Dziuba Napisano 2 Grudzień 2014 Share Napisano 2 Grudzień 2014 Witam, mam problem z operacją boolean. Stworzyłem dwie różne płaszczyzny - A i B. Płaszczyzna A chciałbym wyciąć kształt w płaszczyźnie B. Niestety Brak jest większego efektu. Tworzą się nowe vertexy i znika płaszczyzna tnąca - innego efektu brak. Próbowałem ekstrudować i zrobić to na dwóch bryłach, wtedy wycina się tylko "ramka". W drugą stronę działa bez problemu. Pytanie: co robię źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ajgor Napisano 2 Grudzień 2014 Share Napisano 2 Grudzień 2014 Bo boolean tak nie działa. wyekstruduj płaszczyznę A i wtedy spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skalpel3d Napisano 3 Grudzień 2014 Share Napisano 3 Grudzień 2014 (edytowane) jeśli pracujesz na płaszczyznach możesz zrobić operacje boolean na splajnach i dopiero następnie wyextrudować obiekt Natomiast jak coś konkretnie chcesz wyciąć z drugiego obiektu to obiekt tnący musi mieć grubość, kolejna sprawa to to ze boolean lubi jeśli oba obiekty mają tak samo zagęszczoną siatkę. Nie wytniesz płaszczyzny zawierającej się w drugiej płaszczyźnie do tego są właśnie operacje na splajnach Edytowane 3 Grudzień 2014 przez skalpel3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziuba Napisano 3 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2014 Dziękuję za odpowiedzi, na pewno się przydadzą. Ekstrudowane płaszczyzny też nie "działały". Zbudowałem kształt od 0 korzystając z brył i bez problemu udało się poprawnie wyciąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shogun 3D Napisano 16 Grudzień 2014 Share Napisano 16 Grudzień 2014 Jak masz shape, to zastosuj get shape. Dzieki temu okreslony ksztalt zostanie metoda projekcji wyciety na modelu, a Tobie pozostanie uzyc klawisza delete po konwersji do poly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziuba Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2014 Hej, dzięki, przydatne info :) Od razu zadam małe pytanie tutaj aby nie otwierać nowego wątku. W jednym projekcie wyskoczył mi dziwny bug a mianowicie piwot zmniejszył się do rozmiarów mniej więcej kursora. Jest to strasznie męczące gdyż ciężko złapać któryś wersor...jak można to rozwiązać? Google niestety mi nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeyker89 Napisano 16 Grudzień 2014 Share Napisano 16 Grudzień 2014 Kliknij klawisz + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziuba Napisano 16 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2014 Super! Poleciały podziękowania :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi