tyszkodesigner Napisano 16 Grudzień 2014 Share Napisano 16 Grudzień 2014 Witam, w mental mat była opcja gdzie po wymodelowaniu obiektu nałożony materiał mógł zaokrąglić krawędzie czy jest coś takiego w v-ray mat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 16 Grudzień 2014 Share Napisano 16 Grudzień 2014 Nie bezpośrednio, ale możesz użyć mapy VrayEdgesTex w slocie bump, opisane na dole strony http://help.chaosgroup.com/vray/help/150SP1/vrayedgestex_params.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyszkodesigner Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2014 http://zapodaj.net/cae7ca45c4177.jpg.html po lwej ręcznie po prawej mapa coś chyba nie tak ps wstawiam w bump Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pionix Napisano 17 Grudzień 2014 Share Napisano 17 Grudzień 2014 Takie mocne zaoblenia i oglądane z bliska to lepeij zrobić w modelu ręcznie. Z "udawanym" bumpem są problemy z reflectem i specularem. Ta metoda nadaje się do rzeczy drobnych gdzieś w oddali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Temporal Napisano 17 Grudzień 2014 Share Napisano 17 Grudzień 2014 @tyszkodesigner bump nie zmienia geometrii tylko ja udaje poprzez inne cieniowane, specular, reflect itd. Tak jak pionix napisal, do wiekszych zblizen potrzebujesz faktycznej geometrii, do mikro detalu mozesz oszukiwac wlasnie wykorzystujac bumpa. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 17 Grudzień 2014 Share Napisano 17 Grudzień 2014 Sprawdzałeś rożne wartości w Thickness zarówno w Word Units jak i Pixels, lub negatywną wartość bumpa? nie pamiętam jaka metoda jest najlepsza, bo dawno z tego nie korzystałem. Opisz Co dokładnie chcesz osiągnąć - jaką wielkość ma mieć to zaoblenie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyszkodesigner Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2014 Dzięki za informacje bardzo ułatwiała mi ta opcja z mentala pracę ale V ray nadrabia szybkością :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyszkodesigner Napisano 17 Grudzień 2014 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2014 Sprawdzałem wartości i opcje 0 efektu potrzebuję zaokrągleń od 0,9 mm do wyjątokowo 10mm (jak robię wizualizację wytłoczonej formy z plastiku) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pleszer Napisano 18 Grudzień 2014 Share Napisano 18 Grudzień 2014 Ja używam modyfikator chamfer w zależności od potrzeb reguluję ilość podziałów na krawędzi, zaokrąglanie krawędzi w materiale mental ray jak dla mnie wygląda zupełnie niezadowalająco :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi