Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć.

Komputer na którym działam to q9550 8gb i gtx285. Zestaw ten ma parę ładnych lat i chciałem kupić coś szybszego.

W pewnej chwili na Alle... można było kupić Delle w konfiguracji dwuprocesorowej, np. 2x X5690 (6x3,7+HT/32nm) + 24gb z jakąś podstawową Qudro za jakieś 4-5 tysi.

Trochę się zastanawiałem i tych najszybszych już nie ma. Ale nadal za 4 tysiące można znaleźć np. 2x x5670 +12gb.

Po dokupieniu gtx970-980 powinno to jakoś chodzić.

Nie wiem jak się zachowują takie komputery w codziennym użytkowaniu, pewnie żrą prąd i są trochę głośne.

Inna sprawa to efektywność pojedynczych rdzeni - napewno jest niższa niż nowych procesorów, brakuję też nowych gniazd, np. usb3 i M2. Do renderingu idealne: 24 wątki.

Gdy poznikały najszybsze Xeonny, zainteresowałem się nowym sprzętem, i wyszło mi że za te same pieniądze - 6500 można kupić komputer z najnowszym gniazdem dla "Kowalskiego" czyli lga1511.

Wyszło mi tak:

Płyta z170, procesor 6700k, 16gb pamięci, dysk M2 512gb (2500 odczyt i 1500 zapis) + 2tb hd, gtx970, jakaś buda itd.

Wydaje mi się że w viewportach ta konfiguracja będzie szybciej chodzić niż te stare xeony.

Kolejny plus jest taki że jeszcze jedna generacja procesorów wyląduje na tej podstawce.

Zacząłem się wkręcać w temat sprzętu, ale chyba brak mi doświadczenia i od kilku lat nie śledziłem rynku.

I tu moje pytanie co Wy byście wybrali, ewentualnie jakieś rady?

Pozdrawiam, G.

X

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 7,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

ja mam 2 x 5650. I w stosunku do nowych xeonów moje rdzenie są wydajniejsze (1 rdzeń, jego taktowanie, ogólna wydajność). Ale moje xeony 5650 przegrywają w walce rdzeń w rdzeń (mówimy o ustawieniach fabrycznych) z nowymi prockami pod gnioazdo np. LGA 2011. Nowe procki mają więcej CACH'eu, i często wyższe taktowanie na rdzeń oraz inną technologię wykonania w procesie technologicznym 20 lub 14 nm, moje są przedpotopowe w technologii 65 nm....jest jedno A L E :)

Nowe, i powiedzmy w miarę ze średniej półki wydajności lub wyższej, procki (1 sztuka) na LGA 2011 (czy też na to LGA które ty znalazłeś) kosztują ponad 1000 zł i to grubo.

Sprawdź jakie w Cinebench 11.5 czy Cinebench 15 ma wyniki procek ten nowszy 6700K, stawiam że dla Cinebench 11.5 będzie mieć około 8 punktów, a dla Cinebench 15 około 850-900 pkt. Nie sprawdzałem tego dokładnie. Te moje procki które OBA kosztowały razem 850 zł mają odpowienio dla Cinebench 11.5 15 puntków, a dla Cinebench 15 mam 1400 punktów.

Niby to benchmark, ale jako jeden z nielicznych podaje dane dotyczące PRAWDZIWEGO renderowania, na takim samym silniku jak w programie do 3D. U mnie to się przekłada na dokładnie taką wydajność jak podaje benchmark. A teraz sam odpowiedz sobie czy chesz mieć nową, cichszą technologię za 1200-1400 zł, ale 35-40 procent wolniejszą od starszej i TAŃSZEJ technologii. U mnie atutem jest jeszcze to, że mam płytę na której mogę podkręcać te procki (x5650) i tym samym ponad 18 puntków w Cinebench 11.5. Te zestawy z allegro nie dają się podkręcać. Ale jednego jestem pewien nie złożysz w cenie 4500 zł NICZEGO NOWEGO co będzie choćby deptać po piętach zestawowi DELL 2 x x5670. To Ci mogę potwierdzić od ręki tu i teraz.

Napisano

zamiast pakować się w platformę lga 1151 lepiej wejść w lga 2011v3 szczególnie ze w drugi przypadku intel zapowiada ze będą na niej pracowały procesory z seri 6 i7 nowe 6-8 rdzeniowce a na początek możesz się spokojnie uzbroić w i7 5820k cena zasadniczo ta sam co w przypadku i7 6700 a za to masz 6 rdzeniowy procek. Natomiast co do patrzenia na cinebench to nie zwracaj na jego wyniki większej uwagi chyba ze pracujesz na c4d jeśli to vray to wyniki z niego nie bardzo się przekładaj na prace w vray:)

Napisano
  • Autor

Cześć, sprawdziłem i podwójny x5670 ma w cinbench 11,5 :16,9.

