Napisano 4 Październik 20159 l Witam! Poszukuje jakiegoś sposobu na robienie animacji z transformacjami, np, człowiek w wilkołaka, lub dużo bardzie drastyczne zmiany kształtu. Problem pojawia się w momencie kiedy obiekt początkowy a docelowy mają całkiem różne struktury siatki i zwykły morp target nie wystarczy, widzę na yt jak ludzie robią animacje jak coś się pojawia od zera, i stopniowo rośnie organicznie lub nie, ale nie bardzo chcą sie pochwalić jak robią takie rzeczy. Jedyne co mi przychodzi namyśl to animacja przy użyciu cząsteczek. Proszę o pomoc o zapodanie jakiś przykładowych technik, albo narzędzi czy pluginów.
Napisano 1 Listopad 20159 l Autor tutaj wciąż zero odpowiedzi a ja dalej nie znalazłem rozwiązania problemu. chodzi mniej więcej o takie rzeczy jak tutaj w minucie 0:41 jak to się stało że to ciału mu od tak wyrosło
Napisano 1 Listopad 20159 l chodzi mniej więcej o takie rzeczy jak tutaj w minucie 0:41 jak to się stało że to ciału mu od tak wyrosło Tutaj akurat łatwo zamaskować część modelu perspektywą. Głowa ładnie zakrywa tył i wystarczy resztę ciała zmniejszyć morphem korekcyjnym (lub kontrolkami w rigu jeżeli na to pozwalają). Tego typu ujęcia, przejście kształt w kształt w większości są robione ręcznie z wcześniejszym zaplanowaniem sekwencji. Przygotowuje się wtedy kształty korekcyjne i różne wersje siatek, które są podmieniane w trakcie ujęcia albo animowane przy użyciu morphingu 2d i maskowania. Ciężko o plugin, który by stworzył morph pomiędzy 2 siatkami dając przewidywalny efekt. Przynajmniej ja się nie spotkałem jeszcze z takim narzędziem.
Napisano 1 Listopad 20159 l Autor Dzięki, rzuciłeś trochę światła na mój problem. Rozumiem, że w pełnym 3d takich sztuczek jeszcze się nie da od tak bez problemowo zrobić, i wszystko zależy od ujęcia. Ewentualnie wszystko sie potem dodaje przy montażu np. w after effect. Ale jeszcze znalazłem se kiedyś coś takiego ale też mało przykładów znalazłem na ten temat
Napisano 1 Listopad 20159 l Po prostu nie ma łatwej/jednej odpowiedzi na to pytanie i dlatego nikt Ci nie odpisał :) Niestety musisz kombinować - trochę morfów geometrii, trochę oszukiwania w postprodukcji.
Napisano 2 Listopad 20159 l To ja się jeszcze podepnę do pytania. Skoro tego typu przejścia kształt w kształt podmienia się ręcznie, to czy możliwe jest lub czy istnieje plugin w którym będę mógł wrzucić wszystkie przygotowane przejścia, a potem będzie można spokojnie wyłączać widoczność jednego i włączyć widoczność drugiego. Obecnie poszukuje sposobu aby w jednolitym obiekcie zrobiła się dziura na wylot