Napisano 3 Grudzień 201410 l Wymyśliłem sobie całkiem ciekawy temat pracy dyplomowej. Napotykam pierwsze problemy! O ile modelowanie w ZBrushu nie jest dla mnie czymś zupełnie nowym, to pozowanie skomplikowanych postaci już tak. Do ustawienia modelu chciałbym użyć TRANSPOSE MASTER. Niestety z tego co wiem, żaden subtool na końcowym etapie nie może być potraktowany dynameshem. Moje pytanie brzmi: Jak najlepiej przekształcić zdynameshowane subtoole, jednocześnie nie tracąc szczegółów takich jak drobne śrubki pancerza? Używałem Zremeshera ale bez pełnej satysfakcji. Ewentualnie - może macie dla mnie inne rozwiązanie na wykonanie tego zadania? Bardzo proszę o podpowiedzi lub o polecenie konkretnych tutoriali! :(
Napisano 3 Grudzień 201410 l Cześć Zrób kopię subtoola (Duplicate), następnie potraktuj jedną część Zremesherem i na koniec Project All, tak jak tutaj: link Nie wiem natomiast jakiej wielkości są te śrubki, jeśli okaże się, że przy domyślnych ustawieniach Zremeshera nie będą widoczne to zwiększ limit poly w Zremesherze i spróbuj od nowa. Jeśli nie lubisz pozować postaci to może lepiej będzie od samego początku ustawić ją sobie w finalnej pozie i potem rzeźbić z wyłączoną symetrią niektóre części, piszę niektóre, bo możesz to zrobić tak jak na załączonym obrazku poniżej, gdzie np. twarz jest symetryczna będąc osobnym subtoolem potem sklejonym z resztą modelu: http://www.zbrushcentral.com/attachment.php?attachmentid=431156
Napisano 3 Grudzień 201410 l Siemka, Co ja bym zrobil na Twoim miejscu to uzywanie InsertBrush na śrubki, czyli: Masz swoj Zdynameshowany kawalek pancerza wyrzezbiony, uzywasz IntertBrush(masz ich troche w Zbrushu od razu, ICC Mech Parts - jesli dobrze pamietam, albo tworzysz wlasny), dodajesz je na ten kawalek, przechodzisz do Subtool ----> Split i klikasz Split to Similar Parts, stworzy Ci sie osoby subtool na wszystkie śrubki. Pozniej, tak jak napisal Netrush, skopiuj swoj pancerz, przejdz do Zremeshra i potraktuj tym kopie. Ukryj wszystkie subtoole poza kopia pancerza i oryginalem(dynamesh), kliknij na kopie i tym razem przejdz do Subtool ---> Project --> Project All. Kopia bedzie miala normalna siatke i detale ktore dodales wczesniej na dynamesh. Polecam dodac 1-2SubDiv do kopii zanim klikniesz project. Śrubki jako, ze sa osobnym subtoolem po prostu wlaczysz i beda caly czas widoczne na zzremeshowanym pancerzu.
Napisano 3 Grudzień 201410 l Autor Dziękuję wam za takie konkretne odpowiedzi! Nie śpię całymi nocami przez tę pracę dyplomową ostatnio. Zastanawiałem się właśnie, czy nie zrezygnować z symetrii, tym bardziej że mam zamiar zrobić postać tylko w jednym ujęciu. Nie chciałem jednak działać po omacku, nie będąc pewny swoich ruchów. Pomogliście mi rozwiać wątpliwości! Poza tym osobny subtool na drobne elementy, jest czymś co chyba warto wypróbować w tym przypadku. Jeszcze raz dzięki!
Napisano 3 Grudzień 201410 l Czekamy na final ;) Mozna wiedziec, gdzie robi sie takie jednoujeciowki jako prace dyplomowe?
Napisano 3 Grudzień 201410 l Autor Czekamy na final ;) Dzięki :) Mam tylko nadzieję, że wyjdzie mi tak jak sobie to wyobrażam, bo mam konkretny plan co do tej postaci i tego jak chcę wszystko zaprezentować :) Co do samej uczelni, to najzwyklejsza, prywatna w Łodzi, przy czym jestem na specjalizacji "multimedia" co obejmuje też 3D, dlatego mogę zrobić dyplom w ten sposób. W praktyce wszyscy na zakończenie tego etapu edukacji projektują wizytówki, a ja robię serię ilustracji w Zbrushu ;) Na uczelnie nie narzekam, ale nadal uważam, że najlepiej uczyć się samemu. ;)