Napisano 7 Lipiec 20159 l Hiszpańska firma El Ranchito zamieściła breakdown pokazujący kolejne etapy powstawania bitwy o Hardhome z ostatniej serii serialu Gra o Tron. Pełna treść: Gra o Tron - bitwa o Hardhome (VFX Breakdown)
Napisano 13 Lipiec 20159 l Rozumiem ze sie podobalo. Szoda ze nie ma wiecej komentarzy. Bylem ciekaw opinii. Troche sie nad tym napracowalismy :)
Napisano 13 Lipiec 20159 l Nie umiem nic mądrego napisać, ale chyba nakład pracy wymagany do zgrania tego wszystkiego razem... Przeraża :D Ile osób pracowało nad projektem? Zdecydowania ta bitwa była najmocniejszym wydarzeniem (nieco nudnawego) sezonu i przyznaję, że oglądałem ją z zapartym tchem :)
Napisano 13 Lipiec 20159 l Czesc, pewnie moge opisac, ale jak zawitam do domu bo jestem teraz w pracy. Co do ludzi no to tak na oko z 60 - 70 osob przy tym pracowalo.
Napisano 13 Lipiec 20159 l Myślałem, że tego giganta zrobili komputerowo. Ujęcia z daleka Massive to wyszło im, mgiełka, rozmazywanie szczegółów też. Nie spodziewałem się, że było tylu statystów, nie było tego ogólnie widać w serialu, bo ze względu na ubiór wyglądały podobnie.
Napisano 13 Lipiec 20159 l Dobra, to tak po predce. Prace nad tym odcinkiem trawaly chyba okolo 6 miechow. Cale 3d bylo skladane w Mayce i renderowane. Pelno freelancerow od compo, troche modelerow do assetow i kilku sculpciarzy. Wiekszosc efektow typu cloth to Maya. Moja dzialka to efekty, glownie dym. Wszystkie dymy schodzace z nieba i dymy idace po ziemi to moja sprawka w stu procentach. Sporo presji bo ta scena, ktora jest na splash screenie z tego filmiku vimeo, to miala byc scena perelka rozpoczynajaca te cala bitwe. Generalnie zrobilem biblioteke chyba z miliona tych "palcow" dymiacych. Po nocach mi sie snily dymy. Z mojej strony wszystko razem z renderem robione w Houdinim. Oprocz tych wielgachnych dymow robilem jeszcze jakies male rzeczy w stylu drzazgi z rozwalanej bramy, czy dym z tych klod co nimi ten wielkolud macha. Rozwalka Whitewalkera to drugi kolega. Tez Houdini, lacznie z renderem. Sporo ludzi, ale glownie na konkretne zlecenie. Duzo pracy bo pokrylo sie to z jeszcze innym projektem. O weekendach czesto mozna bylo tylko pomarzyc. To tyle z ogolow.
Napisano 14 Lipiec 20159 l Tak z ciekawości... Ci freelancerzy pracują u was na miejscu w studio, czy zdalnie ?
Napisano 14 Lipiec 20159 l @Tazio - tak mi jeszcze przyszło do głowy: Jak wygląda komunikacja dwóch światów - tj. ekipy filmowej i studia produkcyjnego? Z góry wiadomo dokładnie jaki materiał mają nagrać filmowcy, a może wychodzi w praniu? :)
Napisano 14 Lipiec 20159 l Scena wyszła znakomicie. W filmie oglądało się ją z otwartą japą :) Mam pytanie zasadnicze. Co będzie w następnym sezonie....czy John Snow będzie żył? ;)
Napisano 14 Lipiec 20159 l Scena wyszła znakomicie. W filmie oglądało się ją z otwartą japą :) Mam pytanie zasadnicze. Co będzie w następnym sezonie....czy John Snow będzie żył? ;) Myślę, że są lepsze źródła spojlerów :)
Napisano 14 Lipiec 20159 l Musze sie przyznac ze z gra o tron nie wyszedlem poza pierwszy sezon :p Nie wiem czy szefowie El Ranchito asystowali przy kreceniu. Zdaje mi zie ze material przyszedl jaki przyszedl, a my sie musielismy dostosowac. Nad caloscia i postepem prac czuwala ameryka dosc rygorystycznie :)
Napisano 15 Lipiec 20159 l Gratki Tazio, wyglada swietnie btw zmus sie i ogladnij calosc , moze cos innego ci sie przysni :)
Napisano 15 Lipiec 20159 l Scena wyszła znakomicie. W filmie oglądało się ją z otwartą japą :) Mam pytanie zasadnicze. Co będzie w następnym sezonie....czy John Snow będzie żył? ;) Raczej powineneś spytać co będzie w następnej książce, nie sezonie serialu, który w uniwersum ma tak wiele do powiedzenia jak ciocia Zdzisia o planetach innej galaktyki(bez obrazy dla waszych cioć Zdziś)...I tak, Jon(JON NIE JOHN), będzie żył, ale żeby przepowiednia się wypełniła musi umrzeć(If you know what i mean, if you dont know, keep calm and read the book;D) A wracając do głównego tematu, to super wyszło, jak mi jakieś pytanie odnośnie produkcji wpadnie to napiszę;p
Napisano 15 Lipiec 20159 l Dzieki za mile slowa. Staszek, juz mi sie dymy nie snia. Ostanio sni mi sie wzburzone morze ;)
Napisano 16 Lipiec 20159 l Dzieki za mile slowa. Staszek, juz mi sie dymy nie snia. Ostanio sni mi sie wzburzone morze ;) Byle bez choroby morskiej ;) Czyli sugerujesz, że hamburgiery przysłali wam materiał na zasadzie "macie, bawcie się"? ;) Ciekawe co jeśli zapomnieli o czymś ważnym ;P