Skocz do zawartości

Featured Replies

• Odpowiedzi 14
  • Wyświetleń 5,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

stronka jest wręcz tragiczna... nie chodzi o jakiekolwiek wrażenia estetyczne, tylko urzytkowość. po tym nie sposób się poruszać.

widać, że jakiś znany ludek, choć ja głupek i niedouk nie słyszał o takim panu.

Napisano

lol. mch przeczytasz to dopiero za dwa tygodnie ale.. :]

ale zaha hadid to najbardziej znana kobieta architekt. w rankingach pewnie znalazla by sie w pierwszej piatce topowych architektow.

nie pisali o niej w podreczniku do plastyki? :P

Napisano

ja tam sie mch nie dziwie...

jakis czas temu robili sonde w wsrod nauczycieli z warszawskich szkół srenich.

pytali o wspolczesnych architektów...i znajomosc w kilku zaledwie przypadkach konczyła sie na corbusierze. a reszta...szkoda gadac.

ale nie ma sie czemu dziwic...sprobuj szeryfie nie korzystajac z googli wymienic trzech zyjacych i znaczacych w swiecie filozofów :P

Napisano
nie słyszał o takim panu

no no ... ;) Panu ? moze Pani ;)

to tez przeczyta za 2 tyg ;)

Napisano

hmm, tez nigdy o tym panu nie slyszalem, ale fajne te klocki stawia..

Napisano

Skocznia Bergisel rzadzi a swoja droga to niezle laska z kraju arabskiego wyplynela(ona tuz po studiach konkurs we Francji wygrala) podoba mi sie jej styl ale wole Ando

Napisano

Ech, wyrosłem już trochę z jej architektury :D Nie miałem przyjemności zwiedzać jej realizacji, a li tylko na fotach oglądać. Ciężko zawsze odbierałem jej wizje, wzrok szybko się męczy, dlatego ciekaw byłem jak to się ma w autopsji, ech może kiedyś się uda to sprawdzić. Szoda mCh, bo ma trochę racji,

widać, że jakiś znany ludek, choć ja głupek i niedouk nie słyszał o takim ...

ale to temat na zupełnie inną dysputę :D Czym i jak faszerują na wykładach :D
Napisano

...przyzanm ze nie mialem okazji nic naocznie obejzec ale od jakiegos 2 -3 roku studjow ma wielkiego plusa za dynamizm jej projekt mostu mnie swego czasu powalil...zadna baba nie ma takiego harakterystycznego stylu w arch a kolesie ze stanow i z europy to miekkie buly, pomijam japonie bo ci sa poza konkurencja a we wnetrzach nie maja sobie rownych

ps . prywatnie ponoc to straszna chetera jest

poz

Napisano

l-n: nalezy rozroznic albumowych "topowych" arch. od tych fajnych :)

Napisano

Zaha jest fajna, dopóki ogląda się jej prace malarskie. ma rzeczywiście swój styl. ale w rzeczywistości (oglądalem VitraFireStation) jest malo efektowna, wręcz kiepska, brakuje przerysowanych, dynamicznych zbiegow, ostrych kontrastów. tak naprawdę z architekturą dekonstruktywistyczną (jak i tzw "wirualną") jest tak że fajna jest tylko na obrazkach. ew. dobrych zdjęciach, jeśli fotograf wie o co autorowi (autorce) chodziło. a f.o.gehry to dopiero kaszaniarz.

zauważyłem, że największą popularnością kierunek ten cieszy się na III roku wydziału arch. jest swego rodzaju wytrychem, sposobem na brak pomysłu. a na renderach z przerysowanymi zbiegami i cieniem raytrace jakoś to wygląda...sam to przecież przerabiałem

pozdrawiam fanów Zahy (mimo wszystko)

Napisano

Jest to bardzo wyrazny styl ktory z niewiadomo kąd sie wyksztalcil u tej kobiety, i rozumiem ze nie wszedzie on pasuje, ale tak to juz jest z geniuszami. Ona nie potrafi inaczej, a robi to z klasą, jest rozpoznawalna wszedzie. Za to daje sie wlasnie Pritzker'a, bo to osoba ktora wyznacza kierunki, jeszcze nie wszystkim jasne i oczywiste, dlatego tak kontrowersyjne,.. Gery to samo,.. przez wiekszosc jest uwazany za kaszaniarza, i faktycznie, tak jest czesto odbierana jego tworczosc, ale zobaczcie jak wiele zmienia w mysleniu mlodego architekta, jak zapada w pamiec. Staje sie pewnym niejasnym kierunkiem dążenia ktory z dnia na dzien powoli staje sie wyrazny. Sami wiecie jak cienka linia jest miedzy wypa=sionym kaszanem a wypasioną dobra architekturą,.. cienka linia miedzy sztuką a obsceną. Czy to w malarstwie czy w architekturze,.. jeden placek. Najbezpieczniej kroczyc gdzies pomiedzy , mamy wtedy duze pole do manewru i zawsze ten wielki zapas, margines pomylki i nadinterpretacji. Dlatego podziwiam Zahe za to ze daje sobie najcienszy margines jaki tylko jest mozliwy i jeszcze ani razu moim zdaniem nie spadla .

hej

FotoAs