Napisano 11 Luty 20169 l Witajcie, Mam pytanie, które nurtuje mnie od pewnego czasu. Pracuje w 3ds max 2015 i mentalrey i tak się zastanawiam jak ustawić kolejkę renderów. Mam scenę, którą chciałbym wyrenderować w kilku ujęciach i z kilku kamer. Czy możecie mi podpowiedzieć jak powinienem to ustawić aby raz naciskając render wyrenderować wszystkie ujęcia? W internecie znalazłem taki tutorial: ale nie otwiera mi się okno Manage Scene States.. Będę mega wdzięczny za pomoc.
Napisano 11 Luty 20169 l Zawsze możesz użyć Backburner. 1. Uruchom Backburner Manager. 2. Uruchom Backburner Serwer. 3. Ustaw scenę, w render setup "target" wybierz "submit to network rendering" i render. Kolejna scena (lub widok z innej kamery) i powtórz krok 3. Itd. Zaleta takiego rozwiązania - renderuje się w tle, a Ty możesz dalej w Max pracować nad inną sceną.
Napisano 11 Luty 20169 l Możesz używać Batch Rendera bez wybierania Scene State jeżeli nie są Ci niezbędne.
Napisano 11 Luty 20169 l Poza tym jeżeli chodzi tylko o przełączenie kamer to wystarczy prosta animacja (każda klatka ujęcie z innej kamery). Jak widać rozwiązań jest wiele. A ze "scene states" jest problem (błąd Max / Windows?). U mnie tez nie pojawia się okno dialogowe i w internecie tez o tym znajdziesz. Niestety nie znalazłem jeszcze rozwiązania.
Napisano 12 Luty 20169 l Autor Dziękuję za rady niestety dzisiaj nie mogę posiedzieć przed komputerem aby to wszystko sprawdzić ale na pewno w weekend to zrobię. O efektach poinformuje w poniedziałek :).
Napisano 15 Luty 20169 l Autor Batch Rendera działa :). Nad Backburnerem muszę jeszcze trochę posiedzieć . Dziękuję.