Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam problem z operacją boolean. Stworzyłem dwie różne płaszczyzny - A i B. Płaszczyzna A chciałbym wyciąć kształt w płaszczyźnie B. Niestety Brak jest większego efektu. Tworzą się nowe vertexy i znika płaszczyzna tnąca - innego efektu brak. Próbowałem ekstrudować i zrobić to na dwóch bryłach, wtedy wycina się tylko "ramka". W drugą stronę działa bez problemu.

Pytanie: co robię źle?

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

jeśli pracujesz na płaszczyznach możesz zrobić operacje boolean na splajnach i dopiero następnie wyextrudować obiekt

Natomiast jak coś konkretnie chcesz wyciąć z drugiego obiektu to obiekt tnący musi mieć grubość, kolejna sprawa to to ze boolean lubi jeśli oba obiekty mają tak samo zagęszczoną siatkę. Nie wytniesz płaszczyzny zawierającej się w drugiej płaszczyźnie do tego są właśnie operacje na splajnach

Edytowane przez skalpel3d
Napisano

Dziękuję za odpowiedzi, na pewno się przydadzą. Ekstrudowane płaszczyzny też nie "działały". Zbudowałem kształt od 0 korzystając z brył i bez problemu udało się poprawnie wyciąć.

Napisano

Hej, dzięki, przydatne info :)

Od razu zadam małe pytanie tutaj aby nie otwierać nowego wątku.

W jednym projekcie wyskoczył mi dziwny bug a mianowicie piwot zmniejszył się do rozmiarów mniej więcej kursora. Jest to strasznie męczące gdyż ciężko złapać któryś wersor...jak można to rozwiązać? Google niestety mi nie pomogło.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności