satach Posted July 20, 2015 Share Posted July 20, 2015 Jak tego dokonać ? chcę sam obiekt i jego cień na płaszczyźnie, płaszczyźnie przeźroczystej, tak, że po wyeksportowaniu w PNG na przykład mam zapisany obiekt z samym cienieniem półprzeźroczystym. W ten czas niezależnie od tła strony internetowej cień zawsze będzie rzucany. Próbowałem już kilku rzeczy i nic mi nie chce wyjść jak powinno. Miałem nadzieję, na V raymtlwrapper. Tworzy się sam cień na powiedzmy białym tle, jednak w momencie zapisu przeźroczystym jest tylko background, natomiast plane z vraymtlwrapper staje się białą płaszczyzną z cieniem ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
skalpel3d Posted July 22, 2015 Share Posted July 22, 2015 (edited) satach dałeś w materiale alpha contribution na -1, zaznacz shadows i affect alpha, po zapisie do png będziesz miał to co potrzebujesz :) Edited July 22, 2015 by skalpel3d Link to comment Share on other sites More sharing options...
satach Posted July 22, 2015 Author Share Posted July 22, 2015 dzięki :) Kombinowałem z tym Alpha Contribution, ale w renderze wyglądało nie tak, to myślałem, że po zapisie lepiej nie będzie, a tu niespodzianka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marlenaj Posted October 27, 2017 Share Posted October 27, 2017 a co jesli cienie wychodzą zbyt ciemne? (zdjęcie już po przerzuceniu do Photosh) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arbel Posted November 9, 2017 Share Posted November 9, 2017 Witam Mam również problem z materiałem VRayMtlWrapper. Zaczynam swoją przygodę z tym materiałem i na starcie pojawił mi się problem, ponieważ Plane na którego narzuciłem dany materiał jest trochę widoczny i przyciemnia mi tło. Poniżej przesyłam screen ustawienia oraz render. Czy ktoś wie w czym jest problem? Render: https://zapodaj.net/bbc90493797a0.jpg.html Ustawienia: https://zapodaj.net/03b6ac809a2d9.png.html Pozdrawiam Arbel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts