Napisano 23 Marzec 201510 l witam, Nadałem grubość płaskiemu plane'owi za pomoca extrude. Z tym że powstały tylko ściany boczne, więc żeby załatać dziurę skopiowałem "front" i wkleiłem w miejsce dziury. W miejscach styku krawędzi gdzie były podwójne vertexy użyłem weld'a, ale nie zadziałał do końca. Niektóre vertexy scaliły się a niektóre nie (mniej więcej na co drugim nie zadziałał). Zwiększenie welda nie skutkuje. Skopiowałem idealnie połozenie w przestrzeni więc nawet weld 0,1 powinien zadziałać. target weld na tych wadliwych vertexach nie działa ( jest nieaktywny). Nie rozumiem od czego to zależy. Mogłem oczywiście użyć opcji cap, ale wtedy ściana była by idealnie gładka ( bez siatki) więc to odpada. Więc po pierwsze powiedzcie mi dlaczego tak się dzieje, a po drugie czy można wyextrudować tak żeby automatycznie zatkała się dziura? PS. Odkryłem że w trybie editable mesh wszystkie vertexy weldują się poprawnie, ale w trybie poly tez się powinno to dać zrobić.
Napisano 23 Marzec 201510 l Editable mesh pozwala na non manifold geommetry. Editable poly prowadzi cię za rękę i nie pozwala. Nie możeśz zweldować bo masz odwrócone normale,zaznacz skopiowane poly i użyj flip normal. Albo zamiast extrude modyfikator shell.
Napisano 23 Marzec 201510 l Tak jak mowi diabelt, winne są temu flipnięte normale na kopiowanej sciance.
Napisano 23 Marzec 201510 l Włącz sobie Backface Cull, opcja ta pozwoli Ci widzieć w którą stronę skierowane są polygony. http://knowledge.autodesk.com/support/3ds-max/learn-explore/caas/CloudHelp/cloudhelp/2015/ENU/3DSMax/files/GUID-D8D278F1-D5ED-4961-801A-A970C0CBCB87-htm.html