Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, otóż mam problem, wymodelowałem sofę, wszystko pięknie, ale podczas renderingu wszystko jest na biało. Dopiero zaczynam naukę i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Wzorowałem się tym tutorialem:

Przesyłam screeny, biały render i obraz bez renderu. Z góry dziękuję za pomoc.

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Byc moze kamera nie jest v -rayowska tylko podstawowa albo faktycznie zmienic ustawienia kamery badz tez zmniejszyc moc swiatla

Posted

Na przyszłość pisz w jakim maxie i vrayu pracujesz, będzie ci łatwiej coś podpowiedzieć bo są pewne zmiany w rożnych wersjach softu miedzy innymi dotyczące kamery fizycznej. Dwa dawaj zrzuty ekranu z ustawień kamery światła i color mappingu i samego renderera bez tego nie idzie ustalić co jest przyczyną problemu jaki masz lub możesz mieć , kolejna spraw wyłącz wyświetlanie typu realistic nie ma ono nic wspólnego z realnym stanem naświetlenia sceny i parametrów kamery, nie kieruj się nim. Jeśli chcesz mieć podgląd na żywo wyglądu sceny i móc aktywnie zmieniać parametry należy przełączyć render na active shade i wybrać vry RT albo pracujące na cpu albo na gpu. Scena wygląda na przepalona przez źle dobrane parametry kamery poniżej dałem ci ustawienia światła, color mappingu i kemery tak vray jak i fizycznej maxa która jest w max 2016

oTPM5NA.jpg

Posted

Jest jeszcze jedna opcja. na dole okna z renderingiem masz takie małe ikonki. jedna z nich włączy taki panel po prawej stronie okna renderingiem i tam będzie można obniżyć ekspozycje. To takie tymczasowe rozwiązanie.