Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako że jestem dość nowym użytkownikiem 3ds max to chciałbym dowiedzieć się czy istnieje jakiś w miarę dobry darmowy odpowiednik V-Ray dla 3ds maxa (korzystam ze studenckiej licencji). Jaki soft polecacie do renderu i jak go odpowiednio skonfigurować później?

Pozdrawiam, Krzysiek.

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 4,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć,

Darmowego to ja nie znam :) ale jest bardzo ciekawy silnik o nazwie Corona Renderer.

Sam właśnie się nim interesuję.

Jeżeli będziesz brał wersję dla uczniów czy studentów to za cały rok zapłacisz chyba coś ok 100 zł - do sprawdzenia.

Tu masz art: http://max3d.pl/news/6588/corona-renderer-dla-3ds-max-licencjonowanie-i-ceny

Oczywiście iray i mental ray masz już razem z maxem :)

Edytowane przez spyman

Napisano

1. Corona A6 (alpha v6) jest darmowa.

2. Jeśli jesteś studentem / uczniem, możesz wykupić licencję Corony - ważne byś wykazał, że gdzieś się uczysz. Mogę Ci pomóc w tym zakresie.

Licencja edukacyjna z możliwością komercyjnego użytku z renderów (np praca dla klienta) to niewiele ponad stówkę rocznie (24,99 ojro)

Warto sobie wziąć Coronę na celownik, zaczyna się stawać jednym z the best archviz rendererów. I nie tylko archviz, ma spory potencjał, zapoznaj się z Coroną. Linia nauki Corony jest o wiele prostsza niż V-Ray'a.

Wtedy masz również dostęp do każdej najświeższej wersji Corony, a w pierwszym kwartale 2016 w Coronie znajdzie się mnóstwo usprawnień.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem Coronę Alpha v6 i niestety podczas instalacji nie ma możliwości podpięcia ją pod Maxa 2016 :/

Napisano
Sprawdzałem Coronę Alpha v6 i niestety podczas instalacji nie ma możliwości podpięcia ją pod Maxa 2016 :/

Jak nie. Koleżka ma maxa 2016 i corone, tyle ze zakupil wersje studencka :p

Napisano
  • Autor

Kurcze...no trudno, póki co popracuję nad modelowaniem samym w takim razie, późnej zajmę się renderowaniem. Dziękuję za pomoc :)

Napisano
  • Autor

dziękuję za info, to fajnie że ma fajnego dofa i displacement, ale jeszcze kurcze fajniej by było gdybym znał terminologie jakiej używacie :P mam mało czasu żeby przysiąść do tego i coś nowego się nauczyć :(

Niestety i ten program/wtyczka nie działają pod maxem 2016 :/

Edytowane przez impair

Napisano

Na forum renderera była mowa ze niedługo będzie obsługiwany przez 2016. DOF (Depth of Field) na polskie głębia ostrości rozmywanie i wyostrzanie konkretnych części ujęcia :) Displacement tworzenie nierówności powierzchni rzeczywistej oddziaływanie na geometrie obiektu a nie pozorowanej jak to ma w przypadku bumpa :) Wypróbuj corone jest 45 dniowa wersja darmowa z możliwością wykorzystywania komercyjnego natomiast wersja studencka jest bardzo tania na rok i też wolno ja wykorzystywać w zostawaniach komercyjnych

Napisano
  • Autor

Dziękuję ślicznie za wyjaśnienie, czy istnieje może gdzieś jakiś powiedzmy zbiór określeń z wyjaśnieniem? Tłumaczenie na polski nie jest konieczne, całkiem nieźle sobie radzę z angielskim.