Napisano 23 Lipiec 20159 l Cześć, używam v-raya. https://drive.google.com/open?id=0B_Oly3HS2WfeTm1Tc2p4YVVpeUE Podłoga niestety w części po lewej (sztuczne oświetlenie) nie pokazuje żadnego odbijania. Vraymtl ma mapę reflect i 0,75, bumpmap na 5. W tym przypadku jest ona wymodelowana, ale generuje to brdzo długie czasu renderu, a nie przynosi lepszych efektów więc podłoga ze względu na nietypowy układ zostanie wyrenderowana jako diffuse i nałożona jako mapa na płaszczyznę. Bardzo mi się podoba podłoga tu: http://www.nvusdesigns.com/interior/old-town-interior-by-freakaz-3d/attachment/interior-in-old-town-3d-03/ i takie efekt chciałabym osiągnąć. Może jakieś rady? Pozdrawiam
Napisano 24 Lipiec 20159 l pokaz dokładnie jak masz ten materiał zbudowany. Dwa jeśli masz dobre tekstury to zrób podłogę przy pomocy vraydisplacenmentmod Edytowane 24 Lipiec 20159 l przez skalpel3d
Napisano 24 Lipiec 20159 l Raczej model nie wpłynie na czas renderu (ew. jeżeli masz mało pamięci można podłogę wysłać do proxy).Dodaj jakieś światło zew .Dodatkow czy światła które śa w sceni mają włacza affect specular i reflection. Jeżeli używasz vraya 3.0 lub wyższego spróbuj wyłączyć probabilstic lights , albo daj im wyższe parametry(proba light strasznie upraszczają iesy).
Napisano 24 Lipiec 20159 l w samym materiale podłogi podbij parametr fresnel IOR ja daje z przedziału 3-5 co prawda dla drewna jest 3,2 do reflection dałbym mapke typu falloff z podpiętą teksturą pod oba sloty w mix curve mapki fallof lekko zgiąć krzywą natomiast co do parametrów to dałbym hglossiness -0,7 a rglossiness -0,73 Edytowane 24 Lipiec 20159 l przez skalpel3d
Napisano 26 Luty 20169 l Podepnę się do tematu. Mam banalny lecz nie do przeskoczenia problem. Ogladając wszystkie tutoriale stworzenie podstawowej textury paneli jest banalnie proste. Jednak ja nie wiem dlaczego u mnie tak banalnie nie jest. Problem polega na tym że po nałożeniu bitmapy paneli w rozdzielczosci: 1500 x 994 Textura nie nakłada się na obiekt jako jedna, tylko tworzy jako powtarzająca. Nie zmieniałem żadnych ustawień. Żeby uzyskać efekt paneli a nie mozaiki muszę kombinować z "sizem" i prymitywnie celować. Nie wiem jednak czy takie celowanie również zda egzamin gdy chce nałożyc mape do odbić i do bumpa. Dlaczego tak się dzieje? NA filmach uzytkowanik nakładający texture na plane lub boxa ma ją dopasowaną do wielkości i zmieniając ustawienia może tworzyć mozaike, lustrzane odbicia itp. Max jest czysty, myślałem że coś skopałem i przeinstalowałem dzisiaj wszystko, włącznie z V-rayem. A tak wygląda textura: Probowałem szukać informacji w googlach i na forum lecz nie znalazłem podobnego tematu. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Napisano 27 Luty 20169 l W UVW Map masz na 100% zaznaczoną opcję - Real-World Map Size. Odznacz ją i wszystko będzie OK.