Napisano 5 Październik 200420 l Witam. Pomysł mam taki, żeby zrobić taką małą bitwę kosmiczną (ze dwa krążowniki i paredziesiąt myśliwców [no, może więcej]). A problem mam w tym że słabo teksturuje :( Poda ktoś jakiś link do dobrego tutoriala na temat teksturowania? A przy okazji, wstępny render krążownika. Bez tekstur i w ogóle bez niczego. Strasznie się napracowałem robiąc te takie hmm... 'urozmaicenia' na powierzchni statku, a one takie małe są że ich w takim rzucie nie widać ;) Cóż...
Napisano 5 Październik 200420 l Słabo też tematy nazywasz... Chcesz link? Czy wiesz o co chodzi? Pomysł może mało oryginalny, ale może być ciekawie, jeszcze chyba na forum nie było bitwy kosmicznej z prawdziwego zdarzenia.
Napisano 5 Październik 200420 l moze popracuj nad ogolnym kszaltem krazownika, bo narazie nie prezentuje nic ciekawego chociaz te detele sa bardzo ladne :) powodzenia ;D
Napisano 5 Październik 200420 l Autor Dobra, mały update. Prawie nic nie zrobiłem tylko bardziej troche ukształtowałem ten statek 8) Na następnym renderze te kopuły będą się troche lepiej łączyły, no i (mam nadzieję) zapełnie tą pustkę w środku. A jak dobrze pójdzie to troche bardziej 'mechaniczną' powierzchnię zrobie w tymch płaskich miejscach.
Napisano 5 Październik 200420 l hmm te detale to lepiej bylo by sama tekstura zalatwic tak mysle, chyba ze masz automagicznie apgrejdującego sie kompa ;)
Napisano 5 Październik 200420 l Jesli masz zamiar zrobic cos takiego, to polecam modyfikator GREEBLE.
Napisano 5 Październik 200420 l Pomysł bardzo fajny, ale ten krążownik, to jak rozumiem element jakiegość hangaru, czy czegoś innego... Bo jeśli to ma być całość, to sugerowałbym spojrzeć na klasykę space-oper (Star Wars, Babylon 5, czasem StatTrek), space-simów (Descent: Freespace, StarLancer) czy chocby Homeworlda. Tak czy inaczej, nie mogę się doczekać efektów pracy. Acha, jeśli potrzeba Ci wzoru na dobre, dynamiczne ujęcia bitwy, to polecam Battlestar Galactica 2003. Pozdrawiam. Cyrek.
Napisano 6 Październik 200420 l Autor Co do tego, aby zastąpić te nierówności teksturą, to zwróce uwagę na to co napisałem w pierwszym poście: bardzo mało znam się na teksturowaniu. Tj. umiem jakiś obiekt zapętlającą się teksturą owinąć, ale nic więcej... :(
Napisano 7 Październik 200420 l szczerze mowiac, to ten krazownik jest okropny :D wyglada jakby, hm... no nie wiem. nie foremny, imho zbyt mala rozbierznosc miedzy szeroksocia w wysokoscia, tznza abrdzo kwadratowy, i zbyt plaski, nie wiadomo gdzie ma gore gdzie tyl, gdzie przod, i ta dziura w srodku ^^ i te puste przestrzenie. czeka cie wiele pracy, powodzenia
Napisano 16 Październik 200420 l Autor Ze względu na to że mi, i innym ten krążownik się nie podobał, zmieniłem go kompletnie. Dlaczego? Głównie dla tego że ten jest lepszy, a po drugie, nie będe robił super szczegółowego modelu dla statku który pojawi się gdzieś w tle ;)
Napisano 16 Październik 200420 l Autor Wstępne próby kompozycji. Takie "cztery minus jeden" krążowniki pojawią się w tle. Mniej więcej w tym miejscu. Co do wybuchu, to taki właśnie okrągły ma być, bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji :)
Napisano 16 Październik 200420 l bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji :) LOL przez całe życie byłem w błędzie :P
Napisano 16 Październik 200420 l "Co do wybuchu, to taki właśnie okrągły ma być, bo w kosmosie nie ma za bardzo grawitacji" A na Ziemi wybuchy niby jakie są...jajowate, kwadratowe ?? ;P Co do grawitacji to mylisz sie...w kosmosie jest grawitacja...niby co utrzymuje Ziemię i inne planety na orbicie? Jak "czana dziua" ściąga materię ? :P To w ramach lekcji fizyki ;) Co do pracy...hmmm średnio, ale zobaczymy co będzie dalej :) Pozdr
Napisano 17 Październik 200420 l Autor Render na razie jest próbny. A w kosmosie z tego co widziałem na filmach (normalnych, nie science fiction ;)) te wszystkie wybuchające różne odpadki kosmiczne (ale ambitne filmy oglądam, nie?) właśnie tworzą taki idealnie okrągły wybuch. Na ziemii troche inaczej to wygląda. A propos: Widzisz tutaj jakąś planetę która tworzyłaby grawitację?
Napisano 17 Październik 200420 l a widziałeś kiedyś czarną dziurę??? ona tez tworzy grawitacje i to o wiele większą niż największe planety naszego układu :P a co do statku to myślę, że wygląda on troche jak same boostery od statków... połącz je, zrób jakiś prosty mostek czy chociaz zbironik z paliwem... to że statek ma być w oddali nie tłumaczy dlaczego musi wyglądać tak prosto... pzdr
Napisano 17 Październik 200420 l Krążownik... Z mojego doświadczenia, klasa okrętów krążownik zwykle wposażona jest w coś innego, niż tylko śilniki. Widziałeś kiedyś (tu, na Ziemi) jakiś okręt wojenny, w którego skład wchodzą tylko turbiny napędowe? Cały statek wygląda, jakby był jakimś rodzajem gigantycznego holownika. A gdzie podstawowe atrybuty okrętu? Choćby jedno działo. A co do wyglądu już istniejącego: dlaczego stoczniowcy do budowy użyli powichrowanej blachy? :) Pozdrawiam. Cyrek.
Napisano 18 Październik 200420 l lol jakas debata fizyczno-astronomiczna :D bardziej podoba mi sie ten nowy statek ale te niebieskie swiatla w silnikach nie zabardzo i ten wybuch tez nie bardzo powodzenia pozdrawiam
Napisano 18 Październik 200420 l Autor Te silniki są na tyle spore żeby go popchnąć. A w nich poza tym są różne takie mieszkalne sprawy. Po za tym ten krążownik nie będzie tak blisko żebym zajmował się jakimiś działami na nim zamontowanymi :)
Napisano 18 Październik 200420 l nie wiem mi sie ten krazownik tesh nie bardzo podoba, z moim wyobrazeniem krazownika wogle sie to nie pokrywa, moze dlatego trudno mi zaakceptowac Twoj projekt; narazie przypomina mi to mysliwiec z ogromnymi silnikami; ale jestem ciekaw dalszych postepow nad pracka