką". O co mi chodzi: Szara lufencja musi płynnie wychodzić z bańki koloru morskiego. Model lufy już się nie zmieni, a z samego bonga musi wychodzić taki... jakby kołnierz na nią, w który ona wchodzi. I teraz pytanie: Jak to zrobić? Normalnie trzasnąłbym booleana, ale znając boola to konkretnie porobi mi się siatka - a nie chcę tego, gdyż na całość zamierzam później nałożyć Shella (materiał będzie typu szklanego, więc będzie widać objętość ścianek). Ktoś ma jakiś schludny i nieniszczący siatki pomysł? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monio Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Inset i potem bridge do ustawionego cylindra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepenson Posted November 25, 2014 Author Share Posted November 25, 2014 O widzisz, dzięki! Nie pomyślałem, żeby dać inset z 4 polygonów naraz. Nie wyszło mi to tak ładnie jak Tobie, ale będę eksperymentował, mam już wskazaną drogę :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monio Posted November 25, 2014 Share Posted November 25, 2014 Warto pamiętać o tym żeby "pole" czyli verteks od którego odchodzi 5 (lub więcej) krawędzi był na możliwie najbardziej płaskiej powierzchni a nie przy samym zagięciu łączącym bryły. Poprawi to cieniowanie modelu, będzie też potrzebne przy dobrych deformacjach animowanych siatek. W twoim wypadku ten inset może być o zrobiony na powierzchni o wiele większej niż średnica tej rurki którą będziesz łączył, np możesz zrobić go z krawatu 4 x 4 facey. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepenson Posted November 26, 2014 Author Share Posted November 26, 2014 Dzięki, jak na razie całość wygląda tak: Po nałożeniu TurboSmootha trochę się zgęściła siatka, ale do samego renderu wnętrza chyba może być, nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monio Posted November 26, 2014 Share Posted November 26, 2014 Troche tam namieszałeś. ;) Jakbyś odchudził siatkę tego kołnierza żeby miała 16 edge'y w obwodzie to mogłbyś zrobić inset na kwadracie 4x4 faceów i siatki by się czysto połączyły. Przy turbosmooth te 16 krawędzi spokojnie ci wystarczy zeby zachować bryłę. Jak to dla ciebie za mało to w takim razie kwadrat faceów 6x6 i 24 krawedzi w obwodzie kołnierza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szczepenson Posted November 27, 2014 Author Share Posted November 27, 2014 Dzięki, zachowam radę :) Brak mi jeszcze rozeznania w stylu ile krawędzi wystarczy do zachowania obłości itp, więc zrobiłem po prostu tyle ścianek, żeby na 100% wystarczyło :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts