Napisano 13 Grudzień 201410 l Chce sobie wyexportowac model a nawet modele z blenderowej sceny do 3dsmax 2012. Do tej pory moj workflow wygladal tak: z blender do maxa collada (jedynie ten format exportowal bezproblemowo), a z maxa do blendera obj (bo collada w druga strone juz nie dzialala :/). Najlepiej byloby wszystko zrobic fbx'em ale nawet w najnowszej wersji blendera, ten exporter chyba nie dziala, bo po imporcie nie mam zadnego obiektu na sceny, w explorerze maxa, nie widac nowych rzeczy. Obj wywala mi blad meshname=meshshape (cokolwiek to znaczy). Z collada wsumie teraz mam to samo. Mam problem wyexportowac nawet glupiego boxa z blendera. Jedynie objtem moge wyeksportowac boxa, ale juz moje ciekawsze modele ze sceny maja error o meshname'ie. Jakies rady? Przed exportem appluje wszystkie modyfikatory, badz usuwam, appluje rotacje, skale a nawet lokacje. Odchaczam rozne rzeczy w opcjach exportu, ale to nic nie daje :/ Nie wiem czy to wina blendera, czy max2012 ma skopane opcje importu.
Napisano 13 Grudzień 201410 l Próbowałeś otworzyć model w innych programach? Sprawdzisz w ten sposób po jakiej stronie leży problem, ew. wyeksportujesz taką okrężną drogą. Miałam podobny problem z .obj Blender -> Max (w Maxie model się otwierał, ale wyglądał strasznie), rozwiązaniem był eksport Blender -> Mudbox -> Max (cały czas przez .obj). Mudbox ma bezboleśny export/import do obu programów. Ten meshshape error w którym programie? Bo żeby blender od razu przy eksporcie dawał error, miałam dotąd tylko z fbx. Czy modele mają jakieś dupliverty, partykle, albo inne takie Blenderowe właściwości? Non-manifold geometria? Edytowane 13 Grudzień 201410 l przez Ania
Napisano 13 Grudzień 201410 l Autor Problem rozwiazany: wygooglalem troche w sieci i sie okazuje, ze to problem z nielegalnym polygonami, dokladniej mowiac cos cos co blender potrafi, a max nie :P. W srodku symetrycznego modelu pewnie po mirrorach powstal mi obszar skladajacy sie z samych edgy, wywalilem to i juz wszystko gra. EDIT: errora juz nie ma, co nie zmienia faktu ze tylko collada chodzi jako tako, obj rozwala vertexy a fbx nie potrafi zaladowac czegokolwiek z blendera. Edytowane 13 Grudzień 201410 l przez Temporal
Napisano 13 Grudzień 201410 l Max zawsze wywali pliki, jeśli posiadają luźną geometrię (loose geometry w wyszukiwarce Blendera, należy ją zrobić dla każdego rodzaju selekcji, a więc krawędzi i wierzchołków), bardzo rzadko może to być wina ngonów albo jakichś niedozwolonych z punktu widzenia maksowego połączeń (bodaj face w środku boxa łączący dwie ścianki). Najlepiej też w opcjach eksportu zaznaczyć Objects as OBJ Goups.
Napisano 14 Grudzień 201410 l Autor Do obj juz doszlismy, ale czy ktos wie jak wyexportowac fbxa? Importowanie fbx w maxie2012 nic nie robi. Pasek postepu pokazuje, ze cos tam laduje, ale scena zawsze jest pusta i obiektow nigdy nie przybywa. Nie pojawiaja sie zadne komunikaty o bledach itd, tak jakby bylo wszystko dobrze, ale zaladowanie zwyklego cuba czy czegokolwiek jest niemozliwe. Experymentalny exporter z blenda 2.72 tez nic nie daje.
Napisano 14 Grudzień 201410 l Dla mnie przenoszenie modeli z blendera do 3ds maxa to teraz codzienność i zazwyczaj idzie gładko, chociaż fakt na początku miałem problemy podobne do twoich. Używam głównie formatu obj. Podstawa to 'czysta' geometria, najczęściej błędy występują na osi symetrii. Moje ustawienia: do modeli low poly (aby zachować smooth grupy): https://www.dropbox.com/s/t7y82s0gd8s40lt/lp.jpg?dl=0 do hi poly: https://www.dropbox.com/s/sev9s8kxgkhgghl/hp.jpg?dl=0
Napisano 14 Grudzień 201410 l Do obj juz doszlismy, ale czy ktos wie jak wyexportowac fbxa? Importowanie fbx w maxie2012 nic nie robi. Pasek postepu pokazuje, ze cos tam laduje, ale scena zawsze jest pusta i obiektow nigdy nie przybywa. Nie pojawiaja sie zadne komunikaty o bledach itd, tak jakby bylo wszystko dobrze, ale zaladowanie zwyklego cuba czy czegokolwiek jest niemozliwe. Experymentalny exporter z blenda 2.72 tez nic nie daje. Jaką masz wersję FBX w maxie 2012? Jak starą to możesz sprobować update do wersji 2013.3. MOże coś da. http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/item?siteID=123112&id=22694994
Napisano 15 Grudzień 201410 l Autor Jaką masz wersję FBX w maxie 2012? Jak starą to możesz sprobować update do wersji 2013.3. MOże coś da. http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/pc/item?siteID=123112&id=22694994 Nawet nie wiedzialem, ze sa takie rzeczy, dzieki, wyproboje to zaraz.