Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

od pewnego czasu chodzi mi po głowie zrobienie pewnego efektu lecz pojawia się problem związany z trackowaniem.. Gdyby to była normalna powierzchnia to nie problem lecz nie mam pomysłu w jaki sposób zabrać się do trackowania wody/morza tak by później wkomponować w to płynący statek z dodanymi w Mayji albo Houdinim falami.. Mógłby mi ktoś udzielić jakiś wskazówek? Chodzi mi i wkomponowanie zwykłego przemieszczania się w wodzie tak jak na poniższym screenie.

Phoenix+FD+for+3ds+Max+Tutorial+Ship+in+ocean+simulation.jpg

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor
Jakiego programu używasz do trackingu? I czemu uważasz, że nie poradzi sobie z wodą?

Korzystam z Boujou lub trackera w Nuke.

Uważam, iż sobie nie poradzę ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać.. Co zrobić gdy morze jest bardziej wzburzone i jak wtedy dopasować np statek do fal? Jeśli może jest spokojne to wtedy co? Wystarczy, że wydenderuję sobie osobno taflę wody + do tego piana a resztę w postprodukcji się załatwi jeśli chodzi o dopasowanie kolorystyczne ?

Napisano

Zamiast bawić się trackingiem, zrób to na przykład w RealFlow. Robisz wodę, przesuwasz po niej statek, a fale same się zrobią jak w naturze. Wymagany jest jednak POTĘŻNY komputer. Posiada importery i eksportery dla Maya. Robisz animację samego statku w Mayi, eksportujesz do realflow, robisz wodę, i on wylicza animację fal itd, i eksportujesz z powrotem do majki, i w niej renderujesz.

Napisano
  • Autor
Zamiast bawić się trackingiem, zrób to na przykład w RealFlow. Robisz wodę, przesuwasz po niej statek, a fale same się zrobią jak w naturze. Wymagany jest jednak POTĘŻNY komputer. Posiada importery i eksportery dla Maya. Robisz animację samego statku w Mayi, eksportujesz do realflow, robisz wodę, i on wylicza animację fal itd, i eksportujesz z powrotem do majki, i w niej renderujesz.

Z tym nie będzie problemu i robiłem już takie rzeczy akurat w Houdinim lecz chciałem spróbować zrobić coś takiego i wkomponować całość w materiał wideo gdyż staram się rozwijać w kierunku VFX i z tym pragnę wiązać swoją przyszłość dlatego też stąd pojawił się pomysł na wkomponowanie statku w nagranie.

Napisano
Korzystam z Boujou lub trackera w Nuke.

Uważam, iż sobie nie poradzę ponieważ nie wiem jak się do tego zabrać.. Co zrobić gdy morze jest bardziej wzburzone i jak wtedy dopasować np statek do fal? Jeśli może jest spokojne to wtedy co? Wystarczy, że wydenderuję sobie osobno taflę wody + do tego piana a resztę w postprodukcji się załatwi jeśli chodzi o dopasowanie kolorystyczne ?

Teoretycznie się da dopasować do fal, musiałbyś z palca ustawić w boujou maski dla fal. Jeżeli podkład to sama woda, to chyba rzeczywiście lepiej wygenerować ją komputerowo. Przykład:

https://www.youtube.com/watch?v=gpjQyXQfk_8

Jak chcesz koniecznie trackować, to najlepiej jakbyś miał podkład z płynącym jakimś statkiem i do tego dopasować swój model.

Napisano
  • Autor

Ok dzięki za rady. Zabiorę się pierw za nagranie,na którym jest spokojne morze. Praktycznie wyrenderować bym musiał samą pianę i odpryski wody a przynajmniej tak mi się wydaje gdyż renderowanie jeszcze tafli wody dookoła statku nie ma raczej sensu.

Napisano

Tak jak Seba napisał... właśnie z tych powodów, o których pisałeś, używa się jakiegoś statku.. łódki, kutra.. czegoś. Inaczej jest tak zwany ZONK i możesz sobie trakować i trzy lata ;)

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za rady. Jak tylko ogarnę projekty na sesje to zabiorę się za to. Skorzystam z okazji skoro już mówimy o compositingu wie ktoś może jak poradzili sobie w Platige z ujęciem od 1:37

Obiekt zostawił za sobą sporą dziurę a wszystko jest strasznie idealnie zrobione jak na Platige przystało.