Napisano 28 Maj 20159 l Witam. Tak jak w temacie, czy wiecie może jak można w 3ds maxie rozmieścić równo istniejące już obiekty? Chodzi mi dokładnie o to, żeby na przykład zaznaczyć 10 obiektów, wpisać jakąś wartość, żeby następnie program rozmieścił równo obiekty wzdłuż np. osi X Trochę szukałem w necie ale jedyne co znalazłem to nieaktualny skrypt. Korzystam z wersji 2016, próbowałem coś stworzyć w max creation graph ale jednak to za wysokie progi dla mnie narazie. Znacie może jakieś proste rozwiązanie? Jak by kogoś interesowało to znalazłem rozwiązanie, napisałem skrypt w maxscript: arr = selection as array --wczytuje zaznaczone obiekty do tablicy fn compareNames str1 str2 = stricmp str1.name str2.name qsort arr compareNames -- sortuje je alfabetycznie max modify mode n = 0 for grupa in arr where ((isGroupHead grupa == true) AND (isGroupMember grupa == false)) do --zaznaczam tylko grupy najwyższego poziomu ( move grupa [0,n,0] -- wybieram według jakiej osi ma być wykonane rozmieszczenie n = n + 2000 -- wartość odsunięcia od siebie obiektów ) mam nadzieję, że komuś pomoże Edytowane 28 Maj 20159 l przez Mantis23 znalazłem rozwiązanie
Napisano 28 Maj 20159 l W 3ds max 9 jest tak fajna opcja. Rysujesz dowolnego kształtu linie i tworzysz dowolny model. Mając zaznaczony model wciskasz na klawiaturze "lewy shift" i jednocześnie klawisze "i". Gdy pojawi się okienko wciskach przycisk "aple" (czy jakoś tak, nie pamiętam") i potem klikasz na tą linie. Po tej operacji na linii powinno się pojawić kopia modelu. Jak chcesz mieć więcej modeli to w tym samy oknie należy zwiększyć liczbę kopi modeli. W nowszej wydaje mi się że też powinna być owa opcja.
Napisano 29 Maj 20159 l Autor Dzięki za odpowiedź ale spacing tool nie robi tego o co mi chodzi a przynajmniej nie potrafię tak go ustawić. To powiela zaznaczony obiekt wzdłuż linii a mi chodzi nie o powielanie a o rozmieszczenie istniejących obiektów.
Napisano 29 Maj 20159 l tego próbowałeś? http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/get-in-line-may-9-2011