Natomiast w piętnastce ma dla pojedynczego rdzenia: 97 i 1333 dla wszystkich.

6700k ma odpowiednio 177 i 890, czyli prawie dwa razy więcej dla rdzenia i 1/4 mniej na wszystkich.

Czyli miałeś rację, tylko czy teraz kupując nowy komputer warto pchać się w tą starą architekturę.

Jednak skłaniam się ku 6700k, głównie chodzi mi natywną obsługę M2 - ten dysk o którym pisałem musi być niesamowicie szybki.

A sprawność pojedynczego rdzenia, na pewno ma znaczenie przy pracy w viewportach, a z tym miałem zawsze największe problemy.

No i poza tym znowu zniknął z All... komputer o którym pisałem, jakoś rozchodzą się jak świeże bułeczki ;-)

2011v3 tego jeszcze nie badałem - dzięki. A jaką płytę polecacie?

Pozdrawiam, G.

Napisano

Trzeba przyznać ze X5650 starzeją się z klasą, choć ich główną 'atrakcją' jest możliwość mocnego OC. Ale też trzeba mieć świadomość, że w nowych wersjach rendererów ich wydajność już nie powala. Z tego co widzę, to w Vray 3.20 lekko podkręcony 5820k zjada na śniadanie 2x 5650 i ma wydajność jak 2x E5-2670.

A własnie, za wielką wodą można teraz kupić za $105 produkcyjne E5-2670 - 8 rdzeni / 16 wątków, 3,0 GHz all cores turbo, rdzenie Sandy Bridge, czyli mamy AVX, TDP 115W. To znacznie lepszy procesor od X56xx - tylko jest problem z dostępnością płyt gł. na rynku wtórnym.

Napisano

Sa plyty serwerowe pod ATX na morele jest dosc spory wybor trzeba wersjsc tylko w serwery. Maja one opcje 2 kart w PCI EXPRESS 16:

Asus Z9PA-D8C

http://www.morele.net/asus-z9pa-d8c-626130/

https://www.asus.com/Commercial-Servers-Workstations/Z9PAD8C/specifications/

Mozna dostac jeszce inne Z9PA w tym jedno procesorowe. Grun by znalezc taka ze zlaczem PCI Express. Plus taki ze ramu mozesz wsadzi bardzo duzo.

Napisano

Wiem o tym Asusie w Morelach - monitoruje jego dostępność od kiedy pojawiły sie te tanie E5 na ebay'u. Ale prawda jest taka że, tych płyt jest raptem kilka egz. w jakimś europejskim magazynie i więcej już nie będzie. O jedno-procesorowych płytach za 1700 zł nie wspominam bo taki zestaw nie ma sensu.

Obawiam się, że jeśli nie będzie wysypu oemowych płyt 2011 za 600-700 zł, to E5-2670 mimo ciekawych parametrów pozostanie jedynie ciekawostką.

Napisano
  • Autor

Cześć, no i kupiłem.

Nie posłuchałem rad i nabyłem I76700k, głównie dlatego że wyczytałem o nowej podstawce, która ma zastąpić lga2011 - lga 2016 czy jakoś tak.

Tak że, w tej chwili to już ślepa uliczka, nowe procesory pojawią się już na nową podstawkę.

Zaoszczędzone pieniądze na płycie wsadziłem w ram - dwie kości po 16gb (można włożyć dwie kolejne)

Natomiast niesamowity jest ssd M2 Samsunga - mam wrażenie że to 0,5 tb ramdysk. Czytałem testy ale trudno to sobie wyobrazić na żywo.

To tak jakby dysku w ogóle nie było. Porównał bym to sytuacji, gdy pierwszy raz zamontowałem ssd w komputerze.

Pozdrawiam, G.

Napisano
  • Autor

Płyta: MSI Z170A Gaming M3 (650 zł) - akurat była jakaś promocja, msi zwraca 105 zł i otrzymujesz 50 na zakupy na Alle...

Pamięć: G.SKILL DDR4 RipjawsV 3200MHz CL16 XMP2 Black (1200 zł)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Ciekawe, niemniej ja żadnej zwiechy nie miałem.

Z tego co wiem, to skylake myli się w jakimś dzieleniu, historia podobna do pentium 60.

Mnie to ominęło, bo z 386 przeskoczyłem na pentium 100.

Pozdrawiam