Excommunicator Napisano 30 Listopad 2014 Napisano 30 Listopad 2014 Witam, mam problem z dodaniem textury do obiektu w blenderze (Corona). Korzystam z poradnika http://chocofur.com/5-materials.html Jak robię zgodnie z poradnikiem, to po dodaniu textury do obiektu, przy renderowaniu nie wyświetla materiału na obiekcie tylko cały obiekt jest w jednym kolorze. Np. dodaje texture ( ciemno brązowe deski ), to przy renderingu cały obiekt ma kolor ciemno brązowy, bez efektu desek. Pomimo, że na preview podglądzie widoczna jest textura. Co może być przyczyną? Dla zwizualizowania zdjęcie, bo zapewne nie pokumaliście co mam na myśli. :P
Excommunicator Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 (edytowane) Dzięki za odpowiedź, niestety tak mi się zdjęcie zrobiło, ale jak dodam tam texture - normalnie zawsze oddaję. To jest tak samo. :( Ps. tam textura jest dodana, tylko ma nazwę "texture", jeżeli o to Ci chodzi. Jak zauważyłem, nawet jak ustawiam zwykły kolor bez jakichkolwiek textur, dodaję np odbicie, czy przeźroczystość to tylko sam kolor zostaje, pomimo ze na preview widać to co zrobiłem. Czekam na rady. :P Edytowane 1 Grudzień 2014 przez Excommunicator
le_chu Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Excommunicator - a czy ten Cube ma mapowanie UV? Shader Corony wygląda OK ale dopóki siatka modelu nie jest zmapowana, dopóty nie będziesz miał żadanego poglądu. Link do tutoriala wyjaśniającego o co chodzi: http://www.chocofur.com/5-uv-mapping.html
Kris_R Napisano 1 Grudzień 2014 Napisano 1 Grudzień 2014 Może nie ten materiał? W maxie tak jest, że Corona ma swój własny shader.. tak strzelam w ciemno.
Excommunicator Napisano 1 Grudzień 2014 Autor Napisano 1 Grudzień 2014 dzięki le_chu. Problem był z mapowaniem, bubla tam robiłem, dlatego nie wyświetlało, ale już wszystko gra. :)
asagadir Napisano 13 Grudzień 2014 Napisano 13 Grudzień 2014 le_chu Bardzo dobry tutek jak rozumiem jesteś autorem tego tutka, ale szkoda że tylko po angielsku.
Rekomendowane odpowiedzi