prabab Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Witam. Pomysł mam taki, żeby zrobić taką małą bitwę kosmiczną (ze dwa krążowniki i paredziesiąt myśliwców [no, może więcej]). A problem mam w tym że słabo teksturuje :( Poda ktoś jakiś link do dobrego tutoriala na temat teksturowania? A przy okazji, wstępny render krążownika. Bez tekstur i w ogóle bez niczego. Strasznie się napracowałem robiąc te takie hmm... 'urozmaicenia' na powierzchni statku, a one takie małe są że ich w takim rzucie nie widać ;) Cóż...
Nimrod Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Słabo też tematy nazywasz... Chcesz link? Czy wiesz o co chodzi? Pomysł może mało oryginalny, ale może być ciekawie, jeszcze chyba na forum nie było bitwy kosmicznej z prawdziwego zdarzenia.
polka dot Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 moze popracuj nad ogolnym kszaltem krazownika, bo narazie nie prezentuje nic ciekawego chociaz te detele sa bardzo ladne :) powodzenia ;D
prabab Napisano 5 Październik 2004 Autor Napisano 5 Październik 2004 Dobra, mały update. Prawie nic nie zrobiłem tylko bardziej troche ukształtowałem ten statek 8) Na następnym renderze te kopuły będą się troche lepiej łączyły, no i (mam nadzieję) zapełnie tą pustkę w środku. A jak dobrze pójdzie to troche bardziej 'mechaniczną' powierzchnię zrobie w tymch płaskich miejscach.
polka dot Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 no juz zaczyna byc lepiej :) czekam na wiecej i milej pracy
Badyl Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 hmm te detale to lepiej bylo by sama tekstura zalatwic tak mysle, chyba ze masz automagicznie apgrejdującego sie kompa ;)
sphinx Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Jesli masz zamiar zrobic cos takiego, to polecam modyfikator GREEBLE.
Cyrek Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Pomysł bardzo fajny, ale ten krążownik, to jak rozumiem element jakiegość hangaru, czy czegoś innego... Bo jeśli to ma być całość, to sugerowałbym spojrzeć na klasykę space-oper (Star Wars, Babylon 5, czasem StatTrek), space-simów (Descent: Freespace, StarLancer) czy chocby Homeworlda. Tak czy inaczej, nie mogę się doczekać efektów pracy. Acha, jeśli potrzeba Ci wzoru na dobre, dynamiczne ujęcia bitwy, to polecam Battlestar Galactica 2003. Pozdrawiam. Cyrek.
prabab Napisano 6 Październik 2004 Autor Napisano 6 Październik 2004 Co do tego, aby zastąpić te nierówności teksturą, to zwróce uwagę na to co napisałem w pierwszym poście: bardzo mało znam się na teksturowaniu. Tj. umiem jakiś obiekt zapętlającą się teksturą owinąć, ale nic więcej... :(
sammael_at Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 szczerze mowiac, to ten krazownik jest okropny :D wyglada jakby, hm... no nie wiem. nie foremny, imho zbyt mala rozbierznosc miedzy szeroksocia w wysokoscia, tznza abrdzo kwadratowy, i zbyt plaski, nie wiadomo gdzie ma gore gdzie tyl, gdzie przod, i ta dziura w srodku ^^ i te puste przestrzenie. czeka cie wiele pracy, powodzenia
prabab Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 Ze względu na to że mi, i innym ten krążownik się nie podobał, zmieniłem go kompletnie. Dlaczego? Głównie dla tego że ten jest lepszy, a po drugie, nie będe robił super szczegółowego modelu dla statku który pojawi się gdzieś w tle ;)
prabab Napisano 16 Październik 2004 Autor Napisano 16 Październik 2004 Wstępne próby kompozycji. Takie "cztery minus jeden" krążowniki pojawią się w tle. Mniej więcej w tym miejscu. Co do wybuchu, to taki właśnie okrągły ma być, bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji :)
Salvator Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji :) LOL przez całe życie byłem w błędzie :P
Falcrum Napisano 16 Październik 2004 Napisano 16 Październik 2004 "Co do wybuchu, to taki właśnie okrągły ma być, bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji" A na Ziemi wybuchy niby jakie są...jajowate, kwadratowe ?? ;P Co do grawitacji to mylisz sie...w kosmosie jest grawitacja...niby co utrzymuje Ziemię i inne planety na orbicie? Jak "czana dziua" ściąga materię ? :P To w ramach lekcji fizyki ;) Co do pracy...hmmm średnio, ale zobaczymy co będzie dalej :) Pozdr
prabab Napisano 17 Październik 2004 Autor Napisano 17 Październik 2004 Render na razie jest próbny. A w kosmosie z tego co widziałem na filmach (normalnych, nie science fiction ;)) te wszystkie wybuchające różne odpadki kosmiczne (ale ambitne filmy oglądam, nie?) właśnie tworzą taki idealnie okrągły wybuch. Na ziemii troche inaczej to wygląda. A propos: Widzisz tutaj jakąś planetę która tworzyłaby grawitację?
tweety Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 a widziałeś kiedyś czarną dziurę??? ona tez tworzy grawitacje i to o wiele większą niż największe planety naszego układu :P a co do statku to myślę, że wygląda on troche jak same boostery od statków... połącz je, zrób jakiś prosty mostek czy chociaz zbironik z paliwem... to że statek ma być w oddali nie tłumaczy dlaczego musi wyglądać tak prosto... pzdr
Cyrek Napisano 17 Październik 2004 Napisano 17 Październik 2004 Krążownik... Z mojego doświadczenia, klasa okrętów krążownik zwykle wposażona jest w coś innego, niż tylko śilniki. Widziałeś kiedyś (tu, na Ziemi) jakiś okręt wojenny, w którego skład wchodzą tylko turbiny napędowe? Cały statek wygląda, jakby był jakimś rodzajem gigantycznego holownika. A gdzie podstawowe atrybuty okrętu? Choćby jedno działo. A co do wyglądu już istniejącego: dlaczego stoczniowcy do budowy użyli powichrowanej blachy? :) Pozdrawiam. Cyrek.
polka dot Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 lol jakas debata fizyczno-astronomiczna :D bardziej podoba mi sie ten nowy statek ale te niebieskie swiatla w silnikach nie zabardzo i ten wybuch tez nie bardzo powodzenia pozdrawiam
prabab Napisano 18 Październik 2004 Autor Napisano 18 Październik 2004 Te silniki są na tyle spore żeby go popchnąć. A w nich poza tym są różne takie mieszkalne sprawy. Po za tym ten krążownik nie będzie tak blisko żebym zajmował się jakimiś działami na nim zamontowanymi :)
wharp Napisano 18 Październik 2004 Napisano 18 Październik 2004 nie wiem mi sie ten krazownik tesh nie bardzo podoba, z moim wyobrazeniem krazownika wogle sie to nie pokrywa, moze dlatego trudno mi zaakceptowac Twoj projekt; narazie przypomina mi to mysliwiec z ogromnymi silnikami; ale jestem ciekaw dalszych postepow nad pracka
Rekomendowane odpowiedzi